Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

30-åring omkom i skredet i Hiorthfjellet

Mannen lå 45 minutter under snøen før han ble hentet av helikopteret. Her er hjelpemannskapene samlet ved skredet. FOTO: Birger Amundsen

30-åring omkom i skredet i Hiorthfjellet

Det var 30 år gamle Øyvind Johansen fra Longyearbyen som omkom i skredet i Hiorthfjellet søndag ettermiddag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.03.2009 kl 15:11

Det var klokken 16:12 søndag assisterende sysselmann Lars Fause meldte fra om at det var gått et snøskred på Hiorthfjellet. To skuterførere hadde kjørt i fjellsiden i forkant av skredet, og Øyvind Johansen lå begravd under snømassene i 45 minutter før han ble gravd fram.

Han ble fraktet til Longyearbyen sykehus med Sysselmannens Super Puma-helikopter for medisinsk behandling, men livet sto ikke til å redde.

Den andre skuterføreren ble ikke tatt av skredet.

Ble fort lokalisert

Et tjuetalls hjelpemannskaper deltok i arbeidet med å grave fram 30-åringen. Han hadde på seg sender/mottaker, så hjelpemannskapene klarte fort å lokalisere hvor han lå begravd. Det tok likevel tid å grave fram 30-åringen, som lå på rundt tre meters dyp.

Det var et stort og tungt skred som tok Johansen.

– Det første anslaget vårt er at skredet er 250 meter langt, og 200 meter bredt. Det var også svært dypt, sier sysselmannsførstebetjent Petter Braaten.

Sysselmannen skal i dag på befaring i skredområdet.

Minnestund

Søndag kveld møtte 100 personer fram til en minnemarkering i Svalbard kirke. Assisterende sysselmann Lars Fause og avdelingsoverlege ved Longyearbyen sykehus, Søren Nissen ga en kort orientering om ulykken, mens sokneprest Leif Magne Helgesen sa noen ord og det ble tent lys.

Onsdag er det også en åpen minnestund i Svalbard kirke klokken 10. I stedet for blomster ønsker familien en pengegave inn på datterens konto. Øyvind Johansen skal begraves i hjembyen Trondheim.

Skred ved Longyearbreen

Tidligere søndag gikk et stort skred i fjellsiden opp mot Nordenskiöldfjellet, på vestsiden av Longyearbreen, Skredet var mellom 400 og 500 meter langt og gikk helt ned til morena. Sysselmannen og Røde Kors har gjennomsøkt rasområdet med søkerutstyr og ved overflatesøk. En enslig skuterfører skal være observert idet han klarte å kjøre unna skredet.?

 

Last ned vedlegg

skredoffer.jpg

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!