Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

29 utrykninger så langt i år

På oppdrag: Sysselmannens Super Puma-helikopter var ute på 29 redningsaksjoner første halvår 2013. Mange av oppdragene er omtalt i Svalbardposten. FOTO: Karine Nigar Aarskog

29 utrykninger så langt i år

Fra januar til juli har Sysselmannen hatt 29 redningsaksjoner. Alle med helikopter.

Tallet inkluderer alle ambulanseoppdrag.

– I hele 2012 hadde vi totalt 81 redningsaksjoner. 50 av disse var med helikopter, sier sysselmannsoverbetjent Jon Starheimsæter.

I år er Sysselmannens transportbudsjett på 84,5 millioner kroner. Hvor mye hver enkelt redningsaksjon koster, er vanskelig å tallfeste.

I fjor sommer hadde Sysselmannen 20 redningsaksjoner til sjøs. 16 småbåter og fire større fartøyer trengte å bli reddet eller assistert av redningstjenesten på Svalbard. Til sammenligning var det fire slike hendelser sommeren 2011.

– Så langt er det ikke noe som tyder på at det blir mange redningsaksjoner til sjøs denne sommeren, sier Starheimsæter.


Forsikringsselskap må betale
Tilreisende som skal på tur utenfor forvaltningsområde 10, må ha søk- og redningsforsikring. Det gjelder også alle turoperatører.

– Forsikringen skal dekke eventuelle søk, redningsoperasjoner og pasienttransporter som måtte bli nødvendig. Normalt vil forsikringsbeløpet ligge mellom 50.000 og 200.000 kroner, opplyser Sysselmannen på sine hjemmesider.

– Ved alle redningsaksjoner utenfor forvaltningsområde 10, krever vi tilbakebetaling av forsikringsselskapet, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.


Båt sank
I fjor sommer betalte forsikringsselskapet Europeiske ut i overkant av 200.000 kroner til Sysselmannen etter at to båter trengte hjelp.

– Den ene båten ble ødelagt og måtte taues inn. Den andre båten sank, sier Ragnhild Nordgaard, fagsjef i Europeiske Reiseforsikring.

Hvor mye Europeiske samlet har utbetalt til Sysselmannen har hun ikke tall på. Gjensidige selger også søk- og redningsforsikring, men har ikke stor pågang.

– Vi har et par saker i året. Det er sjeldent de store summene vi betaler ut til Sysselmannen. Det ligger et sted mellom 10.000 og 30.000 kroner, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!