Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

200 døde rein ingen katastrofe

En av 200 døde rein i Adventdalen. Naturen har alltid gått sin gang. FOTO: Birger Amundsen

200 døde rein ingen katastrofe

Under årets telling av rein i Adventdalen ble det funnet kadaver av 200 dyr som hadde sultet i hjel. Ifølge forsker Nicholas Tyler er det ingen katastrofe.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Gjennom 30 sesonger har Nicholas Tyler ved Universitetet i Tromsø holdt øye med reinstammen i Adventdalen. Sammen med assistenter har han tråkket den samme ruta hver eneste sommer og tellet levende og døde reinsdyr. At 100 kalver og 100 gamle dyr i området hadde sultet i hjel i løpet av vinteren, gir ifølge Tyler ingen grunn til uro.

Hard vinter
– Resultatet av årets telling viser at det er 800 rein i Adventdalen, det er en nedgang på 27 prosent fra i fjor. Dyrene har hatt en hard vinter og bestanden svinger som den alltid har gjort, sier han.
Området omfatter Adventdalen med sidedaler, hvor også Bjørndalen hører med.

Normale svingninger
Tyler understreker at det tidligere ofte ble ropt opp om katastrofe og overbeite når så mange dyr døde i et begrenset område. Nå vet forskerne nok til å forstå at slike svingninger er normale.
– Alt svinger voldsomt i Arktis. For 30 år siden snakket man hele tiden om hvor sårbart Arktis var, nå ser vi hvor robust det er med store, årlige svingninger.

Stammen har økt
Tyler påpeker videre at i årene fra 1979 til 1995 svingte reinbestanden i Adventdalen rundt 600 dyr. Fra 1996 fram til i år har bestanden svingt rundt 900 dyr. Antall dyr har med andre ord økt med 300 i gjennomsnitt siden tellingene startet for 30 år siden.
– Økningen skyldes klimaendring. Det vi ser i Adventdalen er en mye større inntregning av mildvær, men den er naturlig og har ingenting med menneskeskapt klimaendring å gjøre, fastslår Tyler.

Få kalver født
I løpet av de 30 somrene Tyler har tråkket rundt i Adventdalen har han totalt registrert 1.900 døde reinsdyr. Så godt som alle er enten årskalver eller gamle dyr.
– Greier en kalv seg den første vinteren er den garantert minst seks vintrer til, sier han.
Det ble født atskillig flere kalver i fjor enn i år, 300 mot kun 60 i år.
Nicholas Tyler registrerer store endringer i Adventdalen i løpet av 30 år.
– Det er bygd mange flere hytter, trafikken har økt og det er ikke minst anlagt mange flere forskningsanlegg i dalen. Man skulle tro at alt dette skulle føre til at det går til helvete med reinstammen i dalen, men det motsatte har altså skjedd, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!