Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Smånytt fra Arktis

Evakuerte fra båt

Publisert: 15.12.2016 kl 13:11

Tirsdag ble en person syk om bord i et fartøy som befant seg 200 nautiske mil øst av Hopen. Sysselmannen rykket ut med helikopter.

– Personen ble bragt inn til Longyearbyen og overtatt av sykehuset. På grunn av avstanden tok oppdraget det meste av dagen, forteller sysselmannsførstebetjent Tor Arild Hansen.


To bedre enn null

Publisert: 08.12.2016 kl 12:53

For noen uker siden skrev Svalbardposten at Venstre hadde foreslått ti milioner ekstra til Svalbard i sitt alternative budsjett. Denne uken kom regjeringspartiene og støttepartiene Venstre og Kristelig folkeparti i havn med revidert budsjett. Resultatet for Longyearbyen lokalstyre ble to millioner ekstra, som skal brukes til omstilling.

Nestleder Eirik Berger i Longyearbyen lokalstyre er ikke skuffet, selv om resultatet ble langt mer beskjedent enn det Venstre håpet på.

– To millioner er bedre enn null. Jeg regnet på forhånd med at regjeringen og støttepartiene hadde andre ting å tenke på enn Svalbard også, sier Berger.

Han vet ikke konkret hva de friske pengene skal brukes til, men garanterer at det ikke skal by på problemer å få til gode omstillingstiltak med dem.


Korkutsatt

Publisert: 08.12.2016 kl 12:52

Korkpengetildelingen skulle ha vært denne uken, men er utsatt til 17. januar.

– Det er fordi saksbehandleren var syk og ikke hadde sjanse til å få forberedt sakene før jul, sier Kristin Furu Grøtting som er leder for Oppvekst- og kulturutvalget i Longyearbyen lokalstyre.

Hun forteller at alle korkpengesøknader vil bli behandlet i januar.

– Vi kan ikke behandle noe på forhånd, sier hun.

Rammen for årets tildeling er på 2,9 millioner kroner. Til sammen er det kommet inn 52 søknader.

Satsningsområdene for tildelingen er:

Flerkulturelle aktiviteter, kulturnæring, flerbrukstankegang og tiltak på tvers av aldergrupper og aktiviteter, og lokal kulturaktivitet og produksjon i Longyearbyen og Svea.


Markering av ettårsdag for skredet

Publisert: 01.12.2016 kl 13:00

Mandag 19. desember er det ett år siden elleve hus i Lia ble rammet av snøskred. Det blir en markering av ettårsdagen utenfor kulturhuset. Det er Longyearbyen lokalstyre, Svalbard Kirke og Sysselmannen som står bak arrangementet. Lokalstyreleder Arild Olsen vil først ønske velkommen til minnemarkeringen og Store Norske mannskor skal synge. Etterpå blir det felles lysprosesjon opp til Vei 230 der alle kan legge ned blomster og tenne lys. Sysselmann Kjerstin Askholt framfører en hilsen, og statssekretær Gjermund Hagesæther holder en hilsningstale. Sokneprest Leif Magne Helgesen vil også si noen ord og oppfordre til ett minutts stillhet.

Etterpå blir det gratis boller og kakao utenfor kulturhuset.


Privatfly til jobb

Publisert: 01.12.2016 kl 12:26

To menn fra Svalbard Adventure Group ankom Svalbard Lufthavn med et privatfly i midten av november. De dro sørover igjen noen dager senere. Da skulle styreleder Morten Astrup hjem til Sveits via Norge, Sverige eller Finland. For å få trafikktillatelse må man oppfylle en rekke krav, og flygingene må ikke komme i konflikt med naturvern- og miljøbestemmelser. Astrup fikk tillatelse en dag etter å ha søkt. Styremedlem Bård Heio var også om bord.


Forfilm om bre

Publisert: 01.12.2016 kl 12:26

En seks minutter lang film om snøbreeene som smelter blir vist på kino søndag, før filmen ‹‹Accountant››. Forfilmen er en timelapsfotografering over to sesonger av Nordenskioldbreen. – Vi kommer til å si noen ord om prosjektet før vi viser den, sier Endre Før Gjermundsen som har laget filmen sammen med Stefan Nordli. Filmen er støttet av Svalbards Miljøverfond og vil gå som forfilm på noen filmvisninger framover. Liv Mari Schei har laget musikken.


Etterlyser svar

Publisert: 01.12.2016 kl 12:25

Sysselmannen skrev tidligere i høst til Trust Arktikugol at de hadde laget en pir/fylling i sjøen som de ikke hadde søkt om tillatelse til. De ble bedt om å sende inn en beskrivelse av hvordan arbeidet ble gjort innen 25. oktober. Det har ikke Sysselmannen fått, og nå ber de på nytt trusten følge opp brevet.


Bil flyttet

Publisert: 01.12.2016 kl 12:24

Natt til søndag fikk Sysselmannen telefon om at en bil var flyttet av andre enn eieren natt til søndag. Bilen som sto på parkeringsplassen utenfor Svalbardbutikken ble senere funnet et annet sted i byen. Dette er nok et eksempel på at det ikke er lurt å la bilen stå ulåst med nøkkelen i, minner sysselmannsførstebetjent Arve Johnsen om.


Ukens julestjerne

Publisert: 24.11.2016 kl 10:45

de siste fire avisene før jul vil Svalbardposten gi en julestjerne til noen som fortjener det. Vi trenger hjelp fra dere lesere til å finne gode kandidater. Har du en bestemor, en kollega eller noen andre du synes fortjener litt ekstra ros eller oppmerksomhet, send en epost til hilde@svalbardposten.no med en kort begrunnelse. Vi trekker ut en person som får en julestjerne og en hilsen i avisen.


Gruve 2B

Publisert: 24.11.2016 kl 10:44

Det historiske bildet i forrige utgave av Svalbardposten var selvfølgelig fra daganlegget på Gruve 2b, opplyser fotografen Leif Langnes. Han kom til Longyearbyen som 21-åring i 1964, og jobbet sporadisk i Store Norske fram til 2003.

– Da bildet ble tatt holdt vi på å bygge et nytt lasteanlegg. Materialene som ligger rundt omkring er fra det gamle lasteanlegget som ble revet i 1961. Det hadde seget på grunn av tining etter to branner. Det nye anlegget var ferdig i desember i 1964, sier Langnes.


Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!