Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

22 år gammel – og vernet

Ottar Svensen og de ansatte på Longyearbyen sykehus arbeider i et vernet bygg fra 1991. Foto: Christopher Engås FOTO: Christopher Engås

22 år gammel – og vernet

Longyearbyen sykehus, som ble oppført i 1991, er vernet. Nå skal Helse Nord sette opp et skilt som gjør folk oppmerksom på statusen.

Tekst:

Publisert:

– Da Helse Nord begynte med dette vernearbeidet for en del år tilbake skjønte jeg det først ikke. Jeg trodde det var det gamle sykehusbygget lenger opp i dalen de holdt på med. Men så viste det seg altså at det er dagens sykehus, sier kontorsjef Ottar Svensen.

Han mener de første signalene om at det var satt i gang en verneprosess kom omtrent da bygningen hadde 20-årsjubileum i 2011.


Styr

Svensen og de andre ansatte på sykehuset har ikke merket så mye til vernestatusen, som ligger i verneklasse 2, og også kalles bevaringsstatus. Unntaket var da de skulle skifte ytterdør for en tid tilbake.

– Da var det en del styr. Den nye døren måtte se nøyaktig ut som den gamle døren med alt det innebar av spesialbestillinger og håndtverkspirk. Så vidt jeg husker kom regningen for døra til slutt på rundt 70.000 kroner. Og det er mye penger for en dør, sier han.


Kan bli konflikt

Ikke alt i bygningsmassen har et spesielt vern. Men eksteriøret og inngangspartiet er hellige saker. Det har Svensen og alle andre ansatte i bakholdet hvis det skulle bli snakk om utvidelse.

– Nå er det per i dag lite som tyder på at vi har behov for en utvidelse. Men det kan oppstå en situasjon der vi får behov for å tilpasse ting i bygget, for eksempel å installere en CT-røntgen, som mange i byen har ivret for. Det kan medføre noen strukturelle endringer og kan fort føre til at vi må ta hensyn til vernebestemmelsen, sier kontorsjefen.

– Syns du det er litt rart at ei drøyt 20 år gammel bygning er vernet?

– Jeg kan jo skjønne de som synes det er litt rart. Men jeg orker ikke bruke veldig mye energi på å tenke på det. Så langt har vi levd fint med vernebestemmelsen, sier Svensen.


Skiltprosess

Longyearbyen sykehus er en av mange eiendommer som Helse- og omsorgsdepartementet, sammen med helseforetakene, har vurdert som så spesielle at de skal sorteres innunder Landsverneplan for helsesektoren. For tiden pågår det en prosess der det skal settes opp et informasjonskkilt på alle de verneverdige helsebyggene.

«Skilt skal settes opp både som generell opplysning til besøkende og til ansatte, og for at driftspersonalet skal være oppmerksomme på at vedlikehold krever omtanke», står det i et brev til Sysselmannen på Svalbard som er bedt om å komme med en høringsuttalelse.

Hva slags type skilt som kommer på veggen til sykehuset blir klart i løpet av høsten.


Sykehus med særpreg

Lokalsykehusbygningen i Longyearbyen er ikke uventet den yngste vernede helsebygningen i landet. Begrunnelsen er som følger:

«Longyearbyen sykehus er det siste utviklingstrinnet i en helsehistorisk sammensatt og interessant virksomhet på Svalbard. Bygningskomplekset er en kompaktutgaveav helsetjenesten plassert i en arktisk kontekst, og med arkitektonisk formgiving inspirert av omgivelsene(...) Formålet med fredningen er å bevare sykehusanlegget fra 1991 som et særpreget kompaktsykehus for arktiske forhold. Vernet skal sikre anleggets arkitektur, materialbruk og detaljering»

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!