Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

140 er evakuert

Veien til Nybyen er nå stengt. Tidligere i dag satte Unis opp busser slik at studentene kunne hente eiendeler fra hyblene der. FOTO: Hilde Røsvik

140 er evakuert

I overkant av 140 personer er evakuert. Ingen flere boliger evakueres, men Gruve 7-veien stenges i en retning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.11.2016 kl 18:50

Å finne bolig til alle har gått greit. På Facebook er det allerede flere av byens innbyggere som har åpnet hjemmene sine for de som måtte trenge et sted å overnatte.

– Slik vi ser situasjonen nå, skal vi kunne tilby tilfredsstillende innkvartering til de som har behov for det. Så er det noen som er flinke til å invitere folk inn. Det avhjelper også situasjonen, sier Olsen.

I ettermiddag konkluderte Longyearbyen lokalstyre (LL), etter vurderinger med Unis og NVE, med at det ikke er behov for å evakuere flere.

Ønsker redusert trafikk
Gruve 7-veien er imidlertid stengt i østlig retning fra Isdammen.

– Bakgrunnen er av teknisk art. Vi vet at veien blir dårlig ved nedbør, og nå er det meldt mye nedbør. Derfor ønsker vi at trafikken reduseres. Veien fungerer også som demning for drikkevannskilden vår og den vil vi ha kontroll på. Når veien blir dårlig, går også sannsynligheten for uhell opp og vi ønsker å unngå trafikkuhell, sier Olsen.

Veien vil ikke være stengt i retning Longyearbyen.

Til tross for at veien mot Todalen og Bolterdalen er stengt, er ikke hytteområdene evakuert.

– Vi har ikke vurdert hytteområdene, men det er en generell anbefaling for alle hyttefolk at man er aktsom og følger med. Om man føler seg utrygg, må man ta kontakt, sier Olsen.

Etter planen
Han opplever at LL har god kontroll over situasjonen, og at alt går etter planen.

– Jeg synes folk er veldig samarbeidsvillige. Noen kan være litt fortvilet og synes at det er en vanskelig situasjon, men jeg opplever ikke at folk er redde, sier han.

Se bildet større

De skraverte områdene viser evakuerte områder. Veiene som er merket med rødt er stengt. Det er ferdselsforbud i områdene. FOTO: Longyearbyen lokalstyre/Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!