Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stenger kulturminner

Gruve 2b blir også kalt julenissegruva. På nedsiden settes det hvert år opp en postkasse hvor barn i byen kan poste brev til nissen. FOTO: Birger Amudnsen (arkiv)

Stenger kulturminner

Store Norske har stengt daganlegget til Gruve 6 for all ferdsel fordi bygningsmassen kan være farlig. Nå stenger de også Gruve 1a, Gruve 2b og Gruve 5.

Tekst:

Publisert:

For to uker siden la Store Norske ut melding på Facebook om at de stengte hele anlegget ved Gruve 6 for ferdsel, til de fikk sikret det. Bakgrunnen var at overbygget for skeidesteinsbeltet til den tidligere gruva har veltet.

I et brev til Store Norske ba Longyearbyen lokalstyre (LL) om en redegjørelse for hvilke planer de har for å stenge eller sikre overbygget. I tillegg vil de vite hvordan gruveselskapet sikrer og fører tilsyn med øvrige konstruksjoner som de eier.

Anbefaler riving
Store Norske har denne måneden fått en rapport fra Norsk institutt for kulturminneforskning (Niku) og Multiconsult om Gruve 6.

– Vi vil ta tak i anbefalingene vi har fått der. Antakelig vil det dreie seg om riving av enkelte ustabile elementer og sikring av andre. Her må vi gå en runde med lokalstyret og Sysselmannen som henholdsvis byggesaks- og kulturminnemyndighet først, skriver eiendoms- og forvaltningssjef Sveinung Lystrup Thesen i en epost til Svalbardposten.

I et svar til LL siterer han rapporten fra Niku og Multiconsult som skriver at flere av pelene til skeidesteinstunnelen har brukket tvert av, men at en del av tunnelen er i brukbar stand. De anbefaler derfor å rive deler av tunnelen, men la den brukbare delen bli stående som en del av kulturminnebyen.

Store Norske skal nå søke om å få lov til å rive tunnelen, og har bedt entreprenører om tilbud på en sikringsjobb for hele anlegget. Om de ikke rekker å fjerne tunnelen i år, vil de sikre den slik at den ikke ødelegges ytterligere eller utgjør en fare for omgivelsene.

Stenger Gruve 2b
Niku og Multiconsult var også på befaring i Gruve 2b, som er et populært, sentrumsnært turmål, tidligere denne måneden. Også her anbefaler de utbedringer før man kan føle seg trygg på at det ikke er farlig å ferdes der. Store Norske skal derfor sette opp informasjonsskilt nede ved veien og oppe ved anlegget, om at der er forbudt å oppholde seg der. De vil også sperre inngangen til pålastningsstasjonen. Selskapet vil søke Svalbards miljøvernfond om penger i februar neste år, til å lage en tilstandsvurdering for anlegget. Etter det vil de søke om penger til konkrete tiltak. Det samme vil de gjøre for Gruve 1a og Gruve 5. Også disse erklæres som stengt for ferdsel.

I brevet til LL skriver Thesen at de fører tilsyn med kulturminnene sine med ujevne mellomrom, men at de ser at de med fordel kan strukturere befaringene bedre. De skal opprette en plan for dette og iverksette fra og med neste sommersesong.

Råtne taubanebukker
Taubanebukkene i Longyearbyen ble kartlagt i 2012. Flere av dem er svekket av råteskader i overgangen mellom luft og jord. I høst fullføres arbeidet med å refundamentere bukken som står mellom kulturhuset og sykehuset.

I høst skal Store Norske søke om midler fra miljøvernfondet til sikringstiltak på de seks andre store bukkene i sentrum. Arbeidet vil gjøres i vinter, dersom selskapet får penger.

NIKU og Multiconsult har også vurdert taubanebukkene ved Gruve 5. Også de trenger utbedringer.

I en epost til Svalbardposten skriver Thesen at det er en stor ressursmessig utfordring for Store Norske å forvalte de mange gamle, gruverelaterte anleggene.

«Flere av disse er også fredede kulturminner. Med andre ord er det ikke bare å rive det ned. Det er også en viktig kulturarv for Longyearbyen som vi alle ønsker at skal bestå. Det er en stor ressursmessig utfordring å forvalte alt dette, men vi prioriterer naturligvis de delene som potensielt kan utgjøre en sikkerhetsmessig risiko, og jobber målrettet med å ta tak i dette. Sikring av taubanebukker i sentrum er det vi prioriterer høyest.», skriver han.

Videre mener Thesen at det ikke skal være farlig å ferdes i kulturminnene Store Norske eier.

«Når det er sagt, må de som aktivt oppsøker disse anleggene, naturligvis utvise tilbørlig aktsomhet og sunn fornuft.», skriver han.

Nøkkelord

Se bildet større

Gruve 6 er et populært turmål for folk i Longyearbyen, og var tidligere også en del av Topptrimmen. Nå har fundamentene på den grå tunellen helt til høyre i bildet sviktet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!