Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Starter botanisk kartlegging

En spent gjeng på vei ut i mobbåten som tar de ut til forskningsskipet Lance. De er godt forberedt på en uke ute i felt. FOTO: Hilde Røsvik

Starter botanisk kartlegging

De skal jakte på de små grønne lommene med mosetundra for å kartlegge næringsinnholdet i plantene.

Tekst:

Publisert:

Et team på åtte personer reiste ut på botanisk ekspedisjon langs vestkysten denne uken. I nesten et halvt år har de planlagt turen for å finne de meste egnete plassene å stoppe for å hente ut prøver av planter og jord. Tokt-leder Vivre Ravolainen er biolog og spesialist i planteøkologi. Hun har til daglig sin arbeidsplass på Norsk Polarinsitutt i Tromsø. Nå er hun spent på hva som møter dem ute i felt.

– Vi har møysommeleig valgt ut stedene vi ønsker å ta prøver fra, men dette er første gang vi drar ut, så vi vet ikke helt hva som møter oss, sier hun.

Gjødsling
Ravolainen leder gruppen som i en uke skal reise med Norsk Polarinstitutt sitt ekspedisjonsskip Lance. Hver dag reiser de til nye plasser, de sover om bord i skipet og forflytter seg nattestid. Hvis været tillater det reiser de helt nord til Liefdefjorden.

– Vi skal se på hva som påvirker mosetundraen, spesielt i forhold til effekten av sjøfugl, rein og gåseskit. Forutsatt nok vann og næring regner vi med at slik gjødsling gir mer produksjon, sier hun.

Oppstart
Planter og jordprøver skal tas med tilbake og analyseres. Planen er å gjøre dette regelmessig framover for å se hvordan klimaet påvirker plantelivet. Denne første turen skal legge grunnlaget for en framtidig overvåkning av naturen, spesielt med tanke på miljøendringer.

– Dette er spennende fordi vi ønsker å få en bedre forståelse av endringer som skjer hos dyrene. Hvis reinsdyrene får lavere vekt kan vi underbygge med fakta om både planter og klima, sier Ravolainen.

Klima
Ravolainen mener det er viktig å starte en botanisk tidsserie som vil fortelle om hvordan mosetundraen og plantene som lever i den, blir påvirket av klimaendringer.

– Vi vet at våren kommer før og at sommeren her er lenger og varmere enn tidligere. Det kan tenkes at det fører til at det også blir grønnere, men dette vet vi ikke. Det er umulig å forutsi. Det er derfor det er viktig å starte dette arbeidet med årlig overvåkning og registrering, sier hun.

Planter og jord
Feltleder, Isabell Eischeid jobber også ved Norsk Polarinstitutt. Hun har planlagt turen sammen med Ravolainen. Eischeid har mastergrad i jordvitenskap og har jobbet i Canadisk Arktis tidligere.

– Jeg har bare vært i Longyearbyen før, nå gleder jeg meg til å komme ut i felt og se de skiftende økosystemene, sier Eischeid.

Toktleder Ravolainen er glad for å ha Eischeid med på forskningstoktet.

– Vi utfyller hverandre med kunnskap, sier hun.

Nøkkelord

Se bildet større

Klar for tokt. F.v. Vivre Ravolainen, Isabell Eischeid, Maite Cerezo, Lawrence Hislop, Silje Kristin Nygård, Ola Fjelltun, Kristin Heggland og Nanna Baggesen. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Natur og miljø

Den største gaven veier ni tonn

100- og 50-års jubileene i Ny-Ålesund skal feires fire dager til ende, minst. En av gavene veier ni tonn.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Miljørefs til trusten

Trust Arktikugol får klare beskjeder om å skjerpe rutiner i framtiden.

Starter arktisk sikkerhetssenter

Unis har startet arbeidet for et eget studie innen arktisk sikkerhet. De vil også styrke samarbeidet med lokale myndigheter, og kurse den gjengse innbygger.

Død torsk dumpet

Ved Kullkaia ligger en rekke døde polartorsk like over flomålet. Haakon Hop fra Norsk Polarinstitutt forklarer årsaken.

Isbreene krymper kraftig

Gamle bilder fra Svalbard er gull verd for å se hvordan isbreene trekker seg tilbake.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!