Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

29 utrykninger så langt i år

På oppdrag: Sysselmannens Super Puma-helikopter var ute på 29 redningsaksjoner første halvår 2013. Mange av oppdragene er omtalt i Svalbardposten. FOTO: Karine Nigar Aarskog

29 utrykninger så langt i år

Fra januar til juli har Sysselmannen hatt 29 redningsaksjoner. Alle med helikopter.

Tekst:

Publisert:

Tallet inkluderer alle ambulanseoppdrag.

– I hele 2012 hadde vi totalt 81 redningsaksjoner. 50 av disse var med helikopter, sier sysselmannsoverbetjent Jon Starheimsæter.

I år er Sysselmannens transportbudsjett på 84,5 millioner kroner. Hvor mye hver enkelt redningsaksjon koster, er vanskelig å tallfeste.

I fjor sommer hadde Sysselmannen 20 redningsaksjoner til sjøs. 16 småbåter og fire større fartøyer trengte å bli reddet eller assistert av redningstjenesten på Svalbard. Til sammenligning var det fire slike hendelser sommeren 2011.

– Så langt er det ikke noe som tyder på at det blir mange redningsaksjoner til sjøs denne sommeren, sier Starheimsæter.


Forsikringsselskap må betale
Tilreisende som skal på tur utenfor forvaltningsområde 10, må ha søk- og redningsforsikring. Det gjelder også alle turoperatører.

– Forsikringen skal dekke eventuelle søk, redningsoperasjoner og pasienttransporter som måtte bli nødvendig. Normalt vil forsikringsbeløpet ligge mellom 50.000 og 200.000 kroner, opplyser Sysselmannen på sine hjemmesider.

– Ved alle redningsaksjoner utenfor forvaltningsområde 10, krever vi tilbakebetaling av forsikringsselskapet, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.


Båt sank
I fjor sommer betalte forsikringsselskapet Europeiske ut i overkant av 200.000 kroner til Sysselmannen etter at to båter trengte hjelp.

– Den ene båten ble ødelagt og måtte taues inn. Den andre båten sank, sier Ragnhild Nordgaard, fagsjef i Europeiske Reiseforsikring.

Hvor mye Europeiske samlet har utbetalt til Sysselmannen har hun ikke tall på. Gjensidige selger også søk- og redningsforsikring, men har ikke stor pågang.

– Vi har et par saker i året. Det er sjeldent de store summene vi betaler ut til Sysselmannen. Det ligger et sted mellom 10.000 og 30.000 kroner, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!