Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Smånytt fra Arktis

– Sjansene har økt betraktelig

Publisert: 10.10.2013 kl 12:23

Ragnhild Rønneberg er daglig leder i Unis CO2 Lab. De har gjennom fem år forsket på hvordan man kan lagre CO2 i Adventdalen. Hvis Longyearbyen blir valgt som prosjekt av regjeringen, vil de sannsynligvis spille en rolle.

– Jeg synes sjansene har økt betraktelig de siste dagene. Regjeringen sier de vil ha alternative løsninger til Mongstad, satser mer penger på forskning, og har vist stor interesse for Svalbard i så måte. Alt dette matcher veldig godt med Longyearbyens behov for å få gjort noe med fremtidig energiforsyning, sier Rønneberg.

Longyearbyens største bakdel har vært omfanget av utslippene. Opprinnelig satt Gassnova en minimumsgrense på 400.000 tonn utslipp av CO2 i året for å bli vurdert som et demonstrasjonsanlegg. I Longyearbyen er det «bare» 60.000 tonn. Rønneberg tror likevel at lærdommer om fangst og lagring er overførbart til større anlegg.

– Jeg håper at Longyearbyen kan bli det første stedet i verden der man kan erkjenne sine miljøutslipp, men samtidig håndtere dem på en trygg og god måte. Men det gjenstår å se hva som kommer på bordet fra regjeringen, sier hun.

– Jobber dere opp mot regjeringen i dette spørsmålet?

– Nei, vi driver ikke lobbyvirksomhet. Vi føler at denne regjeringen, også med KrF og Venstre som samarbeidspartnere, har vist stor interesse for vår forskningsaktivitet og de mulighetene det åpner opp for.

« Vis alle notiser

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!