Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

51 kan få bygge ny hytte

Einar Jenssen (t.v.) får hjelp til å bære inn plater til gulvet i hytta. Nesten alt av den gamle hytta som ble tatt av skred i fjor sommer er revet og bygget opp igjen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

51 kan få bygge ny hytte

Snart kan flere gjøre som Einar Jenssen og Silje M. Hagen. Store Norske åpner for ni nye hytter her på Vestpynten, og 51 hytter totalt i alle hytteområdene.

På Vestpynten er Einar Jenssen og Silje M. Hagen i full gang med å bygge opp igjen hytta som ble tatt av et sørpeskred i fjor sommer. De kjøpte hytta av Inger Bjerrang og har fått flyttet den til en ny, skredsikker tomt like ved. Nå kan flere få mulighet til å realisere hyttedrømmen på Svalbard.

Store Norske foreslår 51 nye hyttetomter i den nye delplanen for hytteområdene.

– Tomtene er basert på forslag fra lokalbefolkningen. Hovedvekten av disse, 26 tomter, er foreslått i den delen av Vindodden hytteområde som heter Sveltihel som ikke er bebygd ennå, sier eiendoms- og forvaltningssjef Sveinung Lystrup Thesen i Store Norske.

Nytt i alle felt
Store Norske foreslår nye hytter i alle de fem hytteområdene. I tillegg til de 26 tomtene på Sveltihel foreslår de tre på Vind­odden, ni på Vestpynten, åtte i Todalen, fire i Foxdalen og en i Bjørndalen.

De nye hyttetomtene har blitt vurdert ut fra fare for ras, flom og skred. De er i tillegg vurdert ut i fra kulturminner, naturmiljø, beliggenhet og virkningen for eksisterende hytter.

På Vestpynten og i Bjørndalen ønsker Store Norske i tillegg å sikre allmenn ferdsel langs strandsonen, og har derfor ikke etablert nye hyttetomter langs strandsonen i planområdet.

Store Norske skriver i planen at det kan være rom for flere tomter, men at det vil være tema for senere fornyelser av delplanen.

Åpner for hems
Størrelsen på hyttene er også et tema i planen. Hytteeiere har ønsket å bygge større hytter, men Store Norske ønsker ikke å øke maksarealet som i 2004 ble satt til 135 kvadratmeter inkludert veranda og platting. De foreslår imidlertid å åpne for hems i mindre hytter på inntil 100 kvadratmeter, ved å øke takvinkelen fra 22 grader til 30 grader. For større hytter skal takvinkelen være mellom 5 og 22 grader, som i dag. Selskapet åpner ikke for at man kan bygge flere etasjer.

– Hvordan den endelige planen blir seende ut, blir på det rene først etter gjennomgangen med planavdelingen i Longyearbyen lokalstyre og deretter, viktigst, den politiske behandlingen i lokalstyret inkludert en offentlig høring, sier Thesen.

Fordeles ved trekning
Sist Store Norske lyste ut hyttetomter var i 2007. Da la de ut åtte tomter i Todalen og to i Foxdalen. Året etter startet arbeidet med den nye delplanen for hytteområdene som nå er klar. I august forklarte Thesen den lange behandlingstiden med at Store Norske har utarbeidet kart, ras- og skredvurderinger. I tillegg har de ryddet opp i uregulerte veier og parkeringsplasser.

De nye tomtene vil bli fordelt via trekning.

– Hva som blir reglene for trekningen er ikke klart ennå, men vi regner med å følge etablerte prinsipper om at søker må være fastboende og at de som ikke har hytte fra før blir prioritert, sa Thesen i sommer.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!