Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Smånytt fra Arktis

Svalbardforskning blir ikke sitert nok

Publisert: 28.01.2016 kl 10:59

Norge opprettholder sin posisjon som verdens femte største polarforskningsnasjon og tredje største i Arktis, målt i publiseringsvolum, men den siteres mindre enn USA, Canada, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Australia og Danmark.

– Selv om vi ligger over verdensgjennomsnittet, ligger vi bak de andre store polarforskningsnasjonene. Vi må se på hva som er grunnen til dette og hva vi kan gjøre for å heve siteringen, sier avdelingsdirektør for klima og polar i Forskningsrådet Camilla Schreiner til eget nettsted.

En tredjedel av den totale norske polarforskningsinnsatsen er knyttet til Svalbard, til sammen 303 forsknings-årsverk. Norge er den klart største nasjonen også når det gjelder vitenskapelig publisering av «Svalbard-artikler».

Men Svalbard-forskningen blir sitert mindre enn verdens-gjennomsnittet for polarforskning. Dette var tilfellet i 2005-2009 og gjelder også for 2010-2013 publikasjonene. I sistnevnte ble Svalbard-artiklene sitert om lag 20 prosent mindre enn verdensgjennomsnittet.

– Svalbard er viktig for Norge, også det å ha forskning på og om Svalbard. Men nå må vi stille spørsmål om hvordan vi kan få til mer banebrytende forskning på Svalbard, sier Schreiner.

« Vis alle notiser

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!