Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

29 utrykninger så langt i år

På oppdrag: Sysselmannens Super Puma-helikopter var ute på 29 redningsaksjoner første halvår 2013. Mange av oppdragene er omtalt i Svalbardposten. FOTO: Karine Nigar Aarskog

29 utrykninger så langt i år

Fra januar til juli har Sysselmannen hatt 29 redningsaksjoner. Alle med helikopter.

Tekst:

Publisert:

Tallet inkluderer alle ambulanseoppdrag.

– I hele 2012 hadde vi totalt 81 redningsaksjoner. 50 av disse var med helikopter, sier sysselmannsoverbetjent Jon Starheimsæter.

I år er Sysselmannens transportbudsjett på 84,5 millioner kroner. Hvor mye hver enkelt redningsaksjon koster, er vanskelig å tallfeste.

I fjor sommer hadde Sysselmannen 20 redningsaksjoner til sjøs. 16 småbåter og fire større fartøyer trengte å bli reddet eller assistert av redningstjenesten på Svalbard. Til sammenligning var det fire slike hendelser sommeren 2011.

– Så langt er det ikke noe som tyder på at det blir mange redningsaksjoner til sjøs denne sommeren, sier Starheimsæter.


Forsikringsselskap må betale
Tilreisende som skal på tur utenfor forvaltningsområde 10, må ha søk- og redningsforsikring. Det gjelder også alle turoperatører.

– Forsikringen skal dekke eventuelle søk, redningsoperasjoner og pasienttransporter som måtte bli nødvendig. Normalt vil forsikringsbeløpet ligge mellom 50.000 og 200.000 kroner, opplyser Sysselmannen på sine hjemmesider.

– Ved alle redningsaksjoner utenfor forvaltningsområde 10, krever vi tilbakebetaling av forsikringsselskapet, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.


Båt sank
I fjor sommer betalte forsikringsselskapet Europeiske ut i overkant av 200.000 kroner til Sysselmannen etter at to båter trengte hjelp.

– Den ene båten ble ødelagt og måtte taues inn. Den andre båten sank, sier Ragnhild Nordgaard, fagsjef i Europeiske Reiseforsikring.

Hvor mye Europeiske samlet har utbetalt til Sysselmannen har hun ikke tall på. Gjensidige selger også søk- og redningsforsikring, men har ikke stor pågang.

– Vi har et par saker i året. Det er sjeldent de store summene vi betaler ut til Sysselmannen. Det ligger et sted mellom 10.000 og 30.000 kroner, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!