Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

60.000 kroner i bot for Roberts

Jason Roberts (t.h.) sammen med sin forsvarer, advokat Harald Stabell, i Nord-Troms tingrett. FOTO: Birger Amundsen

60.000 kroner i bot for Roberts

Jason Roberts er ilagt en bot på 60.000 kroner for det ulovlige byggearbeidet på Taubanelageret.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Nord-Troms tingrett har i tillegg pålagt Roberts å dekke statens saksomkostninger med 10.000 kroner. Tingrettsdommer Unni Sandbukt skriver i dommen:
«Roberts har uten rimelig grunn unnlatt å erkjenne straffeansvar, og har derved pådratt det offentlige betydelige utgifter med en omfattende rettssak på Svalbard. Han pålegges derfor å dekke deler av statens saksomkostninger.»

Påstand
Under behandlingen av straffesaken nedla aktor påstand om 45 dager betinget fengsel og 50.000 kroner i bot. Aktor har vunnet fram med det meste av sine argumenter i saken. «Retten er enig med aktor i at Roberts med viten og vilje har utført ulovlige byggearbeider, og retten har av den grunn konstatert at han har handlet med forsett», heter det i dommen.

En protest
Med andre ord at Jason Robert ikke brydde seg om at bygningen var blitt fredet utvendig i februar 2003. Og at handlemåten hans framstår som en protest mot vernemydighetens avgjørelse:
«Han har både i ord og handling vist mangelfull respekt for fredningsvedtaket og har erkjent at han ikke respekterer norsk lov på Svalbard.»

Lav inntekt
Retten har kommet fram til at Roberts ikke skal idømmes fengselsstraff men ilegges en bot. Under rettsaken kom det fram at Roberts kun hadde 65.000 kroner i årsinntekt. Retten legger imidlertid «begrenset vekt» på Roberts lave inntekt når boten settes til 60.000 kroner.
Den lave inntekten slår imidlertid inn når han kun ilegges 10.000 kroner i saksomkostninger, i en sak som har påført staten betydelige utgifter.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!