Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Våt start på helga

Regnet har begynt å falle i Longyearbyen. Utover ettermiddagen kommer det mer. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Våt start på helga

Det skal falle 30 millimeter regn i Longyearbyen fram til lørdag ettermiddag. Så mye regner det bare hvert 17. til 20. år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.10.2016 kl 15:41

Meteorologisk institutt har lagt ut obs-varsel for Longyearbyen. Der står det blant annet at det er fare for vann på avveie, lokale oversvømmelser, samt små jord-og flomskred i bratt terreng

– Et lavtrykk passerer i løpet av dagen. Det blir mye nedbør, særlig i vest. Prognosene viser at det kommer nedbør fram til i morgen ettermiddag, sier statsmeteorolog Rafael Grote ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Totalt venter meteorologene rundt 30 millimeter regn frem til lørdag ettermiddag.

– Den største nedbørsintensiteten blir fra klokken 17 i dag til klokken 05 i morgen tidlig. I løpet av den perioden kommer det trolig mellom 20 og 25 millimeter regn i Longyearbyen-området, sier Grote.

Mye for Svalbard
Statsmeteorologen forteller at 30 millimeter regn på litt over et døgn er veldig mye i Svalbard-sammenheng.

– Statistiske beregninger tilsier at det bare er hvert 17. til 20. år det kommer så mye på så kort tid, så det er ganske sjeldent, sier han.

Nedbørsrekorden for ett døgn ved Svalbard lufthavn ble satt i 1980 med 40 millimeter.

Det er imidlertid målt 20 millimeter regn flere ganger fra 1990 til 2010.

Våt oktober
Meteorolog Torgeir Mørk sitter i tårnet på Svalbard Lufthavn. Så langt i oktober har det falt 19.9 millimeter nedbør der, mens normalen for hele oktober måned er 14 millimeter.

– Den 11. oktober falt det 9,5 millimeter regn. Allerede da kom over halvparten av nedbørsnormalen for måneden, sier Mørk.

Han kan også informere om at vi i dag har hatt en svært rask temperaturstigning. Klokken 10.30 var det 2 plussgrader, mens det en time senere var 8 plussgrader i Longearbyen.

Følger med
Sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo forteller på Sysselmannens nettsider at de rutinemessig følger med på situasjonen og har løpende kontakt med Longyearbyen lokalstyre. Han påpeker at det dreier seg om et obs-varsel og ikke et ekstremvarsel.

– Vi oppfordrer folk som skal på tur i nærområdene rundt Longyearbyen om å utvise varsomhet når de ferdes i terrenget, sier Malmo.


Flere våte måneder
I juli falt det 51 millimeter regn i Longyearbyen, nesten tre ganger så mye som normalen. Også i august og september har det regnet mer enn vanlig, men innenfor det meteorologen kaller naturlige variasjoner.

Les også:

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!