Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varmere klima  gir nye fiender

Dersom snøugla etablerer seg på Svalbard, kan det bety trøbbel for mange av øygruppas fuglearter. FOTO: pe_HA45/FLICKR/CC (Illustrasjonsfoto)

Varmere klima gir nye fiender

Ravn og snøugle er observert på Svalbard. Det er dårlig nytt for rypa.

Fra før står Svalbardrypa, dens egg og kyllinger, på menyen til fjellrev, polarmåke og tyvjo. Kortnebbgås og hvit­kinngås er en økende konkurrent på beiteplassene.

– Hittil er det ingen bevis på at de store rovfuglene hekker på Svalbard. De er ikke etablert her. Men både ravn og snøugle kan komme til å beskatte rypene hardt, sier forsker Eva Fuglei ved Norsk Polarinstitutt.

Hun observerte selv snøugle ved Bayfjellnosa i Adventdalen tidlig i april i år.

Den store, hvite uglen lever et nomadisk liv og har nok kommet over fra Sibir på leting etter nye fangstområder.

– Snøugla er smågnager-spesialist, og foretrekker lemen. Den er observert på musejakt i Grumant, men utover dette vil den ikke finne smågnagere på Svalbard. Derfor kan både annen voksen fugl og unger være attraktive, sier Fuglei.

Ravnen
Snøugla kan bli 2,3 kilo tung og 1,7 meter mellom vingespissene. Den fanger i lufta, på bakken og i vann. For to år siden ble det observert ravn i Sassen-området. Om denne rovfuglen etablerer seg på Svalbard, vil store deler av dagens fugleliv få seg en farlig fiende.

Et økende antall arktisk hekkende gås er også en konkurrent for rypene.

– Gjessene beiter på en spesiell måte, der den røsker plantene opp med rota. Den liker spesielt godt planten havrerug, som også er rypenes favoritt, sier forskeren.

Nøkkelord

Siste nytt i Natur og miljø

Krevende  skredsikring

Om en måned får NVE og Longyearbyen lokalstyre overlevert skredsikringsrapporten. Det kan bety en del endringer i byen.

Stenger kulturminner

Store Norske har stengt daganlegget til Gruve 6 for all ferdsel fordi bygningsmassen kan være farlig. Nå stenger de også Gruve 1a, Gruve 2b og Gruve 5.

Hund løs siden juli

En hund kom i slutten av juli bort fra folkene sine ved Fredheim. Søndag ble den observert igjen, uten at det var mulig å fange den inn.

Søppel og skatter i Colesbukta

Barna i Polarflokken barnehage vil hindre at dyr får i seg plastikk og dør.

Skal finne søppelsynderne

Jakten har startet.

Skremmes bort fra folk

Sysselmannen har ingen strategi for håndtering av nærgående isbjørner, men vurderer hver situasjon for seg. Binna og ungen blir trolig fløyet bort om de kommer tilbake.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!