Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– 1814 er et fredsjubileum

Karsten Alnæs holdt foredrag for store og små om 1814. Alnæs har skrevet boken «1814 Miraklenes år». FOTO: Christopher Engås

– 1814 er et fredsjubileum

Historiker Karsten Alnæs mener 1814 er en viktig nordisk milepæl.

Den snart 76 år gamle journalisten og forfatteren Karsten Alnæs var en av dem som reagerte sterkest da det i fjor ble klart at det svenske kongehuset ikke hadde planlagt å delta i grunnlovsjubileumet i Norge i år.

– Da kritiserte jeg avgjørelsen offentlig. Konvensjonen i Moss, i 1814, var en meget viktig våpen­hvileavtale mellom Sverige og Norge. Siden da har det ikke vært krig mellom de nordiske land. Heldigvis ombestemte det svenske kongehuset seg, sier Karsten Alnæs.

Barnevennlig historie

Alnæs holdt sist helg et foredrag i Longyearbyen folkebibliotek. Temaet var Norge i 1814. 40 tilhørere møtte til foredraget, som var basert på Alnæs' siste bok «1814 – Miraklenes år». Men det ble et nokså uvanlig møte med publikum for historieformidleren. For på fremste rad benket det seg flere små barn.

– Jeg har aldri hatt et så sammensatt publikum. Det er både morsomt og utfordrende, smilte Alnæs, som med en eneste gang innlemmet de unge i sitt budskap.

Alnæs satte publikum inn i den realpolitiske situasjonen i 1814. Om hvordan Danmark­Norge havnet på feil side i Napoleons­krigene, og om hvordan kong Karl XIII (Karl Johan) av Sverige krevde vårt land som krigsutbytte etter å ha slått både Napoleon og Danmark på slagmarken.

Om en unik grunnlov

Han berettet om hvordan de som lagde nasjonens grunnlov valgte den danske tronarvingen Christian Fredrik til konge, og om hvordan han i størst mulig grad unngikk krigskonflikt med Sverige.

Det særegne med den norske grunnloven ble også trukket fram: At all makt ble gitt til folket ved fraværet av et overhus, at adelen ble avskaffet, og at det ble innført stemmerett også for bønder (som eide land).

Usikker på Svalbard

På spørsmål om hvor Svalbard passer inn i sammenheng med 1814, er Alnæs mer usikker. Det han vet er at Grunnloven skapte begeistring også i nord.

– Folk i Finnmark fikk greie på at det hadde blitt en ny grunnlov to og en halv måned etter faktum. Og representanten som ble valgt fra fylket møtte ikke før året etterpå. Men begeistringen viste seg å være like stor i nord som ellers i landet, sier Alnæs.

– Derfor antar jeg at de nordmenn som måtte befinne seg på Svalbard på denne tiden antageligvis var begeistret for at Norge hadde fått sin egen grunnlov, legger han til.

Nøkkelord

Se bildet større

Flere barn møtte opp til foredraget til Alnæs, og det er noe historieformidleren slett ikke er vant til. Men 76-åringen fikk 1814 til å bli interessant, også for dem. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!