Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

47 Svalbard-arter er truet

Ismåka er en av fugleartene som er klassifisert som sterkt truet. FOTO: Bjørn Frantzen

47 Svalbard-arter er truet

Av de 70 artene fra Svalbard som er med på Rødlista som kom denne uka, er 47 klassifisert som truede arter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Se hele Rødlista her!

Av de 47 Svalbard-artene som er klassifisert som truede er 16 vurdert å være kritisk truet, 13 sterkt truet og 18 sårbare. 22 arter finnes i kategorien nær truet. Dette er arter som har hatt en negativ utvikling, og som over tid kan bli vurdert som truet hvis denne utviklingen fortsetter. Ingen arter er vurdert å være utdødd på Svalbard. 

Sårbare pattedyr
De tre pattedyrartene er hvalross, steinkobbe og isbjørn, som alle klassifiseres som sårbare. Dette er basert på prognoser om redusert kvalitet på leveområdene for isbjørn, og på liten reproduserende bestand for hvalross og steinkobbe. Prognoser om oppvarming av arktiske områder indikerer drastisk tap av isbjørnens leveområder. Bestanden av steinkobbe er verdens nordligste og er på mindre enn 1.000 dyr. Både isbjørn, hvalross og steinkobbe ble også rødlistet i 1998.

Flere kategorier
I fugleverden er det fire arter som er sterkt truet, og disse er polarsnipe, sabinemåke, ismåke og heilo.
Flere fuglebestander er i tilbakegang uten at man har kunnet relatere dette til kjente påvirkningsfaktorer. I kategorien sårbar finnes arter som lomvi, svømmesnipe og sandløper. Av totalt 16 rødlistede arter er syv vurdert å ha en negativ utvikling som over tid kan medføre at de blir truet. Disse er vurdert til kategorien nær truet, og blant dem er arter som alke, myrsnipe, polarmåke og krykkje. 

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!