Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

140 er evakuert

Veien til Nybyen er nå stengt. Tidligere i dag satte Unis opp busser slik at studentene kunne hente eiendeler fra hyblene der. FOTO: Hilde Røsvik

140 er evakuert

I overkant av 140 personer er evakuert. Ingen flere boliger evakueres, men Gruve 7-veien stenges i en retning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.11.2016 kl 18:50

Å finne bolig til alle har gått greit. På Facebook er det allerede flere av byens innbyggere som har åpnet hjemmene sine for de som måtte trenge et sted å overnatte.

– Slik vi ser situasjonen nå, skal vi kunne tilby tilfredsstillende innkvartering til de som har behov for det. Så er det noen som er flinke til å invitere folk inn. Det avhjelper også situasjonen, sier Olsen.

I ettermiddag konkluderte Longyearbyen lokalstyre (LL), etter vurderinger med Unis og NVE, med at det ikke er behov for å evakuere flere.

Ønsker redusert trafikk
Gruve 7-veien er imidlertid stengt i østlig retning fra Isdammen.

– Bakgrunnen er av teknisk art. Vi vet at veien blir dårlig ved nedbør, og nå er det meldt mye nedbør. Derfor ønsker vi at trafikken reduseres. Veien fungerer også som demning for drikkevannskilden vår og den vil vi ha kontroll på. Når veien blir dårlig, går også sannsynligheten for uhell opp og vi ønsker å unngå trafikkuhell, sier Olsen.

Veien vil ikke være stengt i retning Longyearbyen.

Til tross for at veien mot Todalen og Bolterdalen er stengt, er ikke hytteområdene evakuert.

– Vi har ikke vurdert hytteområdene, men det er en generell anbefaling for alle hyttefolk at man er aktsom og følger med. Om man føler seg utrygg, må man ta kontakt, sier Olsen.

Etter planen
Han opplever at LL har god kontroll over situasjonen, og at alt går etter planen.

– Jeg synes folk er veldig samarbeidsvillige. Noen kan være litt fortvilet og synes at det er en vanskelig situasjon, men jeg opplever ikke at folk er redde, sier han.

Se bildet større

De skraverte områdene viser evakuerte områder. Veiene som er merket med rødt er stengt. Det er ferdselsforbud i områdene. FOTO: Longyearbyen lokalstyre/Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Det blir informasjonsmøte for alle på kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!