Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Smånytt fra Arktis

Sparer på strømmen

Publisert: 20.09.2012 kl 12:42

Bydrift får 325.000 kroner til å redusere energibruken i Longyearbyen. Enova har gitt pengene som skal gå til ti prosjekter, blant annet til å skifte ut gatelys. De andre prosjektene går ut på å etablere oppfølgingssystem for energi i byggene som ikke har det fra før.


Kjøper tre boliger

Publisert: 20.09.2012 kl 12:20

Longyearbyen lokalstyre har som kjent et skrikende behov for boliger til sine ansatte. I mai i år var det 26 søknader på ti ledige boliger. Ifølge administrasjonssjef Ivar Undheim har flere erfarne ansatte flyttet fra Longyearbyen, delvis på grunn av boligsituasjonen.
For å avhjelpe boligmangelen noe, har Administrasjonsutvalget enstemmig anbefalt at Bydrift får fullmakt til å kjøpe inn tre nye leiligheter for å lette på den akutte situasjonen. Antatt pris er 7,5 millioner. Finansieringen skal avklares senere. Lokalstyret avgjør saken under lokalstyre­møtet tirsdag.


Reketråler fikk bot

Publisert: 20.09.2012 kl 11:22

Forrige torsdag ble en litauisk reketråler tatt for å fiske ulovlig i Isfjorden og forbudssonen i Kongsfjorden. Tråleren «Plutonas» ble oppbrakt av kystvaktskipet «Svalbard» etter ordre fra Sysselmannen.
Rederiet fikk en bot på 180.000 kroner, mens den portugisiske kapteinen fikk et forelegg på 10.000 kroner.
Begge parter vedtok foreleggene. Dermed kunne tråleren forlate Longyearbyen, og saken er avsluttet.


Ønsker flere rein

Publisert: 13.09.2012 kl 14:57

I vår avslo Sysselmannen fangstmann Tommy Sandals søknad om å få utvide kvoten på kommersielle dyr fra 20 til 30. Årsaken er at Sysselmannen mener det er usikkerhet rundt størrelsen på reinbestanden.

Nå har Sysselmannen gjennomført en minimumstelling i fangstområdet i Bellsund, og fangstmannen ber dem se på søknaden på nytt. Han opplyser også Sysselmannen om at etterspørselen etter rein og annen kortreist mat er økende.

«Kvoten på 20 dyr har vært forhåndsbestilt lenge. I tillegg fikk jeg nå bestilling på til sammen fem dyr fra barnehagene i Longyearbyen», skriver han.


Dropper Tromsø-råd

Publisert: 13.09.2012 kl 14:56

Et enstemmig administrasjonsutvalg anbefalte tirsdag lokalstyret å si nei til å søke medlemskap i Tromsø-­områdets regionråd. Rådet er et interessesamarbeid mellom Tromsø, Balsfjord og Karlsøy kommuner, og Longyearbyen har tidligere hatt en viss kontakt med rådet. Et medlemskap vil trolig koste Longyearbyen lokalstyre (LL) rundt 120.000 kroner i året. Prisen og LLs økonomiske situasjon gjorde at politikerne sa nei til å delta i rådet.
– Vi har en pågående snu­operasjon med fokus på kostnadsbesparelse, da må vi være svært kritiske, sa Aps Anita Johansen. Hun fikk støtte fra sine politiske kolleger. Saken avgjøres endelig av lokalstyret 25. september.


Smekk for skuternøkler

Publisert: 13.09.2012 kl 14:41

Poli Arctici fikk i mai sette igjen snøskutere ved Atomfjella i forbindelse med et turopplegg. De fikk ikke kjøre turistene rundt Atomfjella.

Selskapet foreslo derfor at nøklene til skuterne skulle tas med tilbake til Longyearbyen. Nøklene skulle tas med av guider som ikke skulle være med på hele turopplegget. Da Sysselmannen var på inspeksjon i området, oppdaget de at snøskuterne sto med nøklene i. Det var ikke tegn til at det var kjørt med skuterne, men Sysselmannen synes det er uheldig at nøklene ikke var fjernet, slik Poli Arctici sa de skulle gjøre.


Pris til byens fargelegger

Publisert: 13.09.2012 kl 14:41

Forrige uke mottok interiørarkitekten Grete Smedal hedersprisen under Norsk Forms prisfest. I begrunnelsen for prisen ble det blant annet trukket fram at hun var den som bygget opp fargeundervisningen ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Hennes viktigste bidrag er likevel fargesettingen av Longyearbyen, et prosjekt som har fått stor internasjonal oppmerksomhet, ifølge Norsk Form.


Penger til grasrota

Publisert: 13.09.2012 kl 14:40

En rekke lag og foreninger har nytt godt av Norsk Tippings ordning med grasrotandelen. På Svalbard er ti foreninger registrert i ordningen, og hittil i år har Svalbard Turn mottatt mest penger. Til sammen har 80 givere gitt 19.286 kroner til idrettslaget, ifølge tippeselskapets oversikt. Nest mest har Longyearbyen jeger- og fiskerforening fått, med 10.955 kroner fra 35 givere. Nasjonalt troner Vålerenga fotball på topp med 1,6 millioner kroner fra 3.752 givere.


Ulovlig jakt

Publisert: 13.09.2012 kl 14:36

Mandag ble Sysselmannen tipset om at jegere jaget ryper fra jaktfritt område og inn i jaktterreng på Gruve 7-fjellet, ifølge sysselmannsbetjent Dag Einar Aas. De jegerne Sysselmannen traff bedyret at de ikke hadde gjort noe slikt.

– Vi er observante i jakta og har lav terskel for å sjekke ut tips, sier Aas.

Han understreker at det ikke er lov å jage dyr inn i jaktbart terreng og så skyte dem.


Fiber til Bjørndalen

Publisert: 13.09.2012 kl 14:35

Telenor Svalbard går nå i gang med å legge ut fibernett til Bjørndalen hyttefelt utenfor Longyearbyen. Hovedkabelen skal legges i rør langs veien og graves ned, mens de enkelte hytteeiere selv må legge rør og kabel fra hovedkabelen inn til sine hytter.

Longyearbyen lokalstyre har gitt tillatelse til fiberleggingen, og arbeidet utføres av LNS Spitsbergen. Det legges ikke fiber til hytter vest for Bjørndalselva.


Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!