Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sjøfuglene sliter i varmen

Hallvard Strøm (t.v.) og canadiske Mark Mallory under en tur på Isfjorden med forskningsfartøyet RV Lance, for å se på overvåkningslokalitetene for sjøfugl på Svalbard. FOTO: Hallvard Strøm

Sjøfuglene sliter i varmen

Polarlomvien og Canadas ismåker er taperne i det stadig varmere klimaet i Arktis.

– Vi ser nedgang i bestandene av flere av de arktiske sjøfuglartene. Dette bekymrer oss, sier forsker ved Norsk Polarinstitutt, Hallvard Strøm.

Han var en av de norske representantene da Circumpolar Seabird Group (CBird) hadde sitt årlige møte forrige uke, denne gangen på Spitsbergen Hotel i Longyearbyen.

Strøm forteller at oppvarming av havområdene og reduksjon av havis trolig er viktige grunner til at de høyarktiske artene sliter. Spesielt går bestandene av polarlomvi kraftig tilbake, og i Canada er ismåkebestanden i sterk grad redusert. Også polarmåken går tilbake enkelte steder, men ikke overalt.

– Derfor er det viktig å sammenstille observasjoner fra alle de arktiske landene. Da vet vi om det er lokale eller globale forhold som gjør at en bestand går ned, og da er det også lettere å gjøre noe med det, sier Strøm.


Globale problemer

Biolog fra U.S. Fish and Wildlife Service i Alaska, David Irons forteller at CBird har sluttført arbeidet med en overvåkningsplan som ser Arktis som en helhet, i løpet av møtet i Longyearbyen. På den måten kan de overvåke artstrendene i hele Arktis, og ikke bare populasjonstrendene i avgrensede områder.

– Dette er svært viktig fordi isreduksjon er globale problemer. Flere av sjøfuglartene i Arktis er avhengige av is, og vi trenger å vite mer om hvordan klimaproblemene påvirker sjøfuglen, sier Irons.

Forskerne forteller at sjøfuglene er viktige for Arktis, ikke bare i seg selv, men også som matkilde for mennesker, og en kritisk del av næringskjeden.

– Vi har over de siste årene laget tiltaksplaner for artene det er bekymring for, sier Hallvard Strøm.

– Disse er tilpasset forvaltningens behov, og vil settes rett ut i praksis av hvert enkelt land.


Vinnere og tapere

Som en følge av oppvarmingen i Arktis er det også enkelte sjøfugler som kommer godt ut av det.

– Sørlige arter, som for eksempel lomvi, storjo og havsule, er vinnere. De er det færre av i Arktis i utgangspunktet, og vi ser at de nå flytter seg oppover, og blir mer tallrike i nord, sier Strøm.

Faktaboks

Circumpolar Seabird Group (CBird)


• En arbeidsgruppe som ligger under Arktisk råd.

• Gruppa består av medlemmer fra alle de åtte arktiske landene: Norge, Sverige, Finland, Island, Danmark/Grønland, USA, Canada og Russland.

• Hvert land har både forskere og forvaltere representert.

• Målet er å sammenstille forskningsdata, diskutere utfordringer og foreslå forvaltningstiltak knyttet til de arktiske sjøfuglene.

• Samarbeidet startet opp i 1993, og gruppa har møttes én gang i året siden den gang.

Siste nytt i Natur og miljø

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Nedbørsrekord for oktober

Med nesten to uker igjen av måneden, har Meteorologisk institutt allerede registrert ny nedbørsrekord.

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Farbart til Huset

Tirsdag ettermiddag var veisperringene borte og det var igjen mulig å gå og kjøre fra det gamle museet til Huset.

Stengt mot Endalen

Veien til Endalen er stengt på grunn av vannmassene. Det har også gått flere jordskred i Bjørndalen, men ikke noe skal være skadet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!