Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

147 himmelske sekunder

Gravikken viser banen til den totale solformørkelsen 20. mars. Den blå linja markerer senter for formørkelsen. FOTO: Xavier M. Jubier

147 himmelske sekunder

I to minutter og 27 sekunder blir det stummende mørkt på Svalbard. Forberedelsene til begivenheten har vært i gang lenge.

Tekst:

Publisert:

– Det er veldig spektakulært å oppleve. Det er noe alle mennesker bør oppleve i løpet av sin levetid, fastslår Pål Brekke, seniorrådgiver ved Norsk Romfartssenter og professor II ved Unis.

Elskovsnatt

20. mars fra klokka 10.11.51 til kommer skyggen over Longyearbyen. En knapp time senere er det stummende mørke i nesten to og et halvt minutt mens månen passerer foran sola. Totalt varer forestillingen i litt over to timer, og Svalbard er midt i blinken. Mens resten av Norge får oppleve opptil 95 prosent solformørkelse, vil den være 100 prosent på Svalbard.

– I Norge har vi hatt delvise formørkelser. Det er flott å se, men den lille forskjellen fra en sol som er dekket 99 prosent og 100 prosent er så stor. En fransk solforsker sa om forskjellen at det blir som et kyss på kinnet sammenliknet med en het elskovsnatt i Paris, sier Brekke.

INTERAKTIVT KART: Her blir det mørkt

Lenge til neste gang
Selv har han opplevd at svært mange forskere fra NASA og ESA har spurt om å få være med til Svalbard for å hjelpe til med foredraget under solformørkelsen, og dermed få et innsmett på forskerhotellet ved Unis.

Men på Svalbard er det stort sett fullt, og de som leier ut boliger i dagene rundt formørkelsen håver inn penger, for det som skjer den 20. mars er ingen hverdagshendelse. Det er formørkelser hvert år, men ikke så ofte over områder der det bor folk. Siste totale formørkelse i Norge var i 1954. I 2008 var det total formørkelse over Kvitøya nord for Svalbard, men der bor det som kjent ingen. Den neste totalt solformørkelsen over Norge vil være i 2061, også den over Svalbard.

ANIMASJON: Se skyggen bevege seg

Unis-briller
Unis har lenge forberedt begivenheten og Pål Brekke og kollegene hans som underviser om nordlyset og sola, kommer til å forandre på kurset for å bygge opp rundt formørkelsen. Blant de som deltar er Arne Danielsen, en av de fremste ekspertene på området. Kurset er åpent for publikum.

I tillegg blir det foredrag for innbyggerne i Longyearbyen om solformørkelsen i forkant av begivenheten. Lyset er ekstremt sterkt og det kan koste synet å se direkte på sola uten beskyttelse. Derfor er det bestilt 2.000 spesialbriller, som gis bort gratis til alle som bor på Svalbard.

– Man må ha på seg formørkelsesbrillene hele tiden, unntatt når det er totalt, for da ser du ingenting gjennom dem. Da ser du koronaen, strålekransen rundt sola, sier han.

Spektakulære bilder

Det er også farlig å se på sola med telelinse eller teleskop under formørkelsen med mindre lisene er utstyrt med filter. Skal du ta bilder bør du gjøre bestillingene nå og sette deg inn i hvordan man skal ta bilder av sola på forhånd.

På Svalbard er det mulig å ta bilder av solformørkelse med nordlys. Det er i så fall sjeldent.

– Jeg gleder meg veldig. Nå har jeg sett dette selv, og vet det kommer til å bli fantastisk, men jeg gleder meg mest til å se dette sammen med andre. Å dele dette med andre, sier han.

Skyene kan ødelegge, men han håper det ikke skjer når Unis tar med studentene opp i Adventdalen, mest sannsynlig til det gamle observatoriet, hvor de setter opp telt. Derfra vil de se sola stå litt bak Sukkertoppen, og Brekke og kollegene vil forklare hva som skjer.

Unntatt når det blir helt mørkt. Det skal de fremmøtte nyte i stillhet.

Se bildet større

Pål Brekke sammenlikner en delvis solformørkelse og det som skjer på Svalbard med et kyss på kinnet og en het elskovsnatt. FOTO: Norsk Romsenter

Formørkelsen

Den totale solformørkelsen fredag 20. mars starter 450 kilometer sør for Grønland. Mens den beveger seg over Atlanterhavet er den bare to ganger i kontakt med land: Færøyene og Svalbard (spesielt Spitsbergen).

I Longyearbyen vil formørkelsen starte klokka 10.11.51, med en total formørkelse omtrent 59 minutter senere. Den totale solformørkelsen vil vare i to minutter og 27 sekunder.

Du kan lese mer på http://kho.unis.no/Eclipse/

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!