Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

15 Svalbard-prosjekter under IPY

15 av IPY-prosjektene skal foregå på Svalbard, men bare ett er i regi av UNIS. FOTO: Karine Nigar Aarskog

15 Svalbard-prosjekter under IPY

15 av prosjektene som har fått penger i forbindelse med Det internasjonale polaråret (IPY) skal foregå på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Se hvilke prosjekter som har fått penger her!

Av den norske porteføljen vil i alt 15 prosjekter foregå på Svalbard eller i nærliggende farvann. I tillegg planlegger om lag 60 internasjonale prosjekter aktiviteter på Svalbard. Polaråret vil også føre til betydelig økning i norsk-russisk forskningssamarbeid. Bare ett prosjekt er i regi av UNIS. Det går ut på å måle endringer i permafrost i Arktis med vekt på Svalbard.

Måler Golfstrømmen
Norges forskningsråd har fordelt 288 millioner kroner til polarforskning i perioden 2007-2010, og midlene er fordelt på 26 prosjekter.
- Grovt sett går to tredjedeler av midlene til meteorologi og klimaforskning, mens den siste tredjedelen går til en rekke forskjellige grunnforskningsprosjekter som utnytter polarområdenes særskilte forskningsmuligheter, sier direktør Arvid Hallén i Norges forskningsråd.
Et av de store flaggskip-prosjektene har som mål å få klarere svar på koblingen mellom pågående klimaendringer og naturfenomener som Golfstrømmen, og håpet er at et tredagers værvarsel skal bli like godt som dagens todagers varsel.

Størst på 50 år
IPY innledes 1. mars neste år og varer i to år framover. Minst 50.000 forskere og teknikere fra over 60 land gjør Polaråret til det største koordinerte globale forskningsprogrammet på 50 år. De institusjonene som får prosjektlederansvar for de største bevilgningene er Universitetene i Oslo og Bergen, som får omtrent det samme og til sammen rundt 40 prosent av totalsummen.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!