Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

20 skal ha det gøy i telefonen

Svalcom er i etableringsfasen, og selger for tiden magasiner til potensielle kunder i det ganske land. Stian Larsen (f.v.), daglig leder Linn Kristin Kartfjord Hornstuen og Terje Nilssen. FOTO: Christopher Engås

20 skal ha det gøy i telefonen

– Når jeg sier at jeg ringer fra Svalbard, er det mange som blir muntre og glade, sier telefonselger Stian Larsen i Svalcom.

Tekst:

Publisert:

Svalcom er en nyoppstartet bedrift i Longyearbyen. Så nyoppstartet er den at man så langt bare har en knapp tredjedel av de ansatte på plass.

– På sikt skal vi bli 15-20 ansatte. Vi er midt i rekrutteringsprosessen, sier daglig leder Linn Kristin Kartfjord Hornstuen (39). Hun flyttet opp fra Drammen i august, og har tidligere arbeidserfaring fra blant annet Lyse Dialog, Sector alarm og Choice hoteller.

– Gjennomgangstonen i mitt arbeidsliv har vært service, sier hun.

Varierte oppgaver

Svalcom er et såkalt callsenter. De ansatte bruker sin tid på å ringe rundt til potensielle kunder i det ganske land.

– Vi driver med alt fra salg av magasiner til strømavtaler. Møtebookinger på vegne av oppdragsgivere er også et satsingsområde, og så ønsker vi på sikt å kunne ta såkalt «overflow» fra andre call-senter, sier Hornstuen.

Med overflow menes det bedrifter som ikke klarer å håndtere alle henvendelsene som kommer. Da skal kundene bli satt videre til Svalcom som kan utføre kundetjenestene for dem.

Ledige plasser

Svalcom har leid standsmessige lokaler i ISS-bygget i Sjøområdet. I lokalet står det 16 datamaskiner med tilhørende telefoner, men bare tre av disse er i bruk når Svalbardposten er på besøk. Daglig leder Linn er ansvarlig for ansettelsene.

– Vi har ansatt noen til som er på vei opp fra fastlandet denne uken. Det er veldig mange søkere, og det er min jobb å velge ut de som er best kvalifisert, sier hun.

Det er ulike faktorer som blir lagt til grunn når Linn ser på søknader. Det er for eksempel ikke et godt tegn hvis noen åpner søknaden med at de ønsker å oppleve Svalbard.

– Det er jobben som må stå i fokus. At man får oppleve Svalbard er jo en selvfølge hvis man flytter hit, men det må ikke være den primære årsaken til at man søker, sier Hornstuen.

Hun savner lokale søkere til jobbene som telefonselger hos Svalcom.

– Hvis jeg skulle ansatt noen uten erfaring, ville jeg helt klart foretrukket en lokal søker, sier Hornstuen.

– Ikke luringer

Harriet Wiggen (38), Stian Larsen (29) og Terje Nilssen (28) er i samtale med hver sin kunde. For tiden selger de magasiner, og på veggen henger det et stolpediagram hvor hvert salg de gjør blir markert. Salg er viktig, for i tillegg til tarifflønn får selgerne provisjon for hvert salg. Wiggen har bodd på Svalbard i nesten et år, og er den eneste lokale ansatte så langt. Hun begynte i jobben mandag i forrige uke.

– Jeg har ingen erfaring med telefonsalg, og må innrømme at jeg har vært litt skeptisk. Jeg vet bare hvordan jeg selv har håndtert telefonsalg enkelte ganger, flirer hun uten å utdype.

Men hun har fått erfare at folk flest slett ikke er uhøflige. Den vanligste «uhøflige» reaksjonen er at folk legger på.

– Men de fleste tar seg tid til en prat, selv om de kanskje ikke kjøper noe, sier Wiggen.

– Alle har en mening om selgere, og kanskje spesielt telefonselgere. Vi skal liksom være noen luringer, men det er vi ikke, fastslår Hornstuen.

– Vi skal ha en myk framtoning, og hvis noen sier ja til et kjøp må de bekrefte dette via sms etterpå, legger hun til.

Mye i støtte

Svalcom eies av Tor Kristian Berge, Dag Harald Johansen, Torgeir Bjørnaraa og den lokale malermesteren i Longyearbyen Tommy Anderssen. De fire har en eierandel på 25 prosent hver. Oppstarten har blitt begunstiget med 800.000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge, og 50.000 kroner fra Longyearbyen lokalstyre. Tor Kristian Berge er styreleder.

– Jeg er veldig glad i Longyearbyen og lette i en periode etter noe jeg kunne starte opp med der. Call-senter var det eneste jeg kom på, sier Berge som til daglig jobber i Moss med bemanningsbyrået Personal­partner.

Ifølge styrelederen var det ikke gunstige skatteregler som fikk han og partnerne til å investere i Longyearbyen, siden selskapsskatten er noenlunde lik her og på fastlandet. Fordelen kan ligge i at det er lettere å rekruttere til selskap på 78 grader nord, med lavere intektsskatt og omgivelser som mange ønsker å oppleve.

Svalbard-glede

Stian Larsen kom opp 15. juni fra Porsgrunn, og er den som har jobbet lengst med telefonsalg i Svalcom. Han har oppdaget en utilsiktet fordel med å selge varer og tjenester via telefon fra Longyearbyen.

– Vi har en lett og ledig tone med kundene, og av og til kommer det fram at jeg bor på Svalbard og ringer herfra. Da opplever jeg at folk blir både muntre og glade, og at de straks blir nysgjerrige på hvordan vi har det her oppe. Det blir på en måte en inngang til en samtale, som kan gjøre det lettere å bli dus med den man snakker med, sier han.

Den lette tonen passer deb daglige lederen helt utmerket.

– Vi er flatt organisert, og skal jobbe som et team. Og så skal vi ha det gøy på jobb, sier Hornstuen om den saken.

Se bildet større

Harriet Wiggen er så langt eneste lokalt ansatte, mens Stian Larsen har lang fartstid i bransjen. Larsen forteller om positive reaksjoner fra kunder når han forteller at han ringer fra Svalbard. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

I selgeryrket måles man på antall salg. Så er tilfelle også hos Svalcom i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!