Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

200 millioner til ny havn

Longyearbyen havn skal bygges ut i årene framover. FOTO: Anders Fjellestad

200 millioner til ny havn

Framleggingen av Nasjonal transportplan var godt nytt for Longyearbyen. Regjeringen vil bruke 200 millioner kroner på å bygge ut havna i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.04.2013 kl 12:33

– Jeg er så glad, dette er uvurderlig på alle måter, sier en overlykkelig lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

– Massiv anerkjennelse

Da Nasjonal transportplan (NTP) for perioden 2014-2023 ble lagt fram fredag, ble det klart at regjeringen vil sette av 200 millioner kroner til å bygge ut havnestrukturen i Longyearbyen.

– Dette er en massiv anerkjennelse av det arbeidet som er gjort lokalt. Vi får en sterkere posisjon overfor de utfordringene som venter oss. Dette er også en anerkjennelse av det grundige arbeidet Bydrift har gjort med å kartlegge og tydeliggjøre det behovet vi har, samt massiv møtevirksomhet, sier Kristoffersen.

Blir viktigere

Regjeringen peker på at klimaendringene gjør havet i Nordområdene lettere tilgjengelig for skipsfart. Det er godt nytt for Longyearbyen:

«I lys av en større kommersiell og industriell aktivitet i Polhavet, vil Longyearbyen måtte påregne å få økt betydning som base for rednings- og forurensingsberedskap, og som base for tilbud av maritime tjenester. I den sammenheng vil eksisterende kunnskap og kompetanse om arktisk teknologi og logistikk som finnes i ulike miljøer i Longyearbyen, kunne være en ressurs som kan videreutvikles.» heter det i NTP.

400 millioner kroner

Longyearbyen lokalstyre har gjennom flere år planlagt en ny havnestruktur. Hele utbyggingen er anslått å koste 400 millioner kroner. Regjeringen påpeker at det er lokalstyret som må prioritere midler og selv bekoste ny havn, slik kommunene på fastlandet må.

Likevel poengterer regjeringen at skipssesongen er kort på Svalbard, og at Norge har sterke folkerettslige forpliktelser overfor øygruppa.

«På bakgrunn av de helt spesielle forholdene på Svalbard, og som en del av regjeringens nordområdepolitikk, settes det av inntil 200 mill. kr i statlige midler i planperioden til oppgradering og bygging av ny havneinfrastruktur i Longyearbyen.» heter det i NTP.

Kommer i gang

Dermed er halvparten av finansieringen i boks, og Longyearbyen lokalstyre kan gå i gang med det videre arbeidet med ny havnestruktur i byen. Prosjektene kan i tillegg til statlige og kommunale midler, realiseres med bidrag fra lokale aktører og privat næringsvirksomhet.

Mer om saken i Svalbardposten neste uke.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!