Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

2015 på 15 minutter

SP 8. januar 2016. FOTO: Faksimile, Svalbardposten

Året som gikk:

2015 på 15 minutter

Året som er lagt bak oss, ble et av de mest dramatiske på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.01.2016 kl 11:02

2. januar

Reiselivet møter liten forståelse hos Sysselmannen for kritikken mot det framtidige kravet om to måneders varsel for turopplegg. Sysselmannen begrunner kravet med sikkerhet og saksbehandlingstid.

Se bildet større

SP 9. januar 2015. FOTO: Faksimile, Svalbardposten

9. januar

Witold Kaszakin priser seg lykkelig over å ha overlevd et dramatisk fall 25 meter ned i en trang bresprekk. – Jeg har vondt i hvert eneste lem og hver eneste muskel. Men ikke noe er brukket, og jeg er allerede begynt å jobbe litt med lettere arbeidsoppgaver på stasjonen, forteller han dagen etter den dramatiske hendelsen ved Hansbreen ved Hornsund, mandag ettermiddag.

16. januar

Prisene har tatt helt av før solformørkelsen. Paal A. Lund leier ut leiligheten på Elvesletta for 100.000 kroner for fem dager.

23. januar

Kåre Hovland er stemt fram som Årets svalbardianer 2014. I vinter tråkker han sine siste skispor etter et opphold på over 30 år på Svalbard.

Se bildet større

Skredulykken i Fardalen krevde ett liv. FOTO: Christopher Engås

30. januar

Lokalsamfunnet er sterkt preget av dødsulykken i Fardalen lørdag, der Emanuel Storaunet (21) mistet livet etter å ha blitt tatt av et snøskred. Svalbard kirke ble mandag fylt opp av folk som ville ta farvel. Politiet ber folk være varsomme på tur.

6. februar

Natt til lørdag måtte Robin Jönsson og Preben Storelvmo igjen forlate leilighetene på grunn av brannalarm. Folk blir sinte på grunn av all tørrkokingen, forteller brannvesenet. – Det er nesten alltid single menn i 20-, 30- eller 40-årene, sier brannsjef Jan Olav Sæter.

13. februar

Tannlege Rolf Johansen (60) er den mest populære tjenesteyteren i Longyearbyen. Hele 93 prosent av de som har sittet i tannlegestolen svarer at de er enten «fornøyd» eller «svært fornøyd», viser innbyggerundersøkelsen som ble gjort i fjor høst.

20. februar

Fire nye hoteller med opptil 400 rom er planlagt i Longyearbyen. Sist ut er Spitsbergen travel, som lanserer et nytt storhotell. – Det finansielle er i orden, men vi mangler tomta, og det jobber vi med, sier administrerende direktør Knut Harald Holst-Hansen.

27. februar

Det kan bli nye kutt i Store Norske. Wenche Ravlo utelukker ikke at det kan bli enda færre ansatte i kullselskapet. Uka startet den nye direktøren med å snakke med ansatte og besøke Svea Nord, Lunckefjell og Oppredningsverket i Svea.

6. mars

Anne-Lise K. Sandvik er så urolig for krisen i Store Norske at hun knapt får sove. Nå stiller svigersønn Espen Rotevatn til valg for Miljøpartiet de grønne. Viktigste sak: Få slutt på kulldrift.

Se bildet større

SP 13. mars 2015. FOTO: Faksimile, Svalbardposten

13. mars

Total Solar Eclipse Edition: Articles about the eclipse in English.
Nå faller verdens øyne på oss. Om få dager vil bilder fra Svalbard går over hele verden.

20. mars

Det er ingen grunn til å se mørkt på det for butikken, serveringsstedene og overnattingsbedriftene. Pengene sitter løst, veldig løst, tror reiselivsnæringen. Martin Harjek, Lukas Novak og Anna Vanclova fra Tsjekkia mener solformørkelsen er verdt hver ei krone de bruker på turen.

Se bildet større

Denne binna måtte avlives etter å ha tatt seg inn i en teltleir. FOTO: Sysselmannen

27. mars

Mange spørsmål står fortsatt ubesvart etter at denne binna ble skutt av et turistfølge i forrige uke. En mann ble lettere skadd etter at dyret, som senere måtte avlives, tok seg inn i teltleiren med seks personer ved Fredheim tidlig om morgenen.

