Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

29 utrykninger så langt i år

På oppdrag: Sysselmannens Super Puma-helikopter var ute på 29 redningsaksjoner første halvår 2013. Mange av oppdragene er omtalt i Svalbardposten. FOTO: Karine Nigar Aarskog

29 utrykninger så langt i år

Fra januar til juli har Sysselmannen hatt 29 redningsaksjoner. Alle med helikopter.

Tallet inkluderer alle ambulanseoppdrag.

– I hele 2012 hadde vi totalt 81 redningsaksjoner. 50 av disse var med helikopter, sier sysselmannsoverbetjent Jon Starheimsæter.

I år er Sysselmannens transportbudsjett på 84,5 millioner kroner. Hvor mye hver enkelt redningsaksjon koster, er vanskelig å tallfeste.

I fjor sommer hadde Sysselmannen 20 redningsaksjoner til sjøs. 16 småbåter og fire større fartøyer trengte å bli reddet eller assistert av redningstjenesten på Svalbard. Til sammenligning var det fire slike hendelser sommeren 2011.

– Så langt er det ikke noe som tyder på at det blir mange redningsaksjoner til sjøs denne sommeren, sier Starheimsæter.


Forsikringsselskap må betale
Tilreisende som skal på tur utenfor forvaltningsområde 10, må ha søk- og redningsforsikring. Det gjelder også alle turoperatører.

– Forsikringen skal dekke eventuelle søk, redningsoperasjoner og pasienttransporter som måtte bli nødvendig. Normalt vil forsikringsbeløpet ligge mellom 50.000 og 200.000 kroner, opplyser Sysselmannen på sine hjemmesider.

– Ved alle redningsaksjoner utenfor forvaltningsområde 10, krever vi tilbakebetaling av forsikringsselskapet, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.


Båt sank
I fjor sommer betalte forsikringsselskapet Europeiske ut i overkant av 200.000 kroner til Sysselmannen etter at to båter trengte hjelp.

– Den ene båten ble ødelagt og måtte taues inn. Den andre båten sank, sier Ragnhild Nordgaard, fagsjef i Europeiske Reiseforsikring.

Hvor mye Europeiske samlet har utbetalt til Sysselmannen har hun ikke tall på. Gjensidige selger også søk- og redningsforsikring, men har ikke stor pågang.

– Vi har et par saker i året. Det er sjeldent de store summene vi betaler ut til Sysselmannen. Det ligger et sted mellom 10.000 og 30.000 kroner, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!