Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Smånytt fra Arktis

Branntilløp på Elvesletta

Publisert: 16.02.2017 kl 09:08

Brannvesen og politi rykket mandag morgen ut til en leilighet på Elvesletta syd, etter at brannalarmen hadde blitt utløst. Det viste seg å være røyk fra en frittstående panelovn, med et innhold bestående av olje, som hadde utløst alarmen.

Det var folk i leiligheten, men de var på et annet rom, og hadde forlatt leiligheten da alarmen gikk.

– Vi oppretter en undersøkelsessak på forholdet, sier sysselmannsførstebetjent Irene Welle.


I retten

Publisert: 09.02.2017 kl 10:15

Kirkenes-bedriften Kimek AS og Store Norske møtes denne uken i en rettssak i Hålogaland lagmannsrett. Førstnevnte selskap har saksøkt Store Norske for 4,95 millioner kroner.

Saken dreier seg om betaling for arbeid Kimek utførte på Svalbard i 2011-2014. Saksøker har fått betaling for hoveddelen av arbeidet, men mener at Store Norske skylder dem for ekstra arbeid i forbindelse med oppdraget. Kimek vant saken i tingretten, men anket etter å ha bitt tilkent bare to millioner kroner.


Fine hyller

Publisert: 09.02.2017 kl 10:14

Svalbardi, flaskevannet av kalvet bre-is fra Svalbard, har erobret en ny arena. Denne uken offentliggjorde et av verdens mest berømte kjøpesenter, Harrods i London, at vannet blir å finne i senterets hyller.

Forsendelser med Svalbardi har også blitt eksportert til Finland, USA, Frankrike, Pakistan, Tyskland, Sør-Korea, Fiji, Dubai (Emiratene), Japan, Spania, Danmark og Polen.


Gjenstridig lus

Publisert: 09.02.2017 kl 10:14

Skole og barnehage i byen har i år vært ekstra ille plaget med lus. For andre gang ber man foreldre om å sjekke barna for lus, etter at man i første runde ikke lykkes med å få tatt knekken på de ekle krypene.

Polarflokken barnehage har for første gang siden oppstarten i 2007 fått føling med lus. Nå følger barnehagen rådene fra Folkehelseinstituttet, og holder helsestasjonen oppdatert om utviklingen.


Tiltalt for vold

Publisert: 09.02.2017 kl 10:13

Den 53 år gamle mannen slo en annen mann med knyttet neve i ansiktet. Følgene for offeret ble kraftig neseblod og en infeksjon som måtte behandles ved sykehus, og ei sykemelding som varte i en knapp måned.

Voldsepisoden fant sted i Hilmar Rekstens vei i Longyearbyen 9. juni, 2015. 21. februar i år, ett år og åtte måneder etter hendelsen, skal saken opp til behandling i Nord-Troms tingrett.

53-åringen er tiltalt for brudd på Straffeloven paragraf 228, første ledd, som er legemsfornærmelse med skadefølge. Strafferammen for lovbruddet er bøter eller fengsel på inntil ett år.


I fylla på skuter

Publisert: 09.02.2017 kl 10:13

En 32 år gammel litauisk statsborger er tiltalt for å ha kjørt snøskuter med promille. Fyllekjøringen skjedde 6. februar i fjor i Barentsburg, og rettssaken gikk i Nord-Troms tingrett tirsdag i denne uken.

I tillegg til bot, har påtalemyndigheten lagt ned påstand om at 32-åringen skal tape førerretten i to år.


Børse på børsen

Publisert: 02.02.2017 kl 11:37

Denne ukens klipp fra utenlanske medier kommer fra det danske tidsskriftet med det treffende navnet Børsen. I en notisk skriver Børsen at man må avlevere sin børse (riffel på dansk) før man går inn i Coops butikk i Longyearbyen. Det samme gjelder på det statseide Nordpolet, skriver Børsen. Hva børser på Svalbard har med børsen å gjøre ellers, står det ikke noe om.


Taxi for buss

Publisert: 02.02.2017 kl 11:36

Longyearbyen lokalstyre fikk i sommer en klage fra konkurrenten på at Svalbard Bussservice setter opp ekstra taxi når flybussen er full. Tirsdag behandlet derfor Administrasjonsutvalget spørsmålet om Svalbard Busservice kan sette inn ekstramateriell på flybussen. Alle politikerne var enige i forslaget som dermed føyes på de tolv turvognløyvende Svalbard Busservice har.


Inviterer på besøk

Publisert: 02.02.2017 kl 11:36

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) gratulerer Frps Per-Willy Amundsen med jobben som justis- og beredskapsminister, og inviterer ham til Longyearbyen. Amundsen tiltrådte stillingen i desember, og avslørte i intervju med NRK at han ikke visste at han med sin nye stilling satt med det øverste ansvaret for polarsaker. Nå får han en gyllen sjanse til å lære mer om området.
Arild Olsen skriver at Longyearbyen har et moderne familiesamfunn med et innovativt næringsliv. «Foruten å bli møtt av en storslagen natur, vil ministeren møte lokale politikere og næringslivsaktører som vil gi førstehånds kunnskap om utfordringene og mulighetene både for samfunnet og næringslivet i høy-arktis», skriver lokalstyrelederen.
Han håper ministeren finner tid til besøk innen april.


Iser ned planter

Publisert: 02.02.2017 kl 11:35

Forskere ved NTNU ønsker å forske på hvordan vinterregn og påfølgende ising påvirker plantevekst i somrene etterpå. Nå får de lov fra Longyearbyen lokalstyre (LL) til å sette ut 24 trerammer på 50 ganger 50 centimeter i Adventdalen nord for Gruve 7-fjellet. De skal fylle kassene sakte med kaldt vann og snø, som gradvis fryser til is på bakken. Kassene skal hentes inn til våren. LL stiller til krav at kassene skal merkes slik at de ikke kommer i konflikt med skuterkjørere, skiløpere eller dyreliv.


Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!