10. april

Gruveklubben er lei av å vente på eieren. Klubblederen i Store Norske mener staten sprer usikkerhet i hele samfunnet ved å nøle med å gi svar på søknaden om kriselån.

17. april

Det russiske flyet traff isen svært hardt og uten forvarsel, forteller en passasjer. Maskinen av typen Antonov An-74 200 står fortsatt fast på Barneobasen ved Nordpolen. Barneo er en russisk isleir som bygges i april hvert år på om lag 89 grader nord.

Se bildet større

SP 24. april 2015. FOTO: Faksimile, Svalbardposten

24. april

Denne uka ble det for første gang observert skjære på Svalbard. Stadig flere nye arter dukker opp på øygruppa. – Det er det ornitologer vil kalle en bombe. Skjæra er aldri tidligere observert på Svalbard, og blir nå notert som den 213. fuglearten på øygruppen, sier Georg Bangsjord ved Statens naturoppsyn.

30. april

Helga før løsningen ble presentert, stanset DNB kreditten til kullselskapet. Store Norske får en halv milliard gjennom lån og at statens kjøper eiendom og infrastruktur. Løsningen kom i tolvte time, men etter det Svalbardposten kjenner til, knep DNB igjen kreditten mindre enn en uke før løsningen ble presentert. Dermed hadde selskapet i praksis vært konkurs om regjeringen hadde nølt lenger med en løsning.

8. mai

Da katastrofen var et faktum, slo Svalbard-instinktene inn hos tidligere sysselmannsførstebetjent Inge Meløy. Brått brøt et av Nepals kraftigste jordskjelv i moderne tid løs. – Først ser jeg isklumper på størrelse med boligblokker komme dundrende ned Everest-siden. Så kjente vi rystelsene. Morenen vi sto på begynte å bevege seg, og vi gikk mer eller mindre ned i knestående, sier han til Svalbardposten.

15. mai

Ravlo har 19 måneder på seg. Lykkes ikke Store Norske innen utgangen av 2016, blir kulldriften lagt ned, sier regjeringen. Tirsdag, i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, la regjeringen fram Stortingsproposisjon 118 S, om kriselånet til Store Norske.

22. mai

Stadig flere turister besøker Svalbard. Turistnæringen oppsummerer 2015 som tidenes sesong. I 2014 var det nesten 119.000 gjestedøgn, noe som er en økning på 12.000 fra året før, og rundt 50.000 tilreisende besøkte Longyearbyen totalt, viser den ferske reiselivsstatistikken fra Sysselmannen. Visit Svalbard bekrefter tallene.

29. mai

Sherpastier og kortreiste opplevelser skal være med på å gjøre reiselivet til helårsnæring med dobbelt så mange ansatte. Reiselivet søker om 23,6 millioner kroner i støtte til utvikling av Isfjorden som reiselivsmål. Tirsdag vedtar Longyearbyen lokalstyre masterplanen for reiselivet på Svalbard.

Se bildet større

Kjerstin Askholt er ny sysselmann. FOTO: Geir Barstein

5. juni

Kjerstin Askholt (53) ble forelsket i Svalbard da hun først så Longyearbyen for 20 år siden. Nå er hun ny sysselmann.

12. juni

Bråket i Sjøområdet fortsetter. Er naustene som ble fritidsboliger, det samme som en hytte? Ole Reistad drar Miljødirektoratet rettens vei for å finne det ut. Defineres de som hytter, rammes naustene av svalbardmiljøloven, som setter klare begrensninger på at bare nåværende eller tidligere fastboende kan eie eller leie dem.

19. juni

Sokneprest Leif Magne Helgesen ber folk på Svalbard om å boikotte varer produsert i Israel. Denne uka reiste han til den lille landsbyen Suisya på Vestbredden, hvor han skal bruke sommerferien og noen ekstra uker som representant og vitne for organisasjonen EAPPI, ledsagerprogrammet gjennom Kirkens Verdensråd. Foreningen Med Israel for fred krever beklagelse for oppfordringen.

26. juni

Svalbard kirke er trolig den første kirken i landet som aksepterer betaling via mobiltelefon. Omtrent 70 prosent av næringslivet i Longyearbyen har valgt å bruke mobiltelefon-løsninger i kassa.

Se bildet større

SP 3. juli 2015. FOTO: Faksimile, Svalbardposten

3. juli

Isbjørntelling i fare: Regjeringen har gitt ti millioner kroner til norsk-russisk overvåking av isbjørn, men en måned før stortoktet har russiske myndigheter ennå ikke gikk klarsignal.

