Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Smånytt fra Arktis

Web-politikk

Publisert: 27.10.2016 kl 12:55

Nå blir det mulig for folk over alt å følge med på de politiske møtene i Longyearbyen lokalstyre. Tirsdagens lokalstyremøte var det første møtet som ble overført på nett-TV. Tre kamera og mikrofoner foran lokalstyrelederen og på talerstolen sørger for at bilde og lyd kommer ut på internett. Systemet har kostet 100.000 kroner, og det synes lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) at det er verd.

– Det er ikke mye penger i den store sammenhengen. Forhåpentligvis vil det føre til mer engasjement rundt lokalpolitikken hos oss, sier han.

Selv om tirsdagens sending var ei prøvesending som ikke var godt markedsført, avslørte programvaren etterpå at lokalstyret hadde hatt 30 seere.

– Litt justering av mikrofonene, så blir dette bra. Jeg fulgte med mens jeg jobbet med noe annet kunne Håvar Fjerdingøy meddele etter møtet.


Lykken i byrådet

Publisert: 27.10.2016 kl 12:54

Tidligere lokalstyreleder Christin Kristoffersen (43) har funnet den store lykken i byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (55). De to Arbeiderparti-profilene skal ifølge TV 2 gifte seg. Kristoffersen er kjent som en meget aktiv kvinne på sosiale medier, og det var gjennom en post på Facebook med et bilde med to forlovelsesringer på at hun avslørte planene.

Christin Kristoffersen gikk av som lokalstyreleder i fjor høst etter å ha sittet i toppvervet i fire år. Det skjer-redaksjonen ønsker turtelduene lykke til.


Flomsikring

Publisert: 27.10.2016 kl 12:53

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har bistått Longyearbyen lokalstyre i å gjennomføre sikringstiltak i Longyearelva, og arbeidene startet opp denne uka. Tiltakene går ut på sikre flere av elvekryssingene med sprengt stein. Steinmasser er hentet med båt fra fastlandet og ligger nå på lager på Hotellneset.

Under brua på Strandveien skal det bygges en terskel nedstrøms elva. Under brua på Museumsveien skal det bygges erosjonssikring, og under brua ved Huset skal det legges en steinterskel.


Korken åpnes

Publisert: 27.10.2016 kl 12:53

Korkpenger er en kjærkommen gave som Longyearbyen har, som ingen andre steder på fastlandet har. Overskuddet fra all omsetning av alkohol i byen brukes til kulturformål i byen. I år er den totale potten på i overkant av 5,4 millioner kroner. 2,5 millioner er bundet opp i blant annet betjening av lån på Kulturhuset.

I år er satsingsområdene flerkulturelle aktiviteter, kulturnæring, flerbrukstankegang og tiltak på tvers av aldersgrupper og aktiviteter, og lokal kulturaktivitet og produksjon i Longyearbyen og Svea.


Hydrogenkraft?

Publisert: 27.10.2016 kl 12:52

Debatten om hva slags energi Longyearbyen skal bruke i framtiden går ikke bare lokalt, men i høyeste grad også på fastlandet. Siste skudd på den stammen er forslaget om at vi kan bli et hydrogensamfunn i framtiden. Nettstedet gemini.no skriver at et helgrønt hydrogenkraftverk kan bli over 100 millioner kroner billigere i året, enn en rådyr kabel fra fastlandet. Tallene er basert på en undersøkelse gjort av SINTEF.

Hydrogen er utslippsfritt og kan brukes i både biler og kraftverk.


Kull i Barentsburg

Publisert: 27.10.2016 kl 12:51

SSB har fått rapportert følgende tall fra Bergmesteren på Svalbard om den russiske kullproduksjonen i 2015. Trust Arktikugol i Barentsburg har uttransportert fra gruva 120.000 tonn kull. De har brukt 29.851 tonn kull på energiverket sitt og skipet 67.920 tonn kull. Tallene brukes i utarbeidelsen av norske utslipp til luft, der også utslipp fra russisk aktivitet inkluderes siden dette er utstlipp fra norsk territorium.


Ny leder

Publisert: 21.10.2016 kl 11:25

Svalbard Arbeiderparti har avholdt ekstraordinært årsmøte og valgt Bente Næverdal til ny leder i Svalbard Arbeiderparti. Hun overtar etter Øyvind Snibsøer som har sagt fra seg vervet som leder og flyttet sørover til familien på fastlandet.


Får ikke skinn

Publisert: 20.10.2016 kl 12:47

Kongsberg Satellite Services AS (KSAT) søkte forrige uke om å få tildelt et isbjørnskinn fra Sysselmannen. KSAT ønsket en utstoppet isbjørn i sine lokaler på Platåberget for å vise gjester at de har en sterk tilknytning til Longyearbyen og Svalbard. Søknaden ble avslått. Sysselmannen viser til sin praksis, som innebærer at de årlig tildeler ett isbjørnskinn til auksjonering under TV-aksjonen i Longyearbyen.


Hetebølge truer

Publisert: 13.10.2016 kl 10:06

Mens vi er inne i det varme hjørnet, gjengir vi litt nyere forskning fra Ketil Isaksen. Forskeren, som jobber for Meteorologisk institutt, har, sammen med polske kolleger sett på hvor varmen på Svalbard kommer fra. De siste femten årene har det vært 1,7 til 2,5 grader varmere enn det var i 30-årsperioden før det.

Konklusjonen er, ifølge NRK, at vinder ikke bare fra sør, men også fra nordlig og østlig retning er varmere enn før, og bidrar mye til oppvarmingen. Varmere luft over øygruppa fører til mindre is, og mindre is bidrar igjen til høyere temperaturer slik at det hele får en selvforsterkende effekt.

Nå er forskerne spent på om temperaturen vil fortsette å stige, også etter at havisen er helt borte.


Rekordvarmt

Publisert: 13.10.2016 kl 10:06

Sist fredag ble det målt 10,1 grader i Longyearbyen og 10 grader i Svea. Det er, ifølge statsmeteorolog Jon Austerheim, rekord for oktober. Målingene ved flyplassen startet i 1975, og siden den gang har ingen oktobertemperatur kommet så høyt.

Den eneste gangen man har kommet i nærheten var i 1961, da det lå en værstasjon inne i byen. En gang i oktober det året, ble temperaturen avlest til å være 9,9 grader.


Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!