Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skremmes bort fra folk

Isbjørnbinna og ungen ble tirsdag jaget med helikopter fra området ved Hiorthhamn og Revneset til Diabas. FOTO: Christopher Engås

Skremmes bort fra folk

Sysselmannen har ingen strategi for håndtering av nærgående isbjørner, men vurderer hver situasjon for seg. Binna og ungen blir trolig fløyet bort om de kommer tilbake.

Tekst:

Publisert:

De siste månedene har Longyearbyen hatt flere bjørnebesøk. I vår ble en bjørn fløyet bort fra bosettingen. 13. august ble ei binne med unge først observert på Revneset like over fjorden fra Longyearbyen, senere i Foxdalen hyttefelt.

Tirsdag dukket de igjen opp litt vest for bebyggelsen i Hiorthhamn og ble senere samme dag jaget mot Diabas.

Redde for «hyttebjørner»
Da bjørnene først lå på Revneset, fikk de ligge i fred. At sysselmannen denne gangen ønsket å skremme dem bort, begrunner Kjerstin Askholt med at de er redde bjørnene skal venne seg til hytteområder.

– Nå har de gått bort fra Revneset og så kommet tilbake til samme hytteområde. Vi er redde for at de skal bli hyttebjørner. I samråd med Norsk Polarinstitutt har vi bestemt at vi skal gi dem en ubehagelig opplevelse av å oppholde seg ved hyttefeltet, sier Askholt.

Det er flere lokale bjørner på vestkysten av Spitsbergen, og vi må forvente flere møter mellom bjørn og mennesker i tiden som kommer.

– Har dere en strategi for hvordan dere skal håndtere nærgående bjørner i tiden som kommer?

– Utgangspunktet vårt er at vi bor i et område hvor det er bjørn. Det må vi forsøke å innrette oss etter. Vi har ikke laget noen strategi for hvordan vi skal håndtere alle typer hendelser. De er forskjellige fra gang til gang og hva som er riktig virkemiddel vil variere, sier Askholt.

Alder på bjørnen, om det er midt i turistsesongen eller i mørketiden er blant det som har betytning.

Vurderer situasjonen
Det første Sysselmannen vil gjøre er å bruke flere virkemidler for å skremme bort bjørnene.

– Det skal ikke være behagelig for bjørn å komme til hytteområder. Det er viktig at de ikke finner mat der, og folk må gjerne ut å skremme, sier Askholt.

Om det ikke er mulig å skremme bjørnene, er neste steg å fly dem bort, noe Sysselmannen har god erfaring med fra tidligere.

Bjørnen som kom til Adventdeltaet i april, ble imidlertid fløyet bort uten at Sysselmannen forsøkte å skremme den først.

– Skimaraton skulle arrangeres dagen etter. Vi var ikke sikre på om skremming var riktig siden vi måtte ha jagd den langt og var usikre på helsa til bjørnen, sier Askholt.

Mer komplisert
Binna og ungen som har vært på besøk med jevne mellomrom i sommer, ble jaget mot Diabas. Ikke langt unna ligger hytteområdet Vindodden. Anders Lindseth i Longyearbyen- Jeger og Fiskerforening har kommentert på Svalbardpostens sak om bjørne-skremminga at når bjørnen kommer til Vindodden, vil den bli skremt tilbake mot byen.

– Vi følger nøye med på hva som skjer, og ser poenget. Om bjørnene kommer tilbake nå, vil borttransportering være det neste å vurdere. Siden det er to bjørner ville vi gjøre det vi kan for å unngå det. Operasjonen blir da mer komplisert. Vi ville gjøre ett forsøk til på å skremme bjørnene, sier Askholt

Hun oppfordrer folk som møter på bjørn i hytteområder til å gjøre det de kan for at dyrene ikke skal oppleve det som behagelig å være der.

– Om folk er i tvil, ta heller kontakt med oss, sier hun.

Se bildet større

Binna er cirka 25 år gammel og ble merket av Norsk Polarinstitutt i 2009. Hun hadde tre unger i fjor og oppholdt seg da ved Tempelfjorden. Hun har derfor fått tilnavnet «tempelfjordbinna» Bare en av ungene lever fremdeles. Binna hadde et kull også i 2011. FOTO: Helene Hvedding

Se bildet større

Sysselmann Kjerstin Askholt. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Navnekonkurranse

Eivind Trondsen postet tirsdag et innlegg på Ris info Longyearbyen sin facebook-side. Der oppfordret han folk til å komme med navneforslag til binna og ungen. Onsdag hadde det blant annet kommet inn navneforslag som:
Bergljot som på Norrønt betyr «hjelp» og «å redde», Erna, Trine Skei Grande eller Pokémon siden alle jakter på henne. Snøfrid, Urbana, Hiortfrid eller et navn med binne-strek ble også foreslått.

Siste nytt i Natur og miljø

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

2016: varmest og våtest

Aldri før har det vært målt høyere temperaturer på Svalbard Lufthavn enn i år. – Skremmende, sier klimaforsker.

Målte storm og orkan

Det ble mye vær i Longyearbyen natt til torsdag. Meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn har full kontroll på stormen.

Stormen kommer

Værvarslinga for Nord-Norge opprettholder stormvarselet for Spitsbergen. Vinden er i ferd med å ta seg opp.

Den største gaven veier ni tonn

100- og 50-års jubileene i Ny-Ålesund skal feires fire dager til ende, minst. En av gavene veier ni tonn.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!