Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

47 flyttet fra oss i fjor

De små i Longyearbyen barnehage kommer ut og forsvinner inn i snøhulene. I fjor var det flere smårollinger som forsvant enn som kom til Longyearbyen. Totalt minket befolkningen med 47 personer. FOTO: Christopher Engås

47 flyttet fra oss i fjor

Av disse var 17 barn i førskolealder.

Tekst:

Publisert:

Barna i Longyearbyen barnehage leker viltert i snøhulene som er laget i lekeområdet utenfor. Noen dukker opp, mens andre forsvinner ned. Ikke helt ulikt måten innbyggere kommer og går i Longyearbyen.

Men, i fjor ble en årelang rekke med vekst i folketallet brutt. Ut fra Sysselmannens årsrapport (se tabell til høyre), kan en se at folketallet i Longyearbyen gikk ned med 47 til 2.043 innbyggere.

– Unormal høst

– I fjor høst virker det som om det skjedde et eller annet i befolkningen, sier styrer i Longyearbyen barnehage, Gunnhild Antonsen.

Hun har jobbet i byen siden 1987, og sett svingninger fra år til år. Det som var spesielt med 2013 var at oppsigelsene i barnehagen kom i august, september og oktober.

– Normalt flytter folk i forbindelse med ferier. Da vi hadde planlegging for høsten, var det så vidt det var plasser å oppdrive. Så, fra slutten av august, kom alle oppsigelsene av barnehageplassene, sier Antonsen.

Negativ stemning?

Nå opererer barnehagen med redusert kapasitet, både når det gjelder barn og personell. Det samme gjør de andre to barnehagene i Longyearbyen.

– Hva tror du de sene opp­sigelsene av plasser skyldes?

– Det er vanskelig å si. Men jeg tror det fant sted et stemningsskifte, som kan være avledet fra Store Norske sin aktivitet. Men samtidig ser vi at mange som flyttet ikke var ansatt i Store Norske. Kan hende det ble ei negativ stemning som gjorde at folk med jobb her begynte å søke seg jobber på fastlandet, og slo til da de fikk et tilbud, sier Gunnhild Antonsen.

– Store variasjoner

Sektorsjef for oppvekst og kultur, Unn Martinsen, og enhetsleder Anne Jahre medgir at fjoråret var spesielt for barnehagene. Den 1. april gikk 156 barn i Longyearbyens barnehager. Den 1. november var dette tallet redusert til 105. Av de 51 som er blitt borte vites det at 34 begynte på skolen.

– Hvor er de 17 andre blitt av?

– Det er nærliggende å tro at de har flyttet ned sammen med familien. Men ikke alle har gjort det. Vi har forskermiljøer som tar førskolebarna sine med på lengre reiser, for eksempel. De kommer som oftest igjen etterpå, sier Anne Jahre.

Må være fleksibel

Martinsen trekker fram Longyearbyens syklus, som er slik at mange har arbeidsforhold med begrensede kontrakter, og begrensede permisjoner på fastlandet. Når bedrifter rekrutterer nye til stillingene som er forlatt, er det ikke sikkert at disse har barn.

– Dette samfunnet er slik at det vil variere veldig, og mye mer enn på plasser av samme størrelse på fastlandet. Derfor jobbes det med å ha spesielt stor fleksibilitet på barnehagesiden i Longyearbyen i den kommende planperioden, sier Martinsen.

Anne Jahre, som har jobbet i Longyearbyen siden 1999, mener «duppen» i barnehagebarn i fjor er noe hun har sett før, blant annet i 2010.

– Overgangsfase

Fra statlig hold er målet at Longyearbyen skal være et «robust familiesamfunn». At familiefolk med små barn likevel utgjør en stor del av de 47 innbyggerne som forlot byen i fjor, bekymrer ikke lokalstyreleder Christin Kristoffersen.

– Jeg tror vi er i en overgangsfase. Over år går det opp og ned, og det er umulig at nedskjæringene til Store Norske ikke skulle merkes på samfunnet. Men vi har fått to nye bedrifter som har etablert seg i år. Det er altfor mye som peker i positiv retning til at vi kan kalle dette en negativ trend, sier hun.

Nøkkelord

Se bildet større

Sektorsjef Unn Martinsen (t.v.) og enhetsleder Anne Jahre medgir at fjoråret var spesielt, men de vil ikke uten videre si at det er del av en negativ trend. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!