Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

147 gullkantede sekunder

God butikk i mørke: Svalbardbutikken doblet salget de første dagene i uka. Hyllene tømmes, og det er bestilt en eksta flygning med matvarer til Svalbard, forteller butikksjef Karin Mella, Elza Alexandrova og administrerende direktør Morten Helliksen. FOTO: Eirik Palm

147 gullkantede sekunder

Det er ingen grunn til å se mørkt på det for butikkene, serveringsstedene og overnattingsbedriftene. Pengene sitter løst. Veldig løst, tror reiselivsnæringen.

Tekst:

Publisert:

Når turistene kommer for å oppleve solformørkelsen, bruker de penger på overnatting, mat, suvenirer og vanlig handel. Hvor mye de legger igjen, er vanskelig å anslå, men forventningene er store.


Påske x 2
– Vi jobber med å få opp et ekstra postfly, sier Morten Helliksen, administrerende direktør i Coop Svalbard.

Flytrafikken, kapasiteten på flyplassen og overnattingsstedene setter grensen for hvor mange som kommer til Svalbard for å oppleve den totale solformørkelsen fredag formiddag. I 147 sekunder er det stummende mørkt, men den korte tiden er innbringende.
Uka startet godt. Coop Svalbard omsatte mandag og tirsdag for mer enn det dobbelte av det normale, altså rundt 700.000 kroner hver av dagene.

– Det er påskeomsetning to ganger i år. Både denne uka og den neste, bekrefter Helliksen.

De tilreisende som kommer til Svalbard for å oppleve solformørkelsen tilsvarer ikke mer enn et stort cruiseskip. Den store forskjellen er at de fastboende også er her.

Til sammen er det altså omkring 4.000 mennesker i Longyearbyen på formørkelsesdagen. Disse trenger varer og tjenester, i tillegg til overnattingsplasser.


LES OGSÅ: Dette lyset er solas største mysterium


25 millioner
Det er travelt inne hos Visit Svalbard. Pågangen fra ankomne har vært stor, og bak skranken har Sara Gerats og Mona Barlien mye å gjøre. Destinasjonsselskapet anslår at cirka 1.400 tilreisende vil overnatte på Svalbard i fire døgn. Beregninger gjort for Svalbardposten tyder på at hver av disse bruker i snitt 4.350 kroner i døgnet på overnatting, mat, aktiviteter, opplevelser og shopping. Dette utgjør i så fall 24,3 millioner kroner.

I tillegg kommer rundt 400 dagsbesøkende på fredagen, som er ventet å legge igjen i snitt 2.000 kroner hver.

– Dette er et anslag, men jeg tror ikke vi har tatt for hardt i, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

Tilbakemeldingene om endringer i overnattingskapasiteten kommer fortløpende. I Barentsburg er det tilnærmet fullt, i Pyramiden er det ikke plass til flere, og på overnattingsstedene i Longyearbyen dukker det med ett opp 30-40 ledige rom. Mange folk har i tillegg reist på egen hånd og leid seg overnatting privat. Svalbardposten har tidligere skrevet om eventyrlige leiepriser.

– Sengene er garantert ikke solgt på billigsalg, sier reiselivssjefen, som tror det kommer til å bli kø flere steder.


LES OGSÅ: Håper på en nordlyssensasjon under solformørkelsen


Rives ut
Likevel er det færre forhåndsbestillinger på Huset. Restauranten har plass til inntil 400 gjester, men bookingansvarlig Jeanette Gulliksen forteller at det ikke er fullt.

– Det er færre forhåndsbestillinger, men det er mange store grupper som har bestilt. Vi tror heller folk kommer når de kommer, sier hun.

I Svalbardbutikken er de også spente på fortsettelsen etter starten på uka. Fastboende med næringsvett har sørget for å gjøre unna storhandelen mandag og tirsdag, noe som ga doblet omsetning. Men butikksjef Karin Mella sier de har bestilt det dobbelte av det meste av matvarer.

– Vi fyller på, men det rives ut. Så det ser ut som om vi har tomme hyller, sier hun.
Mens Svalbardposten snakker med henne, avbrytes hun flere ganger av telefoner fra journalister på fastlandet, som vil vite hvordan butikken har forberedt seg på begivenheten, og – ikke minst – hvordan de skal unngå at det blir tomt.

Mens det vanligvis går på pakker, handler det nå ofte om kartonger når handlevognene kommer til kassa.

– Det virker som om det går mye av alt, for å si det enkelt, sier Morten Helliksen.
I tillegg til vanlige varer, handles det mye turproviant.

Men under selve formørkelsen låser de ansatte butikkdørene for å få med seg begivenheten.


Artigste uka
Reiselivssjef Ronny Brunvoll har atskillig lavere puls nå, enn for ett år siden, da han forsøkte å forberede samfunnet på innrykket som ville komme.

– Da var jeg urolig. Generelt var ikke forståelsen helt til stede da. Man var litt avventende, men så tok det løs og ordnet seg, sier han.

Folk fra hele verden har strømmet til Svalbard for å oppleve total solformørkelse i Høy-Arktis. Brunvoll har hatt kontakt med sørafrikanere og australiere, folk som reiser verden rundt for å oppleve formørkelser, folk som har benyttet sjansen til å kombinere solformørkelsen med en to ukers tur, og folk på jakt etter overnatting. Dessuten er det nok fremdeles noen som tror at det å komme til Svalbard er det samme som en tur på Hardangervidda, tror han.

Det verste som kan skje nå er at det blir uvær slik at det ikke er mulig for gjester å dra til Barentsburg, eller at flyene ikke kommer seg herfra.

– Jeg satser på at dette skal gå helt strålende. Når det kommer til stykket, er folk her oppe imøtekommende. Dette er den artigste uka i året!

Nøkkelord

Se bildet større

Sara Gerats sørger for at besøkende får god informasjon om Svalbard. Mona Barlien og Ronny Brunvoll gleder seg til formørkelsen fredagen, og tror det kommer til å gå fint. FOTO: Eirik Palm

Formørkelsen på Svalbard

Delvis fase starter: 10:11:53
Total fase starter: 11:10:42
Totalitetens midte: 11:11:56
Total fase slutter: 11:13:11
Delvis fase slutter: 12:12:20
Total fase varer i to min. og 27,4 sek.

Kilde: himmelkalenderen.com

Siste nytt i Nyheter

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

 
Kontrollerte skutere

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!