Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Store Norske gråter for sin syke mor

Helga Bårdsdatter Kristiansen stiller på topp på Miljøpartiet de grønnes valgliste, og kritiserer Ap-s listetopp Arild Olsen for 1. mai-talen om gruvedrift. FOTO: Geir Barstein

- Store Norske gråter for sin syke mor

Miljøpartiet de grønnes toppkandidat går hardt ut mot Arild Olsens 1. mai-tale.

Tekst:

Publisert:

Søndag 4. og mandag 5. oktober 2015 er det lokalstyrevalg, og flere utfordrere til det mangeårige arbeiderpartistyret er nå klare. Helga Bårdsdatter Kristiansen (29) er toppkandidat for Miljøpartiet de grønne (MDG), og går rett i strupen på APs Arild Olsen.

Under 1. mai-markeringen sammenliknet Olsen, som er klubbleder i Store Norske, gruvearbeidere med nordsjødykkere.

– Aps toppkandidat har henfalt til offerrollen når han gjør den absurde sammenlikningen. Å ofre helsen for Norges oljeeventyr, som for øvrig bør nærme seg slutten, har lite å gjøre med gruvearbeidere som har reist til Svalbard for å tjene gode penger. Å skyve folk som har omkommet i gruvene foran seg er bare trist, sier hun, og mener «kulldriften kan og må gå mot slutten».

– Vi ønsker at Store Norske er med på denne prosessen, i stedet for å gråte for sin syke mor.

– Turistattraksjoner

Arild Olsen reagerer kraftig på utspillet og slår tilbake.

– Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne, og synes det er spesielt med en kandidat som ikke greier å skille mellom roller. Hun må lære seg skjønne hvordan dette fungerer. Jeg var invitert til å holde 1. mai-talen som tillitsvalgt i Gruveklubben og leder for Longyearbyen arbeiderforening, ikke som Ap-kandidat, sier han.

– Dette var en helt personlig betraktning jeg har gjort meg i kraft av de rollene. Parallellen til nordsjødykkerne var opp mot ansettelsesforholdene og staten som eier. At det ventes i langdrag med å komme med en avgjørelse om og leve eller dø, når gruvearbeideren har bidratt til suverenitet og samfunnsutvikling i snart 100 år er kritikkverdig. Innsatsen og verdiskapningen som industriarbeiderne i nasjonen har gitt samfunnet er formidabel. Tidvis virker det som det blir avglemt. Akkurat som i oppreisningssaken til dykkerne, sier han

– Men greier du å skille rollene som politiker?

– Jeg vil si at det er uproblematisk. Alle som tar på seg et verv har en bakgrunn. Jeg har ingen intensjon om å lage valgkamp av gruvespørsmålet, og følger programmet til Ap. Jeg ser fram til et tverrpolitisk samarbeid, sier Olsen som har bodd i byen i 15 år.

Grønnere Svalbard

Helga Bårdsdatter Kristiansen er utdannet biolog med blant annet bakgrunn fra Unis, men arbeider i dag for Spitsbergen Travel. Hun sier hun vil ha Svalbard i en grønnere retning enn i dag.

– Som ansatt i reiselivet møter jeg daglig turister som er lite imponert over hvordan vi forvalter Svalbard, sier hun.

– Det være seg avfallshåndteringen, den enorme skuter- og bilparken, rotet rundt kraftverket og sjøområdet, eller det faktum at vi graver etter kull til fyring, sier hun videre.

Se bildet større

Aps toppkandidat Arild Olsen reagerer kraftig på utspillet fra MDG. FOTO: Christopher Engås

Toppkandidatene

Arbeiderpartiet:
Arild Olsen (37)

Miljøpartiet de grønne:
Helga Bårdsdatter Kristiansen (29)

Høyre:
Torgeir Prytz (37)

Venstre:
Offentliggjøres på mandag

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!