Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Natt til mandag kommer supermåneformørkelsen

Månen endrer farge og kan bli blodrød i den totale fasen av formørkelsen. Her er den avbildet i løpet av forskjellige stadier under en måneformørkelse i 2010, sett fra Florida. FOTO: Tuanna2010 / Wikimedia Commons

Kan bli blodrød:

Natt til mandag kommer supermåneformørkelsen

Nydelig syn for natteravner.

Tekst:

Publisert:

Natt til 28. september inntreffer en total måneformørkelse over Norge. Det er verken like spektakulært eller sjeldent som solformørkelsen på Svalbard i mars, men likevel en vakker godbit som er verdt å få med seg.

– Sist vi kunne oppleve en total måneformørkelse i Norge, var 10. desember 2011. Neste gang blir 31. januar 2018, opplyser astronom Jan-Erik Ovaldsen som driver nettstedet Himmelkalenderen.com.

Formørkelsen blir ekstra spesiell ved at det skjer under en «supermåne», altså en fullmåne samtidig som den er på sitt nærmeste jorda. Dette fører til at den framstår som litt større på himmelen.

– Holder du deg våken utover natta, kan du dessuten observere planetene Venus, Jupiter og Mars stige opp i øst, skriver Ovaldsen.

Måneformørkelser inntreffer når sola, jorda og månen stiller seg på en rett linja, og månen havner inn i «vår» skygge.

– Den delvise fasen begynner klokka 03.07. Titter du opp på månen, vil du se at den sakte «spises opp» av jordskyggen. Den totale formørkelsen starter klokka 04.11, og varer i én time og 13 minutter, ifølge Ovaldsen.

Månen forsvinner ikke helt, men blir merkbart mørkere og får en annen farge. Noen ganger blir den blodrød.

– Det svake lysskjæret skyldes at sollys blir avbøyd og rødfarget ved å passere gjennom jordatmosfæren, før det treffer månen. ifølge Ovaldsen.

Se bildet større

FOTO: Jan-Erik Ovaldsen / Himmelkalenderen.com

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!