Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

340 millioner i minus for Store Norske

Store Norske hadde de ni første månedene i fjor et underskudd som var 115 millioner større enn i 2014. Her fra Lunckefjellgruva. FOTO: Eirik Palm

340 millioner i minus for Store Norske

Store Norske hadde et større opparbeidet underskudd etter de ni første månedene i 2015, enn året før. Men det gikk bedre i tredje kvartal enn i 2014.

Tekst:

Publisert:

Kullselskapet hadde de ni første månedene i 2015 et samlet underskudd på 340 millioner kroner. Det er 115 millioner kroner dårligere enn til samme tid i 2014, viser kvartalstallene fra Store Norske. Samtidig har resultatet bedret seg, og tredje kvartal isolert endte dermed med «bare» 106,5 millioner kroner minus mot minus 140,4 millioner i samme periode året før.

Sparer

Årsaken er i hovedsak lave kullpriser
og liten produksjon, men den svake kronekursen gjorde sitt for å hindre at underskuddet ble større.

Kullselskapet hadde også 49 millioner kroner lavere driftskostnader, enn for ett år siden, og fortsetter å snu alle steiner for å spare. Før jul ble kontrakten med Lufttransport sagt opp med virkning fra våren, mens nedbemanningen fortsetter og driften tas gradvis ned i Svea fram til sommeren.

17. desember i fjor kom endelig svaret på forslaget om driftshvile i inntil tre år i Lunckefjell og doble skift i Gruve 7.

Regjeringen sier ja og går inn med 110 millioner kroner i 2016.

Fra 2017 er det ventet at selskapet trenger om lag 145 millioner, og innen 2019 skal det avgjøres om det skal bli ny drift.

Svalbardposten skrev før jul at det er flertall i Stortinget for driftshvile, men at KrF sier blankt nei og vil ha fortsatt drift.

Ønsker tilgang

Samtidig jobbes det med å etablere
nye jobber, og denne uka ble enda en samarbeidsavtale signert, denne gangen mellom Store Norske og Unis.

– Det er en erkjennelse av en gjensidig avhengighet. Vi driver vår virksomhet i et ganske stort område utover Longyearbyen, sier Unis-direktør Ole Arve Misund, som kaller avtalen som ble signert 4. januar en formalisering av et samarbeid som har pågått lenge. Siden 1993, da Unis ble etablert, har partene samarbeidet.

Se bildet større

Store Norske-sjef Wenche Ravlo og Unis-direktør Ole Arve Misund undertegner samarbeidsavtalen. Unis ønsker tilgang til anlegg, data og kunnskap som kullselskapet besitter, i undervisning og forskning. FOTO: Terje Carlsen, Store Norske

– Og det er en tydeliggjøring at vi er avhengig av en stor industriell aktør, sier han.

Blant annet er Svea viktig for Unis, som har om lag 1.200 feltdøgn der årlig. Avtalen omfatter blant annet Svea Arctic Research Infrastructure (Sari), hvor også Sintef er inne. I tillegg er Unis avhengig av drift i Gruve 7 på grunn av nordlysobservatoriet på Breinosa.

– Store Norske har flere anlegg, data og mye kunnskap som vi ønsker å få tilgang til, sier Misund.

Spår 42 dollar

Store Norske har rigget seg for en kullpris på 65 dollar tonnet for å drive i balanse, og selv om en svak krone gjør det litt bedre, fortsetter kullprisen å falle.

Se bildet større

Ifølge API2-indeksen skal prisen på kull fortsette å falle det kommende året, og trolig også i 2017 (blå akse). Store Norske har rigget seg for en pris på 65 dollar tonnet (rød akse). FOTO: Svalbardposten/grafikk

Onsdag, før Svalbardposten gikk i trykken, var det forventet på API2-ideksen at prisen skal ned til 42 dollar tonnet det kommende året (se grafikk). I kvartalsrapporten skriver Store Norske at snittprisen har ligget rundt 56 dollar tonnet, men at prisen har beveget seg ned til 48 dollar fordi det har vært mye kull, olje og gass i markedet.

Kullselskapet har også gjort ytterligere nedskrivinger, denne gangen på 100 millioner kroner.

I tillegg har egenkapitalandelen falt fra 1,26 milliarder kroner (63 prosent) i 2014 til 73 millioner

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!