Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Smånytt fra Arktis

Til retten

Publisert: 20.12.2016 kl 15:30

Kapteinen på seilbåten «Arktika» nektet for noen uker siden å vedta forelegg på 25.000 kroner etter det Sysselmannen mener er flere lovbrudd.
Han er siktet for overtredelse av ferdselsforbud på Kong Karls Land, for å ikke å ha meldt inn turen på forhånd, og for å ha bragt hunder til Svalbard uten tillatelse fra Mattilsynet. Saken er nå sendt til retten for pådømmelse.
Rettsmøtene vil finne sted på Polarhotellet 23. og 24. februar.


Avslørt

Publisert: 20.12.2016 kl 13:03

Hagesæter (FrP) ville mandag ikke svare på om det ble ny justisminister i regjeringen. Justeringer i regjeringen skulle komme tirsdag. Men Svalbardposten fikk et godt hint på utskifting før trykketid mandag. Signaturen til Anders Anundsen ble da fjernet fra departementets juleannonse.


Mindre men flere

Publisert: 20.12.2016 kl 13:03

Det har vært høyere temperaturer på Svalbard i 73 måneder på rad. Dette har fått konsekvenser for svalbardreinen. Ifølge Dagens Næringsliv har gjennomsnittsvekten på en svalbardrein gått ned fra 55 kilo i 1994 til 48 kilo i dag. Avisen siterer The Guardian, som har gjennomgått nyere forskning på området.

Samtidig som hvert enkelt reinsdyr blir tynnere, blir det stadig flere av dem. Antall rein er nesten doblet i samme tidsrom som de ble tynnere.

Spørsmålet er derfor om det er en sammenheng mellom flere reinsdyr og tynnere reinsdyr, simpelthen på grunn av mindre mattilgang til hver enkelt reinsdyrmunn. Det siste svarer ikke artikkelen på.


50 lapper

Publisert: 20.12.2016 kl 12:56

Aktiv i friluft i Longyearbyen har fått 50.000 kroner i støtte fra Sparebankstiftelsen Sparebank 1 Nord-Norge. Prosjektleder Silje M. Hagen er storfornøyd med resultatet, etter å ha søkt om 100.000 kroner.

– Det var veldig hyggelig. Pengene skal brukes til aktiviteter i regi av Aktiv i friluft. Vi skal finne på noe gøy med dem, sier hun litt hemmelighetsfullt.


Selvskuddkasse

Publisert: 20.12.2016 kl 12:55

Spitsbergen Travel har fått tillatelse til å sette opp en selvskuddkasse for isbjørn og en revefelle i Sassendalen, for å formidle historie. Tillatelsen gjelder vårsesongen 2017, og Sysselmannen vektlegger at dette er et prøveprosjekt som ikke danner presedens for senere eller lignende saker. De krever blant annet at selskuddkassa og revefella monteres slik at de ikke kan være til fare for mennesker eller dyr, at våpenet i kassa må være plombert og at det ikke må plasseres ut gjenstander som kan brukes for å spenne opp fella.


Brøyteregning

Publisert: 20.12.2016 kl 12:54

Trust Arktikugol og Sysselmannen har en avtale om kraftforsyning og brøyting til Sysselmannens hytte på Finneset, og nå har oppgjøret for 2014/2015 kommet. Regningen er på 12.313 kroner.


Ukens omtrentlige

Publisert: 15.12.2016 kl 13:13

Den amerikanske avisen Texas Hill Country har skrevet en artikkel om fem steder «du ikke har lov til å dra». Frøhvelvet mellom Longyearbyen og flyplassen kommer på fjerdeplass på listen. Men avisen har ikke sjekket alle fakta, det er tydelig utfra ordlyden: «En eller annen plass i et fjell på øygruppa Svalbard finnes Svalbard globale frøhvelv. Du får ikke dra dit. Selv landene som donerer frø til hvelvet får ikke dra dit».

Det skjer-redaksjonen tar herved på seg å vise alle i Texas hvor frøhvelvet er.


Drøy rotur

Publisert: 15.12.2016 kl 13:12

De svenske eventyrerne Glenn Mattsing og Sören Kjellkvist planlegger å ro rundt Svalbard – fra Tromsø, skriver Värmlands-nettstedet nwt.se. Starten på turen er satt til 19. juli neste år, og total lengde på ekspedisjonen anslås til å være 350 mil. Farkosten de skal benytte er en sju meter lang farkost beregnet på hav-forhold. Til nettstedet sier Mattsing at det er noe «skönt» i det enkle, harde og ærlige miljøet på Svalbard.


Nødsituasjon

Publisert: 15.12.2016 kl 13:12

National Geographic Norge skriver at vi nå befinner oss i en «klimatisk nødsituasjon». Bakgrunnen er at ismengden i Arktis og Antarktis skal ligge på et rekordlavt nivå, samtidig. Samlet skal det være over to millioner kvadratkilometer mindre is nå enn i desember i et normalår.

Det virker sannelig mer dramatisk enn det føles i Longyearbyen.


Superoptimist

Publisert: 15.12.2016 kl 13:11

Morten Fuglstad mistet gullklokken sin på Svalbard i 2011 og lurer på om noen har funnet den.

Klokken har inngravert navnet hans og Draka Norsk Kabel 25 år. Han utlover selvsagt finnerlønn.


Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!