Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

800.000 i bot etter Hornsund-ulykken

Slik så det ut fra «Aleksey Maryshev» idet breen kalvet. FOTO: David Clarke

800.000 i bot etter Hornsund-ulykken

Det nederlandske rederiet Oceanwide Expeditions har fått en foretaksstraff på 800.000 kroner etter ulykken med turistskipet «Aleksey Maryshev» i Hornsund i fjor sommer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var 8. august i fjor at det russiske skipet med britiske turister lå for nær fronten av Storbreen, innerst i Hornsund, da breen kalvet. 23 personer ble skadet da skipet krenget voldsomt på seg, samtidig som store mengder sjø og is ble kastet innover skipet.

For nær brefronten
Kripos har analysert bildematerialet fra passasjerene og konkluderer med at skipet befant seg 32-36 meter fra fronten da breen kalvet.
Sysselmannen har gitt Oceanwide Expeditions en foretaksstraff på 800.000 kroner for ikke å ha vært aktpågivende nok og satt passasjerenes sikkerhet i fare ved å gå så tett inntil brefronten.

Mangelfulle rutiner
Påtalemyndigheten mener også at det var mangelfulle rutiner for hvordan man skal navigere i forhold til breer og for ansvarsforholdet mellom ekspedisjonsleder/selskap og skipsfører.
Ifølge Sysselmannen er avgjørelsen hjemlet i Svalbardloven og turistforskriftens bestemmelser om at reisearrangør og turisttransportør er ansvarlig for deltakernes sikkerhet og i Produktkontrolloven.
Den slår fast at den som eier eller leder virksomhet som tilbyr forbrukertjenester skal vise aktsomhet og treffe rimelige tiltak for å forebygge at forbrukertjenester medfører helseskader.

Bot til kapteinen
Kapteinen om bord i «Aleksey Maryshev» har fått en bot på 25.000 kroner etter hendelsen for brudd på Skipsikkerhetslovens bestemmelse om at skipsføreren skal sørge for at skip navigeres slik at det ikke oppstår fare for liv og helse, miljø eller materielle verdier.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!