Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Natt til mandag kommer supermåneformørkelsen

Månen endrer farge og kan bli blodrød i den totale fasen av formørkelsen. Her er den avbildet i løpet av forskjellige stadier under en måneformørkelse i 2010, sett fra Florida. FOTO: Tuanna2010 / Wikimedia Commons

Kan bli blodrød:

Natt til mandag kommer supermåneformørkelsen

Nydelig syn for natteravner.

Tekst:

Publisert:

Natt til 28. september inntreffer en total måneformørkelse over Norge. Det er verken like spektakulært eller sjeldent som solformørkelsen på Svalbard i mars, men likevel en vakker godbit som er verdt å få med seg.

– Sist vi kunne oppleve en total måneformørkelse i Norge, var 10. desember 2011. Neste gang blir 31. januar 2018, opplyser astronom Jan-Erik Ovaldsen som driver nettstedet Himmelkalenderen.com.

Formørkelsen blir ekstra spesiell ved at det skjer under en «supermåne», altså en fullmåne samtidig som den er på sitt nærmeste jorda. Dette fører til at den framstår som litt større på himmelen.

– Holder du deg våken utover natta, kan du dessuten observere planetene Venus, Jupiter og Mars stige opp i øst, skriver Ovaldsen.

Måneformørkelser inntreffer når sola, jorda og månen stiller seg på en rett linja, og månen havner inn i «vår» skygge.

– Den delvise fasen begynner klokka 03.07. Titter du opp på månen, vil du se at den sakte «spises opp» av jordskyggen. Den totale formørkelsen starter klokka 04.11, og varer i én time og 13 minutter, ifølge Ovaldsen.

Månen forsvinner ikke helt, men blir merkbart mørkere og får en annen farge. Noen ganger blir den blodrød.

– Det svake lysskjæret skyldes at sollys blir avbøyd og rødfarget ved å passere gjennom jordatmosfæren, før det treffer månen. ifølge Ovaldsen.

Se bildet større

FOTO: Jan-Erik Ovaldsen / Himmelkalenderen.com

Siste nytt i Natur og miljø

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

2016: varmest og våtest

Aldri før har det vært målt høyere temperaturer på Svalbard Lufthavn enn i år. – Skremmende, sier klimaforsker.

Målte storm og orkan

Det ble mye vær i Longyearbyen natt til torsdag. Meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn har full kontroll på stormen.

Stormen kommer

Værvarslinga for Nord-Norge opprettholder stormvarselet for Spitsbergen. Vinden er i ferd med å ta seg opp.

Den største gaven veier ni tonn

100- og 50-års jubileene i Ny-Ålesund skal feires fire dager til ende, minst. En av gavene veier ni tonn.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!