10. juli

Kullkrisen har satt fart i Gruve 3. Store Norske har inngått avtale med Basecamp Spitsbergen om guidede turer fra høsten. – Vi håper å åpne gruva for turister rundt 15. august, sier daglig leder Steinar Rorgemoen.

17. juli

Regjeringen leverer den nye stortingsmeldingen om Svalbard tidlig neste vår. Svalbardmeldingen blir den femte helhetlige stortingsmeldingen om Svalbard. Formålet er å fange opp og korrigere kursen ut fra utviklingen på øygruppen, og sikre en stabil svalbardpolitikk og en robust norsk tilstedeværelse.

24. juli

Mandag startet årets strandryddetokt. Ingenting tyder på at resultatet blir mer oppløftende enn tidligere år.

31. juli

Svalbard Bryggeri venter spent på første batch med øl. 2.000 liter med pale ale er godt på vei. Neste fredag blir det lansering på Coal Miner’s Cabin.

7. august

Når store cruiseskip legger til kai i Longyearbyen, blir bilveier mellom Bykaia og sentrum forvandlet til ei slalomløype. Astrid Meek, seniorrådgiver i Longyearbyen lokalstyre, bekrefter at det jobbes med å få på plass et forslag om gangvei i den nye arealplanen.

14. august

Havsula har kommet for å bli på Svalbard. Den ferske bestanden på Bjørnøya har fått godt fotfeste. To par etablerte seg som de første hekkende på Bjørnøya i 2011. – I år har vi registrert 25 hekkende par, og over 60 individer på det meste, sier Hallvard Strøm som er ansvarlig for Norsk Polarinstitutts sjøfuglestudier på øya.

21. august

En steinkobbe måtte avlives etter å ha surret seg inn i plast. Dyret hadde dype sår etter å ha vokst seg inn i et bånd. Dette er et stadig vanligere syn, ifølge WWF. – Vi besluttet å avlive den, og nærbildet viser at det var det eneste riktige å gjøre, sier seniorrådgiver i naturforvaltning, Eigil Movik hos Sysselmannen.

Se bildet større

Yngve Kristoffersen kommer ut fra luftputeskipet, etter ett år på isen. FOTO: Geir Barstein

28. august

73 år gamle Yngve Kristoffersen kom lørdag hjem etter ett år i Polhavet om bord i luftputefartøyet «Sabvabaa» i forskningens tjeneste. Sammen med Audun Tholfsen (42) har den pensjonerte professoren latt seg drive med polisen, slik Fridtjof Nansen gjorde 118 år tidligere. Den utrolige bragden får stor oppmerksomhet.

4. september

14 av de 18 snekkerne i LNS Spitsbergen mister jobben. Årsaken er usikkerheten i markedet.

Se bildet større

SP 11. september 2015. FOTO: Faksimile, Svalbardposten

11. september

Wenche Ravlo trenger 95 millioner kroner årlig de neste tre årene for å slippe å stenge Lunckefjellgruva for godt. Torsdag i forrige uke vedtok styret å sette Svea og Lunckefjell i driftshvile i inntil tre år.

18. september

Forskere og eksperter tror de kan ha funnet klær fra Andrée-ekspedisjonen 118 år tilbake. Ingen overlevde forsøket på å nå Nordpolen i 1897, og ferden endte med at alle omkom.

25. september

Per Gustav Porsanger, Tara Mulvany og Jaime Sharp padlet for livet da de fikk en sulten isbjørn etter seg på turen rundt Spitsbergen, Nordaustlandet, Barentsøya og Edgeøya i sommer.

7. oktober

Ap fosser fram på en ny meningsmåling, men bare litt over halvparten av velgerne på Svalbard har bestemt seg foran valget. I målingen ligger partiet an til å få rent flertall, mens Høyre, Venstre og Miljøpartiet de grønne ligger til å få henholdsvis tre, ett og to mandater i lokalstyret.

Se bildet større

Flere hytter i Bjørndalen er truet av erosjon. FOTO: Geir Barstein

9. oktober

Erosjon på Svalbard skaper store utfordringer. I Bjørndalen står hytter og vei i fare for å rase ut i havet. – Alt som trengs er skikkelig uvær, sier erosjonsekspert Knut Aune Hoseth i NVE.

