Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

15 Svalbard-prosjekter under IPY

15 av IPY-prosjektene skal foregå på Svalbard, men bare ett er i regi av UNIS. FOTO: Karine Nigar Aarskog

15 Svalbard-prosjekter under IPY

15 av prosjektene som har fått penger i forbindelse med Det internasjonale polaråret (IPY) skal foregå på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Se hvilke prosjekter som har fått penger her!

Av den norske porteføljen vil i alt 15 prosjekter foregå på Svalbard eller i nærliggende farvann. I tillegg planlegger om lag 60 internasjonale prosjekter aktiviteter på Svalbard. Polaråret vil også føre til betydelig økning i norsk-russisk forskningssamarbeid. Bare ett prosjekt er i regi av UNIS. Det går ut på å måle endringer i permafrost i Arktis med vekt på Svalbard.

Måler Golfstrømmen
Norges forskningsråd har fordelt 288 millioner kroner til polarforskning i perioden 2007-2010, og midlene er fordelt på 26 prosjekter.
- Grovt sett går to tredjedeler av midlene til meteorologi og klimaforskning, mens den siste tredjedelen går til en rekke forskjellige grunnforskningsprosjekter som utnytter polarområdenes særskilte forskningsmuligheter, sier direktør Arvid Hallén i Norges forskningsråd.
Et av de store flaggskip-prosjektene har som mål å få klarere svar på koblingen mellom pågående klimaendringer og naturfenomener som Golfstrømmen, og håpet er at et tredagers værvarsel skal bli like godt som dagens todagers varsel.

Størst på 50 år
IPY innledes 1. mars neste år og varer i to år framover. Minst 50.000 forskere og teknikere fra over 60 land gjør Polaråret til det største koordinerte globale forskningsprogrammet på 50 år. De institusjonene som får prosjektlederansvar for de største bevilgningene er Universitetene i Oslo og Bergen, som får omtrent det samme og til sammen rundt 40 prosent av totalsummen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!