Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Smånytt fra Arktis

Sjokkvalg

Publisert: 10.11.2016 kl 09:22

Longyearbyens mest kjente amerikaner, Icepeople-redaktør Mark Sabbatini, er sjokkert over presidentvalget i USA hvor Donald Trump gikk av med seieren.

– Valgresultatet vil få ringvirkninger for verden, og også for Svalbard, sier Sabbatini.

Dollarkursen falt kraftig onsdag, noe mange med lån i amerikanske dollar vil tjene på. Men for Svalbards del kan det føre til at færre får råd til å feriere her. Andre ringvirkninger for Svalbard kan bli et Russland som er mer aggressivt i Arktis, med et USA som er mindre villig til å sikre Norges interesser, skriver Icepeople-redaktøren.

Han tror også det vil bli vanskelig å gjennomføre klimaavtalen som ble oppnådd i Paris tidligere i år.


Promillekjøring

Publisert: 10.11.2016 kl 09:21

Torsdag kveld fikk Sysselmannen tips fra publikum om promillekjøring i byen. En patrulje rykket ut, og påtraff den mistenkte og en passasjer ved bopel. Sjåføren, en tilreisende mann i 20-årene, erkjente at han hadde drukket alkohol, men han hevdet at drikkingen skjedde etter at han kom hjem. Har erkjenner således ikke promillekjøring. Det ble tatt blodprøve av mannen.

– Nå skal den videre etterforskningen belyse fakta i saken, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.


Hund slet seg

Publisert: 10.11.2016 kl 09:21

Fredag formiddag rykket Sysselmannen ut etter meldinger om en løs polarhund i sentrum. Da patruljen kom til stedet var hunden tatt hånd om. Hundens ID-chip ble avlest, og eieren ble kontaktet.

– Det er opprettet sak på forholdet, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.


Bot for branntilløp

Publisert: 10.11.2016 kl 09:19

12. desember i fjor rykket brannvesen og politi ut til Energiverket, etter at det hadde begynt å brenne i isolasjonen i en vegg. En underleverandør arbeidet med å kutte stålplater i et renoveringsprosjekt, og hadde brukt vinkelsliper. Gnistføyken fra vinkelsliperen hadde antent isolasjonen i veggen.

Situasjonen kom raskt under kontroll, men det kunne gått verre. Veggen går helt til toppen av Energiverket, og hvis materialet lenger oppe hadde blitt antent, kunne situasjonen utviklet seg til en fullskala brann.

Nå har prosjektlederen for underleverandøren vedtatt ei bot på 10.000 kroner for brudd på forskrifter som regulerer utførelse av arbeid. Det ble gitt et arbeidsoppdrag uten at risikoen for brann ble vurdert tilstrekkelig.


Værstasjoner for bedre skredvarsling

Publisert: 03.11.2016 kl 12:54

For å bedre skredvarslingen på Nordenskiöld land vil Meteorologisk institutt sammen med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) bygge og forbedre værstasjoner.

De skal sette opp en værstasjon i Svea, noe de har fått tillatelse til fra Sysselmannen så lenge de tar hensyn til eventuelt forurenset grunn. Værstasjonen får en fem meter høy mast med skap og sensorer, samt nedbørsmåler. Instrumentene skal etableres på eksisterende betongfundamenter.

I Longyearbyen vil Meteorologisk institutt samarbeid med Unis om å oppgradere værstasjonen i Adventdalen. Der vil de implementere nedbørsmålere, snødybdemåler og flatetemperaturmåler. For å gjøre det, må de sette ned et stålrør inntil ti meter fra dagens vindmast.


Hjelpeløs

Publisert: 03.11.2016 kl 10:45

En fastboende mann presterte natt til søndag «å hensette seg selv i hjelpeløs tilstand», som politiet formulerer det. Mannen sovnet utenfor et arrangement på Huset, og lot seg ikke vekke. Enden på visa for den overstadig berusede personen ble at politiet kjørt ham til Longyearbyen sykehus hvor han fikk overnatte.


Bortvist

Publisert: 03.11.2016 kl 10:44

Om lag 20 gjester ble sent lørdag kveld bortvist fra et utested i byen. Gjengen, som besto av tilreisende, hadde ikke fått billetter til Dark Season Blues-festivalen, og deres sammenkomst på utestedet utviklet seg etter hvert til en støyende affære. Etter hvert ble selskapet nektet servering, og de nektet også å forlate stedet. Politiet ble kontaktet, men kom seint til. Da lovens lange arm kom til stedet hadde imidlertid selskapet løst seg opp.


Avfall i det blå

Publisert: 03.11.2016 kl 10:44

Longyearbyen lokalstyre (LL) planlegger å bygge nytt avfallsanlegg. Men når det nye anlegget er klart er fortsatt høyst uvisst. Lokalstyret har besluttet å bygge på Hotellneset, hvor det ennå ikke foreligger en arealplan. Planarbeidet er i gang i Store Norskes regi, og en plan ventes å være klar til sommeren neste år. Konstituert administrasjonssjef Elin Dolmseth tror ikke et nytt anlegg kan stå klart før tidligst i 2020.

I mellomtiden har LL oppgradert det gamle avfallsanlegget for å forbedre arbeidsforholdene for de som jobber der.


Uregjerlig

Publisert: 03.11.2016 kl 10:43

En besøkende mann i 50-årene har vedtatt et forelegg på 7.000 kroner etter å ha mistet kontrollen i beruset tilstand natt til lørdag i sentrum. Mannen ble på et tidspunkt sint og begynte med munnbruk mot betjeningen på flere utesteder. Han skal også ha kastet glass og oppført seg truende. Politiet kom etter hvert til, og sørget for at mannen gikk til ro der han oppholdt seg under besøket i Longyearbyen.


Ingen Thai-fest

Publisert: 27.10.2016 kl 12:55

Som følge av at kong Bhumibol gikk bort 13. oktober, har thaifolk-klubben på Svalbard bestemt seg for å avlyse årets Loy Krathong, som skulle vært avholdt 12. november. De siste årene har festen vært et yndet arrangement for alle nasjonaliteter, med Thai-folket som arrangør.

– Vi er i sorg. Mange går i svarte klær, og man holder seg unna fest, sier Khanittha Sinpru (H), som er Thailands eneste representant i lokalstyret.

Hele Thailand er nå i sorg. Den offisielle sørgeperioden for en konge er ett år, og myndighetene i landet har bedt befolkningen om å være særlig respektfulle med tanke på arrangementer de første 30 dagene etter kongens død.

Kong Bhumibol døde 88 år gammel og satt på tronen i 70 år.


Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!