Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nytt håp for søppelhytta

Solveig Egeland og Bodil Erdal, som er med for å dokumentere hytta, koste seg ved bålet etter at gjestene var reist tirsdag kveld. Egeland er imponert over hvor ryddig det var i området. – Det har ikke vært slik på de andre prosjektene mine, sier hun. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Nytt håp for søppelhytta

En gruppe lokale ønsker å ta over søppelhytta. Nå lar kunstneren den stå en uke til, i håp om at den ikke ender på avfallsanlegget likevel.

Tekst:

Publisert:

Det var ikke mange som møtte opp for å ta farvel med søppelhytta i Sjøområdet tirsdag kveld. Dette skulle være den siste dagen før hytta ble plukket fra hverandre og kastet på avfallsanlegget. Men blant de fem som kom, var det noen som ønsker å ansvaret for at den skal få leve litt lenger.

Eli Meling, som til daglig er kulturskoleleder, er en av dem.

– Vi er noen som håper å få med oss en gruppe som kan ta ansvaret for hytta, sier hun.

Sikkerheten viktig
Hytta har de siste ukene vært mye diskutert på Facebook. Noen mener den bør fjernes, andre at den bør stå.

– Jeg synes det er synd om hytta tas ned, nå som den først er satt opp. Jeg synes den er fin og en super måte å vise at søppel kan brukes til noe praktisk, i tillegg til at den er et kunstverk og et symbol på søppel og forurensing. Vi her på Svalbard liker å slå oss på brystet og si at vi er opptatt av miljø. Jeg tenker at dette er et typisk eksempel på det, sier Meling.

Hun forteller at det er flere som ønsker å være med på å ta ansvaret for hytta.

– Det viktigste er at sikkerheten ivaretas, slik også Egeland er opptatt av. Dersom det blir uvær er det viktig at noen passer på at hytta er sikret så ikke noen kommer til skade, sier hun.

Meling forteller at mange har brukt hytta så langt, og at hun håper den blir brukt mye framover.

– Mødrene i permisjon har brukt den til babysang, barnefamilier, barnehager og skolen bruker den, og guider har vist den til turister. Ellers kan privatpersoner gå inn og ta seg en kopp kaffe eller spise en pølse i hytta. Det er blitt en sosial samlingsplass, sier Meling.

Hun forteller at hun har fått positive signaler fra Astrid Meek, som er seniorrådgiver i Longyearbyen lokalstyre, om å ha hytta stående ett år til.

– Jeg håper det går i orden, sier hun.

Avskjedsmarkering
Solveig Egeland serverte varm drikke og fikk plass til alle de besøkende i hytta under det som egentlig skulle være avskjedsmarkeringen tirsdag. Hun fortalte om hyttas symbolikk, om garnet som en isbjørn satte fast øremerket sitt i tidligere i sommer og om planene om å sette opp skilt for å forklare de ulike delene av hytta.

– Dersom hytta blir stående, skal jeg få satt opp skilt, lover hun.

I tillegg jobber hun med en bok om prosjektet.

Kunstneren er svært glad for at noen nå ønsker å ta over hytta.

– De får den helt gratis. Jeg er bare svært takknemlig for at noen har glede av den. Jeg har brukt mye tid på den og budskapet er viktig. Jo lenger den får leve, jo bedre er det, sier hun.

Trenger tid
Egeland hadde i utgangspunktet bare tillatelse til å ha hytta stående fram til onsdag denne uken.

– Jeg skal gi beskjed til Astrid Meek om at vi trenger litt ekstra tid fordi noen er interessert i å ta over. Videre må jeg skrive en avtale med de som ønsker å overta hytta, så må de søke om å få ha den stående. Meek har signalisert at går an å sende inn en søknad for ett år, sier Egeland.

Dersom det likevel ikke blir slik at hytta får bli stående, har hun en avtale med avfallsanlegget om å plukke den fra hverandre og kaste delene på avfallsanlegget.

– Jeg har alle avtalene klare, sier hun.

Nøkkelord

Se bildet større

Camilla Skou (t.v.) og Eli Meling ønsker at hytta skal bli stående. Kunstner Solveig Egeland håper det lar seg gjøre. Til høyre står Grete Larsen fra kunstnerens hjemsted Kvinesdal. Hun og mannen var på besøk i Longyearbyen og ønsket å se hytta. Senere kom også Anne Nyheim som aktivt har støttet hytta på Facebook til markeringen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!