Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strøm på agendaen

Informasjonsdirektør Helene Günther Merg. FOTO: ABB

Strøm på agendaen

Elektrifisering av Svalbard blir tema under Arendalsuka som går av stabelen mellom 15. og 20. august. ABB utreder mulighet for strømkabel til fastlandet.

Tekst:

Publisert:

Arendalsuka avvikles årlig og er en politisk møteplass som er åpen for alle. Den 17. august vil ABB ha et miniseminar med tema «Elektrifisering av Svalbard - utopi eller realisme?»

Informasjonsdirektør Helene Günther Merg i ABB sier at de har merket seg at det stilles spørsmål ved kulldriftens fremtid på Svalbard. Hun mener det derfor er på tide å ta en debatt om hvordan bosettingen skal få en robust energiforsyning også i fremtiden.

Svalbardmeldingen
I utkastet til Svalbardmeldingen står det lite om fremtidens strømforsyning til Svalbard.

– For oss er det viktig at kabel til fastlandet blir utredet som et alternativ på lik linje med andre. Uten å ha gjort grundige utredninger, så tror vi elektrifisering av Svalbard kan vise seg å være både den mest kostnadseffektive og mest miljøvennlige løsningen, sier Günther Merg.

ABB ser for seg et helelektrisk Svalbard, der tilnærmet alle kraftbehov dekkes av elektrisk kraft via kabel fra land. På den måten mener de at vekst i reiseliv og næringsliv kan skje uten at det går utover klima og miljø.

Fornybar energi

Günther Merg mener at med kraft fra fastlandet kan all lokal bil- buss- og båttransport gjøres elektrisk, i tillegg til å forsyne fartøyer med strøm fra land når de ligger til kai. Men det gir ikke mening før kraftforsyningen blir fornybar.

En kabel fra land kan ikke bare forsyne Svalbard med kraft, men kan også være utgangspunktet for et større kraftsystem som kan integrere offshore og onshore vindkraft og forsyne framtidig olje- og gassvirksomhet i Barentshavet med ren kraft.

– Vi har valgt å fokusere på dette under Arendalsuka, fordi det nærmer seg høring for Svalbardmeldingen, og fordi vi treffer mange der som er opptatt av dette. Vi ser for oss et helelektrisk Svalbard, hvor tilnærmet alle kraftbehov dekkes av elektrisk kraft fra land, sier informasjonsdirektør i ABB, Helene Günther Merg.

På talerlisten
Under miniseminaret blir flere tema belyst. Teknologidirektør i ABB, Håvard Devold, starter med innlegget «Svalbard kan elektrifiseres! Slik gjør vi det.» Leder av Svalbard Næringsforening, Terje Aunevik er også blant bidragsyterne. Han skal snakke om temaet «Strategisk infrastruktur for polarnasjonen Norge - ren energi som driver for ny næringspolitikk»». Både Arbeiderpartiet og Venstre skal holde innlegg om sine visjoner for Svalbard, i tillegg til Bellona som skal si noe om «Svalbard som klimapolitisk symbolarena».

Siste nytt i Natur og miljø

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

2016: varmest og våtest

Aldri før har det vært målt høyere temperaturer på Svalbard Lufthavn enn i år. – Skremmende, sier klimaforsker.

Målte storm og orkan

Det ble mye vær i Longyearbyen natt til torsdag. Meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn har full kontroll på stormen.

Stormen kommer

Værvarslinga for Nord-Norge opprettholder stormvarselet for Spitsbergen. Vinden er i ferd med å ta seg opp.

Den største gaven veier ni tonn

100- og 50-års jubileene i Ny-Ålesund skal feires fire dager til ende, minst. En av gavene veier ni tonn.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!