Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stort fjellmassiv har rast ut

Et stort fjellmassiv har rast ut i Carolinedalen, nord for Longyearbyen. Svalbardposten var med Lufttransport på et annet oppdrag og fikk tatt dette bildet. FOTO: John Christian Nygaard

Stort fjellmassiv har rast ut

Et stort fjellskred har gått i et fjellparti med sandstein og skifer i Forkastningsfjellet, nord for Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

– Dette er relativt stort og uvanlig. Jeg har vært mye rundt langs kysten av Svalbard, og har ikke observert lignende, sier direktør for Naturfare ved NGI (Norges Geotekniske Institutt), Anders Solheim.

Han har jobbet 18 år som marin geolog ved Norsk Polarinstitutt og kjenner Svalbard godt.

Skredet har mest sannsynlig gått mellom klokken 16 og 18 den 8. august ifølge observasjoner som er gjort av folk som var i området.

Størrelse

Skredet i Forkastningsfjellet, vest for Carolinedalen, kan være så stort som 200.000 kubikkmeter.

Solheim anslår, ut i fra bildet og uten gode referansepunkt når det gjelder målestokk, at dette grovt sett kan være omtrent 100 meter bredt, 70 meter i høyde og 30 meter tykt.

Andre skred

Solheim sier at dette ikke er enromt stort i fjellskredsammenheng. Til sammenligning er skredet fra Åkneset på Sunnmøre (fra filmen Bølgen) estimert til 50 millioner kubikkmeter. Fjellpartiet i Mannen som geologene kaller ‹‹Veslemannen›› i Rauma kommune i Romsdalen er nøye overvåket av geologer i NVE. I første omgang venter geologene at 120.000 til 180.000 kubikk vil rase ut. I framtiden fryktes et mye større ras på 2 til 3 millioner kubikk fjellmasse. Befolkningen som bor i dette området har vært evakuert flere ganger.

Nye ras
Solheim tror kombinasjonen av dype sprekker, mye nedbør og tining av permafrost kan være en naturlig forklaring. I perioder med kraftig regn vil det være økt skredaktivitet både på fastlandet og på Svalbard.

– Sannsynligheten for både steinsprang og jordskred øker med økende nedbør. Det er imidlertid liten sjanse for at man skal bli utsatt for noe så stort som i Forkastningsfjellet, mener han.

Ut i fra det han ser på bildet sier Solheim at det kan se ut som at det er er en sprekk i venstre bakkant av skredet. Det er temmelig sikkert at en eller flere skalker vil rase ut fra bakkanten i nær fremtid, om det ikke allerede har skjedd.

Oppsprukket fjell som holdes sammen av permafrost blir mindre stabilt når permafrosten tiner og det blir dypere ned til stabil permafrost.

Naturlige prosesser

Solheim mener det er viktig å være klar over at skred er naturlige geologiske prosesser, som skjer i alt bratt terreng.

– Det som er nytt er at hendelsene skjer hyppigere enn tidligere, og det er naturlig å sette dette i sammenheng med endringer i klimaet, sier han.

Heidi A. Grønsten i NVE bekrefter at det ikke er registrert flomskred eller jordskred i nærheten på dette tidspunktet. Det tyder på at dette har vært en lengre prosess i fjellpartiet som består av sandstein og skifer, og men at værforholdene den aktuelle dagen kan ha medført at raset gikk akkurat da. det ikke har vært påvirket av været denne dagen.

Registreringer
NORSAR har en stasjon som registrerer rystelser i bakken ved jordskjelv og eksplosjoner plassert i Adventdalen. Svein Mykkeltveit er spesialrådgiver i NORSAR på Kjeller.

Han har fått seniorforsker Steven Gibbons til å analysere nøye datane fra stasjonen på Janshaugen i Adventdalen i tidsrommet mellom klokken 16 og klokken 18 den 8. august. Stasjonen på Janssonhaugen har ni forskjellige sensorer innenfor en radius på en kilometer. Utifra dataene er det også mulig å si hvilken retning bevegelsene kommer fra.

– Vi kan se utslag på stasjonen på Janssonhaugen kl. 16.34.50 som kommer i fra retningen der fjellskredet gikk. I løpet av 20 sekunder er rystelsene over og går tilbake til normal aktivitet, sier Mykkeltveit.

Kartlegging

Skredkartleggingen som skal utarbeides av Multiconsult på oppdrag fra NVE omfatter ikke området der dette fjellskredet gikk. Rapporten skal inneholde informasjon om skredfare rundt Longyearbyen, i hovedsak gjelder dette stein, jord, flom, snø- og sørpeskred. Longyearbyen lokalstyre får overlevert rapporten fra NVE i slutten av oktober.

– Dette vil gi en oversikt over hvor det er skredfare. Vi regner med at resultatet blir at det er en del hus som er skredutsatt. Det er ikke tvil om det, sier Odd Arne Mikkelsen, geolog i NVE. Han har ansvar for oppfølging av Multiconsult sitt kartleggingsarbeid på Svalbard.

Mikkelsen sier at det er et stort arbeid som ligger foran både Longyearbyen lokalstyre og andre involverte når rapporten er klar.

Nøkkelord

Se bildet større

Grafen viser utslaget på Norsar sin seismiske stasjon på Janssonhaugen i Adventdalen mellom klokken 16.34.40 og 16.35.20, norsk tid, den 8. august. FOTO: Illustrasjon Norsar

Se bildet større

Forkastningsfjellet ligger nord for Longyearbyen. FOTO: Illustrasjon Topo Svalbard/Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Natur og miljø

Snøskred farligere enn isbjørn

Vi tror kanskje at isbjørnangrep er den største faren på Svalbard. Men snøskred tar flere liv enn isbjørn gjør. Snøskredforskere og teknologer jobber med å finne løsninger på problemet.

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

 
Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!