Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

50-åring med ny pumpe

Longyearbyens nyeste bensinstasjon ligger i småbåthavna, hvor kun båter får tanke. Leder Tore Magne Hoem i To-takteren er glad for spleiselaget som står bak millioninvesteringen. FOTO: Ole Magnus Rapp

50-åring med ny pumpe

Siste nytt fra småbåthavna: Nå slipper du å slepe på jerrykanner.

Tekst:

Publisert:

I helgen var det igjen stor dugnad i båthavna. Flytebryggene skulle ut etter vinteropplag på land, det ble reparert, ryddet og pyntet.

Men det som skapte størst oppmerksomhet var den nye drivstoff-stasjonen. Nå kan du legge til ved en flytebrygge, velge diesel eller bensin, betale med bankkort og fylle rett i båtens tank.

– Her er investert over en million kroner. Et spleiselag står bak, med blant annet oss i To-takteren og Leonhard Nilsen & Sønner (LNS). Også Unis, Sysselmannen og flere turoperatører er med. Uten at vi har gått sammen om dette, ville man måtte slepe jerrykanner som før, sier Tore Magne Hoem som leder motorforeningen To-takteren.

Klubben fyller i år 50, det startet med skuter men har etter hvert gått mer over til å bli en båtklubb, i tillegg til å drifte fire populære hytter sammen med jeger og fisk.

Kun for båt

Et viktig poeng med den nye bensinstasjonen; Den er kun for båter.

– Biler har ikke lov til å tanke her. Det har noe med avgifter og marin diesel å gjøre, sier Hoem.

Antallet båter i Longyearbyen vokser raskt, og farkostene blir større og større.

Nå er det 130 plasser ved flytebrygge i småbåthavna. I tillegg er det mange som har båten sin på henger, og tar den opp etter hver tur.

– Vi er cirka 250 medlemmer i To-takteren, og mye har skjedd siden båtforeningen etablerte seg her, sier Hoem.

Var sump

Nå er det et stort opparbeidet areal, med god parkeringsplass, klubbhus, opplagsareal og adkomst til flere ulike flytebrygger. Det meste er laget på dugnad, og Hoem roser byens entreprenører som lar sine ansatte låne maskiner og verktøy.

– Her var bare en sump tidligere, med mye svart griseri fra kulldriften, sier To-takt-sjefen. Nå er store arealer fylt ut, det er laget solid kant mot sjøen og båthavna ser ut til å vokse for hvert år. Hoem minner om at båtsesongen er lenger enn skuter-sesongen, og mulighetene for båtliv og fiske er uendelige.

Til Mushamna

Alexander Selven deltok i helgen med å gjøre klar flytebryggene, og få satt disse på plass.

– Nå skal jeg sette ut min båt. Det er godt å komme i gang med sommersesongen, sier han. Årets tur går til Mushamna, det skal bli en 14 dagers happening for hele familien.

Patrick Fjøsne-Bossart har allerede satt ut båten, og flyttet den i helgen til en nyutsatt flytebrygge.

– Vi har hytte i Hiorthhamn, og ser frem til en fin varm sommer der vi kan bruke båten og hytta mye, sier han.

Fisk i fjorden

Sist helg var det stor aktivitet i båthavna, og dugnaden ble avsluttet med grilling og god stemning, til tross for sur vind og at varmegradene uteble.

Alle i båtforeningen ser for seg en litt mer hektisk båtsesong i år enn tidligere. Det er nemlig fisk i Isfjorden, og det ryktes allerede om fersk fisk til middag i flere båteier-familier.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!