Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

60.000 kroner i bot for Roberts

Jason Roberts (t.h.) sammen med sin forsvarer, advokat Harald Stabell, i Nord-Troms tingrett. FOTO: Birger Amundsen

60.000 kroner i bot for Roberts

Jason Roberts er ilagt en bot på 60.000 kroner for det ulovlige byggearbeidet på Taubanelageret.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Nord-Troms tingrett har i tillegg pålagt Roberts å dekke statens saksomkostninger med 10.000 kroner. Tingrettsdommer Unni Sandbukt skriver i dommen:
«Roberts har uten rimelig grunn unnlatt å erkjenne straffeansvar, og har derved pådratt det offentlige betydelige utgifter med en omfattende rettssak på Svalbard. Han pålegges derfor å dekke deler av statens saksomkostninger.»

Påstand
Under behandlingen av straffesaken nedla aktor påstand om 45 dager betinget fengsel og 50.000 kroner i bot. Aktor har vunnet fram med det meste av sine argumenter i saken. «Retten er enig med aktor i at Roberts med viten og vilje har utført ulovlige byggearbeider, og retten har av den grunn konstatert at han har handlet med forsett», heter det i dommen.

En protest
Med andre ord at Jason Robert ikke brydde seg om at bygningen var blitt fredet utvendig i februar 2003. Og at handlemåten hans framstår som en protest mot vernemydighetens avgjørelse:
«Han har både i ord og handling vist mangelfull respekt for fredningsvedtaket og har erkjent at han ikke respekterer norsk lov på Svalbard.»

Lav inntekt
Retten har kommet fram til at Roberts ikke skal idømmes fengselsstraff men ilegges en bot. Under rettsaken kom det fram at Roberts kun hadde 65.000 kroner i årsinntekt. Retten legger imidlertid «begrenset vekt» på Roberts lave inntekt når boten settes til 60.000 kroner.
Den lave inntekten slår imidlertid inn når han kun ilegges 10.000 kroner i saksomkostninger, i en sak som har påført staten betydelige utgifter.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!