Uønsket gjest dukket opp:

- ”Ædda bædda” fra Rogozin

Rogozin peker nese mot norske myndigheter, men samtidig er det for Russland naturlig at han er her, mener Russland-Svalbard-ekspert.

Søndag morgen var russlands visestatsminister på den russiske basen på Nordpolen. Bildet er hentet fra Dimitrij Rogozins Twitter-konto.
Publisert
Det første bildet den russiske visestatsministeren postet på Svalbard. Norske myndigheter visste angivelig ingenting om besøket.
Dimitrij Rogozin har twitret ivrig under besøket på Svalbard.

Etter å ha dukket opp uanmeldt på Svalbard, postet den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin et bilde av seg selv foran isbjørnskiltet på Svalbard lufthavn. Deretter reiste videre til Barentsburg.

Rogozin står etter annekteringen av Krim-halvøya på lista over personer som er uønsket på Svalbard, og norske myndigheter har reagert sterkt på besøket.

Markering
Jørgen Holten Jørgensen, forsker og Russland-ekspert ved Fridtjof Nansen Institutt (FNI), kaller det markeringspolitikk og mener besøket må sees i sammenheng med Russlands krav til FNs sokkelkommisjon.

- Dette er markeringspolitikk. Russerne har levert og skal levere krav til sokkelkommisjonen, og det må sees i lys av ”kampen om Nordpolen”, sier han til Svalbardposten.

Jørgensen har spesialisert seg på Russlands forhold til Svalbard. Dimitrij Rogozin ble i februar leder da Russlands president Vladimir Putin nedsatte Den statlige kommisjonen for utviklingen av Arktis. Kommisjonen hadde sitt første møte i april i år, og Jørgensen mener det fra russisk side i denne sammenhengen er naturlig for Rogozin å gjøre seg kjent i Arktis.

Rogozin har også et overordnet militært ansvar.

LES OGSÅ:
- Han er uønsket på Svalbard

- I samråd
- Da er det ikke unaturlig at han i en slik fase hvor han prøver å gjøre seg kjent med Arktis, men det er jo spesielt. Han er veldig glad i markeringer. Men han gjør jo ikke i dette i et vaakum, det må jo være gjort i samråd med hans politiske ledelse, framholder Jørgen Holten Jørgensen.

Rogozin reiste i helga til Barentsburg, hvor han gjorde et poeng av at Russere og Ukrainere lever sammen som ett folk. Søndag var han på plass på den russiske basen på Nordpolen.

”North Pole. Our Station-2015. Anniversary of the "Battle on the Ice" on Lake Chudskoe. But it's all quiet&as planned”, heter det i meldingen han postet på Twitter ved nitiden søndag morgen.

- Jeg er en godt informert mann, men hadde ingen idé om hvordan russere på Svalbard lever, sa han ifølge nettstedet Barents Observer til nyhetsbyrået Tass etter besøket i Barentsburg lørdag.

LES OGSÅ: Vurderer tiltak mot Svalbard-innreiser

Planlagt
Den russiske visestatsministeren har også twitret ivrig under besøket i Barentsburg, og Barents Observer skriver at besøket virker godt planlagt.

Likevel ante norske myndigheter ingenting om besøket før bildet av Rogozin smilende foran isbjørnskiltet ved Svalbard lufthavn. Utenriksdepartementet har nå bedt om en forklaring etter at Rogozin plutselig dukket opp på Svalbard.

Jørgen Holten Jørgensen peker på at Russland alltid har ønsket å markere en selvstendig stilling på Svalbard, og at ”man i blant tøyer grensene litt” for å se hvor langt man kan gå før norske myndigheter reagerer. Han mener Norge må forvente økt oppmerksomhet på Svalbard og Arktis fra russisk side.

Sensitivt område
- Det er jo ikke noen pekefingertrussel, men en liten ”ædda bædda” kan det være, sier Jørgensen om bildet.

- Overrasker besøket deg?

- Det er jo overraskende at den russiske visestatsministeren selv tar turen til Svalbard og Nordpolen. Det er jo noe som vekker oppmerksomhet, og man ville jo normalt avstå fra å sende så høytstående personer i et sensitivt område, sensitivt ut fra den politiske situasjonen som er for tiden. Og UD er åpenbart overrasket, sier FNI-forskeren til Svalbardposten.

Powered by Labrador CMS