Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

800.000 i bot etter Hornsund-ulykken

Slik så det ut fra «Aleksey Maryshev» idet breen kalvet. FOTO: David Clarke

800.000 i bot etter Hornsund-ulykken

Det nederlandske rederiet Oceanwide Expeditions har fått en foretaksstraff på 800.000 kroner etter ulykken med turistskipet «Aleksey Maryshev» i Hornsund i fjor sommer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var 8. august i fjor at det russiske skipet med britiske turister lå for nær fronten av Storbreen, innerst i Hornsund, da breen kalvet. 23 personer ble skadet da skipet krenget voldsomt på seg, samtidig som store mengder sjø og is ble kastet innover skipet.

For nær brefronten
Kripos har analysert bildematerialet fra passasjerene og konkluderer med at skipet befant seg 32-36 meter fra fronten da breen kalvet.
Sysselmannen har gitt Oceanwide Expeditions en foretaksstraff på 800.000 kroner for ikke å ha vært aktpågivende nok og satt passasjerenes sikkerhet i fare ved å gå så tett inntil brefronten.

Mangelfulle rutiner
Påtalemyndigheten mener også at det var mangelfulle rutiner for hvordan man skal navigere i forhold til breer og for ansvarsforholdet mellom ekspedisjonsleder/selskap og skipsfører.
Ifølge Sysselmannen er avgjørelsen hjemlet i Svalbardloven og turistforskriftens bestemmelser om at reisearrangør og turisttransportør er ansvarlig for deltakernes sikkerhet og i Produktkontrolloven.
Den slår fast at den som eier eller leder virksomhet som tilbyr forbrukertjenester skal vise aktsomhet og treffe rimelige tiltak for å forebygge at forbrukertjenester medfører helseskader.

Bot til kapteinen
Kapteinen om bord i «Aleksey Maryshev» har fått en bot på 25.000 kroner etter hendelsen for brudd på Skipsikkerhetslovens bestemmelse om at skipsføreren skal sørge for at skip navigeres slik at det ikke oppstår fare for liv og helse, miljø eller materielle verdier.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!