16. oktober

16 tonn breis er klar til å smeltes og tappes på flasker. Svalbardi har allerede inngått avtaler i Asia om brevann for 300 kroner flaska. I første omgang er det snakk om 10.000 flasker.

23. oktober

Etter lang tids planlegging slo politiet til mot hasj- og mulig kokainbruk i Longyearbyen. Elleve personer ble tatt for brudd på narkotikalovgivningen. Aksjonen ble gjennomført med bistand fra Oslo politidistrikt.

Se bildet større

Eirik Berger (V) og Arild Olsen (Ap) ble til slutt henholdsvis nestleder og leder i lokalstyret. FOTO: Christopher Engås

30. oktober

Arild Olsen (Ap) blir lokalstyreleder med Eirik Berger (V) som nestleder. Avtalen innebærer blant annet at nestlederen avlønnes tilsvarende halvparten av lokalstyrelederens lønn. Høyre ville ikke gå med på lønnet nestleder.

6. november

Coop Svalbard lar krise være krise og bygger ut og pusser opp butikken for 43 millioner kroner. Jobben starter allerede til våren, forteller direktør Morten Helliksen og styreleder Frigg Jørgensen. – Vi vil også signalisere at vi har tro på Longyearbyen, sier de.

Se bildet større

SP 13. november 2015. FOTO: Faksimile, Svalbardposten

13. november

Blir det ja til driftshvile i Lunckefjell er det svært liten sjanse for at kullgruva noen gang kommer i gang igjen. Det mener tidligere Store Norske-sjef og gruveveteran Robert Hermansen, som mener det er mulig å drive lønnsomt. Styreleder Annette Malm Justad avviser Hermansens påstand.

20. november

Sparebank 1 forsikring pålegger hytteeier Nils Lorentsen å flytte hytta fordi NVE nylig har påvist at den er sterkt utsatt for å rase ut i havet på grunn av erosjon. Selskapet vil imidlertid ikke være med på å dekke kostnadene, men slår fast at Lorentsen kan få en avkortning om han ikke handler før et mulig ras.

27. november

Det er klart at Longyearbyen får nytt bibliotek, Næringsbygget skal bygges om og at hovedinngangen til lokalstyret skal gå gjennom Kulturhuset og Rabalder. Jobben skal være gjort før jul neste år.

4. desember

Historisk lite sjøis skaper problemer for drektige binner. Vinterens isdekke i Arktis er blant de dårligste siden satellittmålingene startet for nesten 40 år siden. Når isen er som nå er forskerne sikre på at binnene ikke bruker de tradisjonelle stedene. Jon Aars i Norsk Polarinstitutt sier de ikke vet hva bjørnen gjør nå. – Enten går hun i hi et annet sted, eller så skipper hun å føde ett år, sier han.

11. desember

UiT – Norges arktiske universitet vil legge Universitetssenteret på Svalbard under seg og drive Unis som en campus. Utspillet fra UiT kommer i forbindelse med den nye svalbardmeldingen, som er ventet våren 2016, og begrunnelsen er at dette vil øke aktiviteten og sikre fastboende ansatte i Longyearbyen, noe som kan demme opp for en del v arbeidsplassene som forsvinner. Forslaget møter liten begeistring blant de andre universitetene i landet. Heller ikke styreleder Berit Kjeldstad i Unis synes det er en god idé.

18. desember

Det er flertall i Stortinget for driftshvile i Lunckefjell, men KrF mener det er feil å legge den nye kullgruva til 1,2 milliarder kroner i dvale, og ønsker i stedet fortsatt drift. (Regjeringen kom også med forslag om driftshvile dagen etter at Svalbardposten var gått i trykken og distribuert.) Samtidig har Store Norske og Kings Bay valgt å si opp kontrakten med Lufttransport om flygninger på Svalbard fordi det blir for dyrt for det kriserammede selskapet.

Se bildet større

Stillhet etter det fatale snøskredet 19. desember. FOTO: Geir Barstein

19. desember (svalbardposten.no)

Elleve hus rammes og to mister livet i det et enormt snøskred går fra Sukkertoppen lørdag formiddag. Hundrevis av frivillige og letemannskaper deltar i bergingen. De to som mistet livet er Atle Kartan Husby (429 og Nikoline Røkenes (2). Store deler av boligene ved Sukkertoppen og i Nybyen evakueres på grunn av rasfare.

Siste nytt i Nyheter

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

 
– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!