Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Å pendle, har pendlet

Er det et problem at folk vil jobbe på Svalbard, men ikke bo her? Har det noen som helst betydning for oss andre, og for Svalbard for øvrig, om enkelte velger å tilbringe fjorten lange arbeidsdager i Svea for så å reise hjem til familien på fastlandet i to, tre uker?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Neppe. Så lenge de drar så snart anledningen byr seg, forholder svært få seg til den tiden de tilbringer her. Andre enn skiftkameratene i Svea, kan hende, de av dem som velger å tilbringe fritiden i byen og som savner noen å leke med. Betyr det at pendling utelukkende handler om skatt, om fastlandsskatt eller svalbardskatt? Altså, at det hele koker ned til at en som ikke vil bo her heller ikke gjør seg fortjent til våre goder? Med andre ord, at det hele er et moralsk spørsmål?

Vi forstår en arbeidsgiver som gjør hva som helst for å tekkes flinke folk, og som er villig til å strekke seg langt for å beholde dem. Store Norske og LNS Spitsbergen (LNSS) er de største arbeidsgiverne med ansatte som pendler, men også ansatte i bedrifter som Skanska, Lufttransport og Airlift pendler. Store Norske og LNSS unnlater konsekvent å bruke ordet pendling, men omtaler det hele som en arbeidstidsordning. Så lenge den enkelte ansatte har et tilstrekkelig antall arbeidstimer i året vedkommer det ikke bedriften om den enkelte velger å bruke fritiden i Longyearbyen, Finnsnes eller Ouagadougou.

Men andre bryr seg. Arbeidsgruppen nedsatt i etterkant av den famøse skatteøkningen i 2005, med medlemmer fra Finans– og Justisdepartementet, har foretatt en tung gjennomgang av skattespørsmålet. Som vi alle husker foreslo gruppen i mai at personskatten skulle tilbake til 2005-nivå, noe som ble konfirmert av Finansdepartementet i statsbudsjettet forrige fredag. I forslag til lovendring, i tilknytning til statsbudsjettet, bruker Finansdepartement flere sider i odelstingsproposisjonen til gjennomgang av «vilkårene for skatteplikt til Svalbard». Det framgår klart at «en stabil og fast bosetting på Svalbard» er svært viktig, noe som også nærmest er blitt et nordområde-mantra for regjeringen.

Det er tydelig at noe vil bli gjort med skattereglene, og at det vil få konsekvenser for pendlerne. Finansdepartementet skriver i odelstingsproposisjonen: «Departementet vil ikke nå foreslå noen innstramming av praksis. I stedet legger departementet opp til å nedsette en hurtigarbeidende interdepartemental arbeidsgruppe som skal vurdere spørsmålet om pendling mellom Svalbard og fastlandet, og forholdet til svalbardskattereglene». Hvilke konsekvenser dette vil få er ikke gitt. Hvorvidt det vil få særlig økonomisk betydning for pendleren avhenger til en viss grad av hvor vedkommende bor på fastlandet. For en fra Finnmark og Nord-Troms, med sine gunstige skatte- og fradragsordninger, vil det gi lite utslag på seddelbunken.

Store Norske er en statlig bedrift, og fortsatt den viktigste garantisten for et stabilt longyearsamfunn. Kullselskapets egen undersøkelse av konsekvensene ved 14/14-arbeidstidsordningen og pendlingen til fastlandet, bringer, ifølge professor Rolf Hanoa, ingen alarmerende signaler. Undersøkelsen viser også at antall pendlere ikke har økt noe særlig. Men hvem kjenner egentlig antallet pendlere, så lenge ingen heller egentlig vil vite det?

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!