Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

60.000 kroner i bot for Roberts

Jason Roberts (t.h.) sammen med sin forsvarer, advokat Harald Stabell, i Nord-Troms tingrett. FOTO: Birger Amundsen

60.000 kroner i bot for Roberts

Jason Roberts er ilagt en bot på 60.000 kroner for det ulovlige byggearbeidet på Taubanelageret.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Nord-Troms tingrett har i tillegg pålagt Roberts å dekke statens saksomkostninger med 10.000 kroner. Tingrettsdommer Unni Sandbukt skriver i dommen:
«Roberts har uten rimelig grunn unnlatt å erkjenne straffeansvar, og har derved pådratt det offentlige betydelige utgifter med en omfattende rettssak på Svalbard. Han pålegges derfor å dekke deler av statens saksomkostninger.»

Påstand
Under behandlingen av straffesaken nedla aktor påstand om 45 dager betinget fengsel og 50.000 kroner i bot. Aktor har vunnet fram med det meste av sine argumenter i saken. «Retten er enig med aktor i at Roberts med viten og vilje har utført ulovlige byggearbeider, og retten har av den grunn konstatert at han har handlet med forsett», heter det i dommen.

En protest
Med andre ord at Jason Robert ikke brydde seg om at bygningen var blitt fredet utvendig i februar 2003. Og at handlemåten hans framstår som en protest mot vernemydighetens avgjørelse:
«Han har både i ord og handling vist mangelfull respekt for fredningsvedtaket og har erkjent at han ikke respekterer norsk lov på Svalbard.»

Lav inntekt
Retten har kommet fram til at Roberts ikke skal idømmes fengselsstraff men ilegges en bot. Under rettsaken kom det fram at Roberts kun hadde 65.000 kroner i årsinntekt. Retten legger imidlertid «begrenset vekt» på Roberts lave inntekt når boten settes til 60.000 kroner.
Den lave inntekten slår imidlertid inn når han kun ilegges 10.000 kroner i saksomkostninger, i en sak som har påført staten betydelige utgifter.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!