Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skal på mosejakt

Russiske botanikere har funnet mose-arter som tidligere ikke er påvist på Svalbard. Anatoliy Savchenko, Nadya Konstantinova, Olga Belkin og Lyudmila Konoreva ser frem til sommerens studier sammen med norske kolleger. FOTO: Ole Magnus Rapp (arkiv)

Skal på mosejakt

Svalbards minste, og kanskje eldste, planter skal nå granskes.

Tekst:

Publisert:

Russiske og norske forskere skal sammen kartlegge øygruppens mange mose-arter. Arbeidet vil starte til sommeren, og pågå i to år.

Fra før vet man mye om de ulike typene mose på øygruppen, men kartleggingen kommer garantert til å finne frem til arter som tidligere aldri er beskrevet.

– Til nå vet vi at det er 107 ulike arter av levermose på Svalbard. Få andre er mere artsrik enn mose på øygruppen, sier professor Lars Söderström ved NTNU. Han leder det internasjonale arbeidet med datainnsamling.

Mosebøker
Nylig avsluttet en gruppe internasjonale forskere arbeidet med å samle alle lever- og nålemoser i to tykke oppslagsbøker.

Dette har aldri før vært gjort. Totalt kjenner man til 7.485 mosearter innen disse to gruppene av moser, av disse 281 på det norske fastlandet. I tillegg antar man at det finnes cirka 16.000 ulike bladmoser.

– Mosen er en viktig plante. Uten den ville vi mennesker kanskje ikke vært her, sier biologiprofessor Söderström. Han roser det internasjonale samarbeidet og er stolt over den komplette samlingen i to nye «mosebøker».

«Alltid» vært her
Söderström påpeker at mosen var en av de aller første plantene som etablerte seg på land i tidenes morgen.

Her startet de straks fotosyntese, og skapte et oksygenlag rundt kloden, som vi i dag neppe har klart oss uten.

Mens normale planter henter sin næring fra bakken via røtter, ruger moseartene til seg næring fra lufta, og i prosessen omgjør de også CO2 til oksygen.

Russiske botanikere har med base i Barentsburg kartlagt både lav og mose på øygruppen. Nadja Nadya Konstantinova, som også deltar i Söderströms ekspertgruppe, kan fortelle at ti år med mosestudier har gitt oppsiktsvekkende resultater.

– Vi har påvist arter på Svalbard som aldri før har vært omtalte. Vår forskning dokumenterer også at mose har en sentral rolle i økosystemet, og er en indikator for naturens helse, sier hun.

Samarbeider
Både de norske og russiske ekspertene ser frem til å arbeide sammen om nye mose-avsløringer.

Til nå har russerne misunt de norske forskerne som kan benytte helikopter, mens de selv har måtte gå eller brukt små båter.

Under en internasjonal forskerkonferanse i Barentsburg sist høst, la ikke botaniker Lyudmila Konoreva skjul på en viss frustrasjon.

– Norske myndigheter nekter oss og bruke Trust Arktikugols store og hensiktsmessige helikopter. Vi blir envist til å leie norske helikoptre, som vi mener er for dyre og for små, sa hun.

Nøkkelord

Se bildet større

Dette er en typisk Svalbard-mose. Hittil vet man om 107 ulike, og til sommeren skal forskere finne flere. FOTO: lars söderström

Siste nytt i Natur og miljø

Krevende  skredsikring

Om en måned får NVE og Longyearbyen lokalstyre overlevert skredsikringsrapporten. Det kan bety en del endringer i byen.

Stenger kulturminner

Store Norske har stengt daganlegget til Gruve 6 for all ferdsel fordi bygningsmassen kan være farlig. Nå stenger de også Gruve 1a, Gruve 2b og Gruve 5.

Hund løs siden juli

En hund kom i slutten av juli bort fra folkene sine ved Fredheim. Søndag ble den observert igjen, uten at det var mulig å fange den inn.

Søppel og skatter i Colesbukta

Barna i Polarflokken barnehage vil hindre at dyr får i seg plastikk og dør.

Skal finne søppelsynderne

Jakten har startet.

Skremmes bort fra folk

Sysselmannen har ingen strategi for håndtering av nærgående isbjørner, men vurderer hver situasjon for seg. Binna og ungen blir trolig fløyet bort om de kommer tilbake.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!