Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Smånytt fra Arktis

Lovlig skjenking

Publisert: 17.11.2016 kl 09:52

Securitas hadde 5. november skjenkekontroll på flere av byens serveringssteder. Alle fulgte loven og fikk tilbake kontrollskjema uten avvik.


Feilparkering tilgitt

Publisert: 17.11.2016 kl 09:51

I mai i år skrev Sysselmannen ut ei parkeringsbot for en bil som sto ved flyplassen. Mottakeren av bota ringte til sysselmannsbetjenten som skrev den ut, og lurte på om det fantes hjemmel for bota. Betjenten sjekket ut saken, og ringte opp igjen noen uker senere og sa at mottakeren bare skulle se bort fra bota.

Kravet på 500 kroner ble likevel sendt ut fra Statens innkrevningssentral, men nå har Sysselmannen ordnet opp, og saken er ute av verden.


Ti millioner

Publisert: 17.11.2016 kl 09:51

Den 30. november vil styreleder i Svalbards Miljøvernfond, Morten Ruud, offentliggjøre hvem som får penger fra fondet. Det skal deles ut inntil 9,8 millioner kroner i prosjektstøtte denne høsten. Det er kommet inn 62 søknader med en total søknadssum på 23,1 millioner kroner. Søknadene skal først til faglig vurdering hos Sysselmannen, Riksantikvaren og Miljødirekotratet. Av årets pott på 16 millioner kroner ble nærmere 6,2 millionr tildelt i vår.


Ishavshistorie

Publisert: 17.11.2016 kl 09:50

Onsdag blir det historisk boklansering på Rabalder. Forfatter Kjell G. Kjær har skrevet boken «Ishavsfarerne 1859-1909», og han skal selv berette om verket i Longyearbyen.

Boken er, ifølge forlaget, en gjennomdokumentert- og illustrert beretning om fangstmennene som hadde Ishavet som sin arbeidsplass i perioden. Hvem var de? Hvordan var levevilkårene deres? Hva var byttedyrene, og hvilke skipstyper ble benyttet? Boken omhandler også konflikter som mytteri i flåten, konfrontasjoner mellom ryssiske myndigheter og norske ishavsfarere.


NVE-rapporten utsatt

Publisert: 10.11.2016 kl 14:34

Norges vassdrags- og energidirektorat jobber med en skredrapport for Longyearbyen. Den blir kartet lokale myndigheter skal jobbe ut fra når framtidens bebyggelse skal plasseres og sikres.

Rapporten skulle vært ferdig i slutten av oktober, men er forsinket.

«Konsulenten trenger mer tid for å ferdigstille kartleggingen. Rapporten skal være ferdigstilt i løpet av året og vi kommer ut med nærmere informasjon på et senere tidspunkt», skriver fungerende regionsjef Knut Aune Hoseth i en e-post til Svalbardposten.


Ødelagt vei

Publisert: 10.11.2016 kl 14:33

Veien til Bjørndalen er stengt ved Vestpynten.

– I samråd med Longyearbyen lokalstyre og Unis, er konklusjonen at veien må stenges for biltrafikk, sier eiendomssjef Sveinung Lystrup Thesen i Store Norske.

Han forteller at bruddkanten ned til fjæra går ned helt i veiskuldra på ett sted.

– I løpet av kort tid kan det skje ytterligere utvasking. Så er det forholdet med dårlig sikt og snøfokk, der bilister risikerer å kjøre utfor veien. I sum er vurderingen at veien må stenges, sier han.

– Hvor lenge blir veien stengt?

– Det må vi ta vurdering på i samråd med de som bruker veien og se hva som er mulig, sier Thesen.


Plagsom dritlukt

Publisert: 10.11.2016 kl 12:19

Geir Thomassen og familien bor i Vei 226. Men det er ikke alltid like trivelig i området.

– Kloakksystemet lufter ut mer eller mindre hele tiden. Det kommer litt an på vindretninga, men enkelte dager er det umulig å lufte ut inne på grunn av kloakklukta, sier han.

Thomassen lurer på om det må være slik, eller om noe kan gjøres.

Driftsingeniør Einar Olsen forteller at han er «på ballen».

– Det er en feil i det området som gjør at en kum står og lufter ut hele tiden. Det kommer mye damp fra kummen, og slik skal det ikke være. Vi har bestilt ny topp til kummen, og den skal skiftes i nærmeste framtid. Så får vi se om det er så enkelt som det, sier han.

Kloakksystemet i Longyearbyen ligger mange steder i rør oppå bakken på grunn av at det er umulig å legge det under. Lufting enkelte steder er helt nødvendig for å unngå at det blir vakuum på systemet og at det går tett.

– Men det skal ikke være lufting i boligområdet, sier Einar Olsen.


Anke avvist

Publisert: 10.11.2016 kl 12:18

Kvinnen (22) ble dømt til to år og tre måneders fengsel for mordbrannforsøk i Longyearbyen i mars 2015. Hun anket dommen til Hålogaland lagmannsrett, men nå har lagmannsretten avvist anken.

– Det ble levert inn en rettidig anke, men domfelte hadde ikke underskrevet den. Dermed er ikke det formelle i saken i orden, og anken ble derfor avvist, sier assisterende sysselmann Berit Sagfossen.

Dermed Regnes dommen som rettskraftig.


Supermåne

Publisert: 10.11.2016 kl 09:23

Med klart vær på mandag kan svalbardianere betrakte noe så sjeldent som en supermåne. En supermåne oppstår når det er fullmåne samtidig som jorden er nærmest månen i sin eliptiske bane.


Lavvo på breen

Publisert: 10.11.2016 kl 09:22

Better Moments AS søker Longyearbyen lokalstyre om å få sette opp en lavvo på Longyearbreen. Lavvoen skal brukes som pauserom for grupper som selskapet har med på snøskuterturer i høst­sesongen.

Selskapet forsikrer at det ikke skal være overnattinger i lavvoen, og at det ikke blir noe avfall etterlatt. Det blir heller ikke etablert toalett. Istedenfor blir det etablert en «tissepinne» i nærheten av lavvoen.


Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!