Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Smånytt fra Arktis

Skal ha færre gjess

Publisert: 27.09.2012 kl 10:01

Det er vedtatt en internasjonal forvaltningsplan for svalbardbestanden av kortnebbgås. Ett av målene er å redusere bestanden fra 80.000 til 60.000 gjess. Årsaken er at gåsa raster i Nord-Trøndelag på vei til Svalbard. For å redusere konflikten med landbruket nede og unngå forringelse av tundravegetasjon på Svalbard, blir det lagt opp til mer jakt på fuglen i Danmark og Norge.


Slutt på quiz-øl

Publisert: 27.09.2012 kl 10:00

Den ukentlige quizen på kulturkafeen Rabalder, vil heretter foregå uten øl og vin. Det er klart etter at lokalstyret tirsdag støttet anbefalingen fra Administrasjonsutvalget. Bevillingssøker var Polarhotellet, som står for driften av kulturkafeen.

Bakgrunnen for avslaget, er at politikerne ønsker en strammere skjenkepolitikk. Politikerne mener dessuten en tillatelse er urettferdig overfor strikkeklubben, som fikk avslag på sin skjenkesøknad i samme lokale.


Overtar turistselskap

Publisert: 27.09.2012 kl 09:59

Tidligere svalbardianer Pål Remen har kjøpt turist­bedriften Svalbard4You av Jon Sandmo. Det inkluderer også hytta Sandmo har i Adventdalen, ved inngangen til Todalen.

– Han vil flytte tilbake til Longyearbyen og drive selskapet videre etter mine tanker og vyer, sier Sandmo.


Låner til nye bruer

Publisert: 27.09.2012 kl 09:59

Bydrift har planer om å utbedre to av elvekryssingene i Longyeardalen: Melkeveien og veien mellom Nybyen og Huset. Dagens overganger er gamle og utslitte, og Bydrift ønsker å erstatte dem med betongkulverter. Prisen er anslått til drøye 4 millioner kroner, og kulvertene skal finansieres ved lån. Bydrift har informert sitt styre om lånebehovet.


Inviterer ministeren

Publisert: 27.09.2012 kl 09:58

I år er det ti år siden Longyearbyen lokalstyre (LL) ble opprettet, og 10-årsjubileet markeres med folkefest 29. oktober. LL har i den forbindelse sendt en invitasjon til «svalbardminister» Grete Faremo med ønske om at hun skal åpne markeringen. Faremos forgjenger Knut Storberget er også invitert til jubileet. Dataparty, tegneutstilling, kakefest og diverse foredrag er noen av postene på jubileumsprogrammet.


Reddet av Svalbard-jakke

Publisert: 20.09.2012 kl 12:45

1. oktober 1993 ble daværende forlagssjef i Aschehoug, William Nygaard, skutt. En attentatmann lå og ventet i krattet overfor huset hans da han gikk ut døra. Nygaard ble truffet tre ganger. En kule gikk gjennom buken. De to andre måtte opereres ut av kroppen hans. Hydra-Shok-kulene som var brukt er spesialdesignet for å drepe og skal ekspandere til dobbel størrelse idet de treffer kroppen. Bare én av kulene gjorde det.
– Jeg hadde vært på Svalbard like i forveien. Jeg hadde en ny jakke derfra, en oilskin-jakke, og antakelig hadde oljefiber fra denne lagt seg på ammunisjonen så den ikke fungerte som den skulle, forteller Nygaard til NRK Brennpunkt.


Familie mistet båten

Publisert: 20.09.2012 kl 12:44

Lørdag kveld rykket Sysselmannen ut til Hollendardalen med helikopter. En familie på fire hadde fått problemer med båten under jakt. Båten hadde slitt seg og drevet inn på land i den sterke vinden. Den var fylt med sand og vann og ikke mulig å få ut igjen. Familien kontaktet derfor Syssel­mannen.
– De var våte og kalde, og ble hentet med helikopter. Båten ble forlatt, eieren skulle selv sørge for at den ble hentet, sier fungerende sysselmannsoverbetjent Per Andreassen.


Seilbåt slept til byen

Publisert: 20.09.2012 kl 12:44

En seilbåt drev av og havnet på grunna i Ymerbukta lørdag kveld. Der fikk den slagside, og kom ikke av grunn for egen maskin. Sysselmannen fikk melding om hendelsen klokken 19.50, og sendte den ene havnebåten og en politimann til bukta. Siden det var snakk om at båten tok inn vann, ble det sendt et helikopter i reserve, men det ble ikke bruk for maskinen, ifølge fungerende sysselmannsoverbetjent Per Andreassen. Havnebåten dro seilbåten av grunna og slepte den til Longyearbyen. Der var den klokken 02 natt til søndag. Båten hadde drevet av mens de tre om bord var i land. Det var mye vind i området.


Skadet i sykkelulykke

Publisert: 20.09.2012 kl 12:43

En mann ble natt til søndag kjørt til Longyearbyen sykehus etter en sykkelvelt i Vei 232. Ifølge fungerende sysselmannsoverbetjent Per Andreassen hadde syklisten en del skader i ansiktet. Han var noe påvirket av alkohol, men Sysselmannens jurist har avgjort at det ikke skal opprettes sak mot mannen.
– Det er ikke like strenge regler for sykkel som for bil, opplyser Andreassen.


Møter Gassnova

Publisert: 20.09.2012 kl 12:43

Sist uke skrev Svalbardposten at det statlige foretaket Gassnova skal utrede mulighetene for et nytt energiverk med CO2-rensing i Longyearbyen. Neste uke kommer Gassnova til byen og holder oppstartsmøte med Bydrift-ledelsen. En foreløpig rapport skal være klar fra Gassnova før jul. Inntil videre går arbeidet med etablering av nytt renseverk som planlagt, men Justisdepartementets polaravdeling møter Bydrift i Longyearbyen i oktober, for å diskutere renseverksaken.


Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!