Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Øgler, ulykker og vakre sommerdager

Svalbard Museum markerer ti års jubileum i nye lokaler. Direktør Tora Hultgreen (i midten) inviterte øgleforsker Jørn Hurum og tidligere svalbard-beboer Tone Nødtvedt til å formidle fersk og skikkelig gammel historie, her i museets fangsthytte. FOTO: Ole Magnus Rapp

Øgler, ulykker og vakre sommerdager

Museet er ti år og gaven til byen var foredrag som omfavnet alt fra barneliv til funn av 252 millioner år gamle Svalbard-dyr.

Tekst:

Publisert:

Museet er ti år og gaven til byen var foredrag som omfavnet alt fra barneliv til funn av 252 millioner år gamle Svalbard-dyr.

Direktør Tora Hultgreen og hennes stab kan vise til resultater som imponerer langt ut i
museumsverden.

I en by med 2000 innbyggere hadde museet circa 45.000 besøk siste år. I løpet av ti år har 321.067 kjøpt billett til utstillingene.

Nærmere dobbelt så mange har vært innom for å få naturinformasjon eller kjøpe bøker og suvenirer.

Museet er blitt et naturlig samlingspunkt med foredrag, boklanseringer og forskningsformidling.

– Vi er byens største turistattraksjon, og vi har en samfunnsrolle i å formidle kunnskap. Vårt kulturhistoriske arkiv har drøyt 21.000 fotografier og rundt 43.000 gjenstander, de fleste tilgjengelig digitalt, sier Hultgreen.

Ønsker utvidelse

Også utstillingene vekker stor anerkjennelse. I 2008 fikk museet Europarådets museumspris, som et av to norske gjennom historien. Bryggen Museum i Bergen fikk prisen i 1978.

Museer ser vanligvis bakover, men nå ser Svalbard Museum inn i fremtiden og håper planene om utvidelser sammen med forskningsparken blir realisert.

På tegninger står blant annet en egen fløy der de mange oppsiktsvekkende funn av øgler og andre urdyr skal presenteres.

Mengden knokkel-fossiler som er hentet fra Svalbards fjell er stor. Tora Hultgreen er overbevist om at et senter for forskning og formidling av flere hundre millioner år gamle dyr vil bli en verdenssensasjon.

Unike funn

Øgleforsker Jørn Hurum startet sine utgravinger samtidig med at ny-museet ble åpnet, og de har gått hånd i hånd.

– Vi jobber egentlig med livets historie, og de bitene vi finner her er unike i det store puslespillet, sier han.

I løpet av ti år har Hurum og hans medhjelpere gravd frem flere ti-talls fossiler av fiskeøgler og svaneøgler, disse er circa 123 millioner år gamle. De har også undersøkt fotavtrykk i hengen på Gruve 7 som kommer fra en pantodont, et stort pattedyr som levde for 60 millioner år siden.

Livets drivhus

Men den skikkelig gamle Svalbard-historien ser man i området ved Vindodden.

– For 252 millioner år siden skjedde her dramatiske ting. Enorme vulkanutbrudd dannet da blant annet Sibir, og frigjorde mye skummel gass fra saltholdige områder. Det meste av klodens liv døde ut, og vi finner tydelige spor etter dette, forteller Jørn Hurum.

Livet døde nesten også på Svalbard, men her tok det seg opp igjen. Nå forsker Hurum ut fra teorien at nettopp Svalbard ble drivhuset der livet gjenoppstod og spredte seg videre rundt kloden.

– Min drøm er at det her på Svalbard Museum kan bli et senter for forskning på fortidens dyr, sa paleontolog Jørn Hurum og fikk applaus på jubileumsfesten.

Barneminner

Tone Nødtvedt tok for seg litt nyere historie, og vakte mange minner med sin bildeserie fra egne barneår i Longyearbyen.

Faren Erling Nødtvedt var prest og kom sammen med familien til Svalbard i 1951. I tillegg til var han lærer, bibliotekar og en dyktig fotograf. Tone har brukt flere år på å gå i gjennom bildesamlingen, og rundt 3.500 ulike Svalbard-motiv med informasjon er nå gitt i gave til, og trygt arkivert, ved Svalbard Museum.

Storstuen

– Vi bodde blant annet på Huset, som var nytt i 1951. Dette var storstuen til alle, i tillegg til å være sykehus, posthus, kirke, kino, kafe og skole, forteller hun.

Nødtvedts bilder skildret folkelivet på en ekte måte. Her vises barnas lek og vandring på rørgatene, når man hentet kumelk i spann og hvordan bakeren sørget for daglig brød til alle.

I bildesamlingen er julaften, 17. mai, tragiske ulykker, vakre fjellturer og hyggelige sommerdager.

– Jeg husket godt vi fant tjære under pappen på rørgatene og brukte det som tyggegummi. Vi lekte også i kullhaugene, og de dristigste prøvde å henge på kull-kibbene, forteller hun.

Saftige brev

Tone Nødtvedts gave til museet var farens Svalbard-anorakk med alpelue, det antrekket presten var kjent for å bruke i årene 1951-60 da familien bodde her.

– En vinter var mor og vi barn på fastlandet siden søsteren var syk. Jeg har siden funnet de maskinskrevne brevene fra far til mor, 82 sider, og har gitt dem til museet. Her var skildringer av dagliglivet, men også saftige kjærlighetserklæringer. For sikkerhets skyld har vi satt 70 års frist før offentliggjøring, smiler hun.

Nøkkelord

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!