Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Smånytt fra Arktis

Røde Kors-støtt

Publisert: 12.01.2017 kl 10:11

Longyearbyen lokalstyre ga rett før jul 15.000 kroner ekstra i tilskudd til Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps. I brevet til det lokale hjelpekorpset skriver lokalstyreleder Arild Olsen at han i år gir disse pengene for det frivillige og svært viktige arbeidet det lokale hjelpekopset utfører. «Med om lag 220 registrerte medlemmer og 60 aktive medlemmer bistår de ved søk- og redningsaksjoner på Svalbard. Dere er en betydelig støtte for sivilsamfunnet i mange ulike situasjoner», står det i tildelingsbrevet.


Pusser opp

Publisert: 12.01.2017 kl 10:10

Svalbard Kirke skal pusse opp peisestua. Kirken, som ellers alltid er åpen og tilgjengelig, må derfor stenge i en periode på tre til fire uker. Gudstjenestene og kveldsmessene går som normalt, men uten den vanlige samlingen i peisestuen etterpå.

– Det blir ny lyssetting, litt maling og noen mindre endringer. Så blir det forhåpentligvis fint etterpå, sier sokneprest Leif Magne Helgesen.


Kjørte ned skilt

Publisert: 12.01.2017 kl 09:45

Tirsdag var en ung og fersk bilfører uheldig og skled inn i et skilt som sto i krysset Vei 500 - Vei 231 (Unis-krysset). Politiet var på stedet, men besluttet at bilføreren hadde fått seg en lærepenge av selve hendelsen, slik at det ikke var nødvendig med noen reaksjon.

– Han må erstatte skiltet, og fikk i tillegg betydelige skader på bilen. Vi skriver det på kontoen for uerfarenhet, sier sysselmannsførstebetjent Ståle Nylund.


Populært bilde

Publisert: 05.01.2017 kl 10:21

Vi har fått inn flere reaksjoner på historisk bilde i julenummeret (bilde over).

Jan G. Lie-Karlsen, som var på Isfjord radio fra 1967 til 1969 skriver:

«Bildet er tatt utenfor det opprinnelige båthuset på Isfjord radio. Fyrlykta på Kapp Linné er synlig i bakgrunnen. Mannen på skuteren, en god gammel Varg, er Kjell Onarheim, og kvinnen i midten her etter all sannsynlighet hans kone, Ba. Mannen til høyre er Karl Arne Betten, telegrafist fra Vadsø.»

Erling Bakken Selnes fra Bodø husker til og med dagen bildet ble tatt.

«Dagen før avreisen var det isbjørnjakt nede på Isfjordfløya, og en såkalt «Landkonge» ble felt. Scooteren til Onarbeim ble brukt til å slepe en trebåt til stedet, og bamsen ble tatt inn ved hjelp av båten. Rein «mannkraft» måtte i tillegg til for å få bamsen heist opp på landkallen hvor den ble flådd. Jeg mener skinnet til bjørnen ligger på sleden til Onarheim, siden han fikk æren for å ha berget den opp.»

Arnold Tørum har også bidratt med informasjon om bildet som ble tatt i 1965.

Svalbardposten takker våre lesere for tilbakemeldingene.


Kalendervinner

Publisert: 05.01.2017 kl 10:20

Tidligere svalbardianer Tom Ramberg, som nå har gjort finne av seg, ble trukket ut som vinner av Svalbardpostens julekalender. Tom kom på delt førsteplass med en annen besvarelse, men vant loddtrekningen.

Svalbardposten gratulerer med en ny Ipad.


Kryssordseier

Publisert: 05.01.2017 kl 10:20

Vinneren av et halvt års abbonnement på Svalbardposten er Sindy Schweiger fra Tananger. Schweiger gikk seirende ut av julekryssordkonkurransen vår. Løsningsordene var: «God gammeldags julestemning», «Treet pyntes med kuler og stas», og «Duft av ekte jul.»

Svalbardposten gratulerer.


Joda, snøen kom

Publisert: 05.01.2017 kl 10:19

Det er nok varmere enn normalt på Svalbard, men fullt så ille som det svenske nettstedet 24 Nyheter skrev 29. desember er det ikke.

«Temperaturen på Svalbard är betydligt högre än normalt, och man väntar fortfarande på at snön ska komma...»

Rett skal være rett. Snøskuterne går på snøen som svenskene rapporterer at vi ikke har, og temperaturen har vært på om lag ti minusgrader siden før saken til 24 Nyheter ble publisert.


Kongen oppkjøpt

Publisert: 05.01.2017 kl 10:19

Boka «Kongen av Spitsbergen: Einar Sverdrups kamp for gruvene og mot Nazi-Tyskland» er innkjøpt av Norsk Kulturråd, gjennom innkjøpsordningen for sakprosa. Det betyr at boka blir sendt ut til alle landets bibliotek, slik at den blir tilgjengelig for en langt større leserskare.

Forfatter Svein Sæter er naturligvis fornøyd.

– Dette er et trangt nåløye å komme gjennom. For meg er det svært gledelig at boka når ut til lesere over hele landet, sier han.


Nye meddommere

Publisert: 20.12.2016 kl 15:34

Lokalstyret har valgt Ragnheid Skogseth, Linn Tove Øyahals, Jovna Zakharias Dunfjell og Mats Vadum Willmann som lagrettemedlemmer/meddommere til Hålogaland lagmannsrett de neste tre årene.


Vann får tilskudd

Publisert: 20.12.2016 kl 15:33

Svalbardi AS ved Jamal Qureshi har fått innvilget 50.000 kroner fra Næringsfondet til Longyearbyen lokalstyre (LL) for å starte markedsføring for å finne distributører og kunder i luksusmarkedene i utlandet, og for å starte nettbutikk.
Det forutsettes at arbeidet startes innen tre måneder, og at LL blir orientert om framdrift i prosjektet.


Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!