Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

51 kan få bygge ny hytte

Einar Jenssen (t.v.) får hjelp til å bære inn plater til gulvet i hytta. Nesten alt av den gamle hytta som ble tatt av skred i fjor sommer er revet og bygget opp igjen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

51 kan få bygge ny hytte

Snart kan flere gjøre som Einar Jenssen og Silje M. Hagen. Store Norske åpner for ni nye hytter her på Vestpynten, og 51 hytter totalt i alle hytteområdene.

Tekst:

Publisert:

På Vestpynten er Einar Jenssen og Silje M. Hagen i full gang med å bygge opp igjen hytta som ble tatt av et sørpeskred i fjor sommer. De kjøpte hytta av Inger Bjerrang og har fått flyttet den til en ny, skredsikker tomt like ved. Nå kan flere få mulighet til å realisere hyttedrømmen på Svalbard.

Store Norske foreslår 51 nye hyttetomter i den nye delplanen for hytteområdene.

– Tomtene er basert på forslag fra lokalbefolkningen. Hovedvekten av disse, 26 tomter, er foreslått i den delen av Vindodden hytteområde som heter Sveltihel som ikke er bebygd ennå, sier eiendoms- og forvaltningssjef Sveinung Lystrup Thesen i Store Norske.

Nytt i alle felt
Store Norske foreslår nye hytter i alle de fem hytteområdene. I tillegg til de 26 tomtene på Sveltihel foreslår de tre på Vind­odden, ni på Vestpynten, åtte i Todalen, fire i Foxdalen og en i Bjørndalen.

De nye hyttetomtene har blitt vurdert ut fra fare for ras, flom og skred. De er i tillegg vurdert ut i fra kulturminner, naturmiljø, beliggenhet og virkningen for eksisterende hytter.

På Vestpynten og i Bjørndalen ønsker Store Norske i tillegg å sikre allmenn ferdsel langs strandsonen, og har derfor ikke etablert nye hyttetomter langs strandsonen i planområdet.

Store Norske skriver i planen at det kan være rom for flere tomter, men at det vil være tema for senere fornyelser av delplanen.

Åpner for hems
Størrelsen på hyttene er også et tema i planen. Hytteeiere har ønsket å bygge større hytter, men Store Norske ønsker ikke å øke maksarealet som i 2004 ble satt til 135 kvadratmeter inkludert veranda og platting. De foreslår imidlertid å åpne for hems i mindre hytter på inntil 100 kvadratmeter, ved å øke takvinkelen fra 22 grader til 30 grader. For større hytter skal takvinkelen være mellom 5 og 22 grader, som i dag. Selskapet åpner ikke for at man kan bygge flere etasjer.

– Hvordan den endelige planen blir seende ut, blir på det rene først etter gjennomgangen med planavdelingen i Longyearbyen lokalstyre og deretter, viktigst, den politiske behandlingen i lokalstyret inkludert en offentlig høring, sier Thesen.

Fordeles ved trekning
Sist Store Norske lyste ut hyttetomter var i 2007. Da la de ut åtte tomter i Todalen og to i Foxdalen. Året etter startet arbeidet med den nye delplanen for hytteområdene som nå er klar. I august forklarte Thesen den lange behandlingstiden med at Store Norske har utarbeidet kart, ras- og skredvurderinger. I tillegg har de ryddet opp i uregulerte veier og parkeringsplasser.

De nye tomtene vil bli fordelt via trekning.

– Hva som blir reglene for trekningen er ikke klart ennå, men vi regner med å følge etablerte prinsipper om at søker må være fastboende og at de som ikke har hytte fra før blir prioritert, sa Thesen i sommer.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!