Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil avsløre blåhvalens hemmeligheter

Den blå kjempen blir et stadig vanligere syn på Svalbard. FOTO: Frank Bakken

Vil avsløre blåhvalens hemmeligheter

Norsk polarinstitutt skal merke hvaler utenfor Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Norsk polarinstitutt (NP) har fått innvilget søknad om å merke blå- og finnhval på Svalbard til høsten. Det er ikke kjent hvor disse dyrene overvintrer i sør, og de skal påsettes sendere som skal spore ruten via satellitt, ifølge søknaden til Sysselmannen.

– I de senere tiår har det vært en økning av disse hvalene i Svalbardområdet om sommeren. Økningen har vært særlig markant de siste fire-fem åra, heter det i søknaden.

– Per i dag vet vi ikke hvor de overvintrer, og også svært lite om migrasjonsrutene de følger, skriver Christian Lydersen i Norsk polarinstitutt.

Skytes med luftgevær

Senderne festes ved å skyte hvalen med korte spyd fra et luftgevær når den er oppe for å puste. En stoppskive skal sørge for at den ikke går lenger inn i spekket enn 10-15 centimenter.

– Disse vil gi informasjon om vandringsmønstrene som er svært viktig og ny for forvaltningen av disse en gang utrydningstruede hvalartene.

Seniorforsker Christian Lydersen ved NP, som leder prosjektet, ønsker ikke å kommentere saken.

Siste nytt i Natur og miljø

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

2016: varmest og våtest

Aldri før har det vært målt høyere temperaturer på Svalbard Lufthavn enn i år. – Skremmende, sier klimaforsker.

Målte storm og orkan

Det ble mye vær i Longyearbyen natt til torsdag. Meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn har full kontroll på stormen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!