Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Skjerper søppelkampen

På årets søppeltokt ble det samlet inn store mengder søppel. FOTO: Solvår Reiten/Sysselmannen

Skjerper søppelkampen

93 m³ søppel ble samlet inn i løpet av Sysselmannens søppeltokt i sommer. Miljødirektoratet skjerper nå innsatsen mot marint søppel.

Helt siden år 2000 har Sysselmannen arrangert søppeltokt for fastboende. Det er et populært tiltak med mange søkere. Denne gangen ble 24 ivrige søppelplukkere trekt ut i tillegg til Sysselmannens egne folk.

– Marint søppel er et økende problem. Søppeltoktene gjennomføres for å rydde opp, samtidig som det er et tiltak der fastboende på Svalbard kan gjøre en konkret miljøinnsats, sier miljøvernsjef hos Sysselmannen, Knut Fossum.

Nok søppel
I år ble det plukket 93 m³ søppel. I gjennomsnitt har resultatet etter søppeltoktene vært på rundt 100 m³.

– Det er ingenting som tyder på at det blir mindre søppel. Volumet det enkelte år varierer med hvilke områder som ryddes og om det er store eller små gjenstander som dominerer. Jeg pleier å si at det i alle fall er søppel nok til alle, sier Fossum.

Sysselmannen vil fortsette med ryddetokter også i årene framover.

Engasjement
I løpet av året er det mange som engasjerer seg i søppelrydding. Både barnehager, skolen, Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening og andre har også sine ryddeaksjoner langs strendene og i byen.

Det meste av søppelet som havner her nord og som blir plukket opp, har opphav fra områder lenger sør. Teksten på søppelet viser at det stammer fra mange ulike land.

– Mye er nok avfall fra fiskerinæringa. Vi finner fiskekasser, rester av trålposer og trålkuler. Mye av det er nok fra redskap man har hatt uhell med. Det er også mye plastemballasje fra husholdninger som havner i havet, sier han.

– Føler du maktesløshet i forhold til søppelproblemet?

– Dette er ikke et problem som kan løses på Svalbard. Forsøppling her er forbudt, men mye av det som dumpes har opphav lenger sør. Søppeltoktene er en måte å behandle symptom på, ikke årsak, sier Fossum.

Nye tiltak
Miljødirektoratet la fram tiltak for håndtering av marint søppel i begynnelsen av juni. Til sammen er det syv prioriterte områder ut i fra gjennomførbarhet og forventet effekt.

– Miljødirektoratets forslag kan gjøre situasjonen bedre dersom de blir gjennomført. Det er forslag om at fiskefatøy skal få levere søppel de plukker opp gratis. Et annet tiltak er høyere krav til emballasjeoptimering og meansvar for produsenter av plastemballasje til opprydding, sier Fossum som påpeker at plast i havet er en stor internasjonal sak som forskere jobber med.

Fornøyd
Seksjonsleder for miljøgifter ved Norsk Polarinstitutt, Geir Wing Gabrielsen, synes det er bra at Miljødirektoratet kommer med tiltak.

– Marint søppel er et økende problem i hele verden. Det er viktig å gå på alle ledd for å redusere dette problemet. Norge ønsker å være en foregangsnasjon, så det er bra at dette nå blir tatt tak i, sier Wing Gabrielsen.

Ett av tiltakene er å styrke forskning og overvåking på marin forsøpling og mikroplast for å få bedre kunnskap om omfang og effekter av dette.

Siste nytt i Natur og miljø

Krevende  skredsikring

Om en måned får NVE og Longyearbyen lokalstyre overlevert skredsikringsrapporten. Det kan bety en del endringer i byen.

Stenger kulturminner

Store Norske har stengt daganlegget til Gruve 6 for all ferdsel fordi bygningsmassen kan være farlig. Nå stenger de også Gruve 1a, Gruve 2b og Gruve 5.

Hund løs siden juli

En hund kom i slutten av juli bort fra folkene sine ved Fredheim. Søndag ble den observert igjen, uten at det var mulig å fange den inn.

Søppel og skatter i Colesbukta

Barna i Polarflokken barnehage vil hindre at dyr får i seg plastikk og dør.

Skal finne søppelsynderne

Jakten har startet.

Skremmes bort fra folk

Sysselmannen har ingen strategi for håndtering av nærgående isbjørner, men vurderer hver situasjon for seg. Binna og ungen blir trolig fløyet bort om de kommer tilbake.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!