Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Smånytt fra Arktis

BBC igjen

Publisert: 24.11.2016 kl 10:43

BBC planlegger sesong to av serien «Svalbard: Life on the Edge». Ti personer ble sist vinter fotfulgt av kamerateam, og serien har blitt godt mottatt på kanalen BBC Earth.

Nå vil TV-selskapet ha nye personligheter å følge i verdens nordligste samfunn. Er det noen som føler seg kallet?


To årlige besøk

Publisert: 24.11.2016 kl 10:43

Fra nå av skal det bli regelmessige elevbesøk mellom Longyearbyen og Barentsburg. Sysselmannen har sagt ja til å bruke «Polarsyssel» til to årlige besøk mellom skoleelevene i de to bosettingene.

Longyearbyen skole skal på sikt få ordningen inn i den arktiske planen sin. Vårens besøk, som ikke er datobestemt, skal bare gjelde 3. klassetrinn.


Familiehuskyer

Publisert: 24.11.2016 kl 10:42

Selskapet Arctic Husky Travellers AS fikk tirsdag innvilget 50.000 kroner i støtte fra Longyearbyen lokalstyres næringsfond. Det er Tommy Jordbrudal og Janne Søreide som står bak selskapet, og han ønsker å utvikle et mer familievennlig konsept innenfor hundekjøring.

«Selskapet skal utvikle spesialtilpassede reiselivsprodukter for barn, ungdom og familier i arktisk miljø. Familien Søreide/Jordbrudal har de siste ni årene bygd opp en særskilt kompetanse og et anlegg for friluftsliv i Bolterdalen. De vil videreutvikle denne kompetansen, og har som mål at bedriften skal gi grunnlag for minst to årsverk fra 2019», heter det i søknaden.


Støtte til brevann

Publisert: 24.11.2016 kl 10:41

Administrasjonsutvalget i Longyearbyen lokalstyre vedtok tirsdag å bevilge 50.000 kroner i støtte til Svalbardi, selskapet som produserer flaskevann fra smeltet breis. Produktet er kommet ut lokalt og blitt en merkevare, men for å nå et større marked må produktet markedsføres internasjonalt.

Prosjektet til Svalbardi er å finne distributører og kunder i luksusmarkedene i mange forskjellige land, og bygge opp en nettbutikk. Selskapet, som drives av Jamal Qureshi, planlegger også å drive oppsøkende salgsarbeid inn mot fagmesser, og drive markedsføring i samordning med komplementære luksusbedrifter.


Spesialenheten i gang

Publisert: 17.11.2016 kl 10:12

28. oktober vedtok Riksadvokaten at Statsadvokatens henleggelse av skredsaken skulle gjøres om. Spesialenheten for politisaker skal etterforske ulykken.
Det er Halvor Hjelm Hansen i spesialenheten som skal lede arbeidet.
– Det vi kan si er at vi har fått de saksdokumentene som har vært i saken, og at den er overført til oss. Det vi jobber med nå er å sette oss grundig inn i fakta og dokumentene, sier han.
Omfanget og hvordan de skal gå fram med etterforskingen, må de bruke litt tid på å vurdere.


Krever ikke helårsdrift

Publisert: 17.11.2016 kl 10:03

I desember 2014 søkte Haugen El-installasjon  om tillatelse til å ta transportoppdrag til Verlegenhuken på Spitsbergen. Sysselmannen svarte at helårsdrift og bemannet kontor på Svalbard var krav for  å behandle dispensasjonssøknader for motorisert ferdsel utenfor forvaltningsområde 10. 
Saksforholdet ble klaget inn til Klima- og miljødepartementet, som opprettholdt kravet. Haugen El-installasjon bragte saken til Sivilombudsmannen, og har sendt gjentatte e-poster for å få vite hvilken informasjon som kreves for at Sysselmannen behandler en dispensasjonssøknad om transportoppdrag. 
Nå har Sysselmannen snudd i saken. Helårlig drift og bemannet kontor vil ikke være krav, men en turoperatørs lokalkunnskap, erfaring, kompetanse, tilgjengelige ressurser og utstyr vil vektlegges. 


Nesten 10 mill. til fordeling

Publisert: 17.11.2016 kl 10:03

Den 30. november vil styreleder i Svalbards Miljøvernfond, Morten Ruud, offentliggjøre hvem som får penger fra fondet. Det skal deles ut inntil 9,8 millioner kroner i prosjektstøtte denne høsten. Det er kommet inn 62 søknader med en total søknadssum på 23,1 millioner kroner. Søknadene skal først til faglig vurdering hos Sysselmannen, Riksantikvaren og Miljødirektoratet. Av årets pott på 16 millioner kroner ble nærmere 6,2 millioner kroner tildelt i vår.


Skredspørretime

Publisert: 17.11.2016 kl 09:54

Onsdag blir det mulig for alle å få svar på spørsmål de måtte ha om skred og skredvvarsling. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skal være med på folkemøte på Unis, med informasjon om hvordan vinterens skredvarsling blir lagt opp. Sysselmannen, lokalstyret og representanter fra brann- og redning vil også være til stede på møtet.

Det blir også anledning til å komme med spørsmål om situasjonen som oppsto i forrige uke. NVE sto helt sentralt da det ble besluttet å evakuere deler av byen på grunn av de ekstreme nedbørsmengdene.


Opp og vekk

Publisert: 17.11.2016 kl 09:53

Turister som kommer til Svalbard har forskjellige ønsker til utfart. Noen liker snøskutersafari, andre liker båt. En tredje gruppe foretrekker å få se på omgivelsene sittende bakpå en hundeslede, og så skal vi ikk eglemme de som er fullt og holdent tilfredstilt ved å vandre mellom de ulike vannhullene inne i byen.

Denne uken lanserte selskapet Spitzbergen Adventures AS et nytt tilbud til turister med original sans for transport. Selskapet planlegger å starte med turer med varmluftsballong fra slutten av april neste år. Luftige turer med andre ord, og de som tar en slik utfart får i tillegg muligheten til å hovere. De kan nemlig se ned på alle andre.


Rotaryklubb

Publisert: 17.11.2016 kl 09:52

Distriktsguvernør i Rotary, Helge Schjølberg var i Longyearbyen denne uken for å sondere interessen for å starte opp en Rotaryklubb. Det har tidligere vært en klubb i Longyearbyen, men den ble lagt ned tidlig på 2000-tallet. Femten inviterte personer møtte fram til møtet på Huset søndag. Etter en kort orientering om Rotary sin filosofi og arbeid ble det satt ned et interimstyre som skal jobbe videre for å se om det er grunnlag til å starte opp en klubb i løpet av januar/februar neste år. De som sitter i interimstyret er Kirstin Mobakken, Carl Einar Ianssen, Ørjan Olsen, Merete Nordheim, Linn Tove Øyahals og Kjetil Figenschou.


Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!