Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

800.000 i bot etter Hornsund-ulykken

Slik så det ut fra «Aleksey Maryshev» idet breen kalvet. FOTO: David Clarke

800.000 i bot etter Hornsund-ulykken

Det nederlandske rederiet Oceanwide Expeditions har fått en foretaksstraff på 800.000 kroner etter ulykken med turistskipet «Aleksey Maryshev» i Hornsund i fjor sommer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var 8. august i fjor at det russiske skipet med britiske turister lå for nær fronten av Storbreen, innerst i Hornsund, da breen kalvet. 23 personer ble skadet da skipet krenget voldsomt på seg, samtidig som store mengder sjø og is ble kastet innover skipet.

For nær brefronten
Kripos har analysert bildematerialet fra passasjerene og konkluderer med at skipet befant seg 32-36 meter fra fronten da breen kalvet.
Sysselmannen har gitt Oceanwide Expeditions en foretaksstraff på 800.000 kroner for ikke å ha vært aktpågivende nok og satt passasjerenes sikkerhet i fare ved å gå så tett inntil brefronten.

Mangelfulle rutiner
Påtalemyndigheten mener også at det var mangelfulle rutiner for hvordan man skal navigere i forhold til breer og for ansvarsforholdet mellom ekspedisjonsleder/selskap og skipsfører.
Ifølge Sysselmannen er avgjørelsen hjemlet i Svalbardloven og turistforskriftens bestemmelser om at reisearrangør og turisttransportør er ansvarlig for deltakernes sikkerhet og i Produktkontrolloven.
Den slår fast at den som eier eller leder virksomhet som tilbyr forbrukertjenester skal vise aktsomhet og treffe rimelige tiltak for å forebygge at forbrukertjenester medfører helseskader.

Bot til kapteinen
Kapteinen om bord i «Aleksey Maryshev» har fått en bot på 25.000 kroner etter hendelsen for brudd på Skipsikkerhetslovens bestemmelse om at skipsføreren skal sørge for at skip navigeres slik at det ikke oppstår fare for liv og helse, miljø eller materielle verdier.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!