140 er evakuert

I overkant av 140 personer er evakuert. Ingen flere boliger evakueres, men Gruve 7-veien stenges i en retning.

Veien til Nybyen er nå stengt. Tidligere i dag satte Unis opp busser slik at studentene kunne hente eiendeler fra hyblene der.
Publisert
De skraverte områdene viser evakuerte områder. Veiene som er merket med rødt er stengt. Det er ferdselsforbud i områdene.

Å finne bolig til alle har gått greit. På Facebook er det allerede flere av byens innbyggere som har åpnet hjemmene sine for de som måtte trenge et sted å overnatte.

– Slik vi ser situasjonen nå, skal vi kunne tilby tilfredsstillende innkvartering til de som har behov for det. Så er det noen som er flinke til å invitere folk inn. Det avhjelper også situasjonen, sier Olsen.

I ettermiddag konkluderte Longyearbyen lokalstyre (LL), etter vurderinger med Unis og NVE, med at det ikke er behov for å evakuere flere.

Ønsker redusert trafikk
Gruve 7-veien er imidlertid stengt i østlig retning fra Isdammen.

– Bakgrunnen er av teknisk art. Vi vet at veien blir dårlig ved nedbør, og nå er det meldt mye nedbør. Derfor ønsker vi at trafikken reduseres. Veien fungerer også som demning for drikkevannskilden vår og den vil vi ha kontroll på. Når veien blir dårlig, går også sannsynligheten for uhell opp og vi ønsker å unngå trafikkuhell, sier Olsen.

Veien vil ikke være stengt i retning Longyearbyen.

Til tross for at veien mot Todalen og Bolterdalen er stengt, er ikke hytteområdene evakuert.

– Vi har ikke vurdert hytteområdene, men det er en generell anbefaling for alle hyttefolk at man er aktsom og følger med. Om man føler seg utrygg, må man ta kontakt, sier Olsen.

Etter planen
Han opplever at LL har god kontroll over situasjonen, og at alt går etter planen.

– Jeg synes folk er veldig samarbeidsvillige. Noen kan være litt fortvilet og synes at det er en vanskelig situasjon, men jeg opplever ikke at folk er redde, sier han.

Powered by Labrador CMS