Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stor sikringsjobb i vinter

Den midtre delen av Spitsbergen Hotel, Funken, til venstre for inngangspartiet, skal fundamenteres med 92 peler helt ned til fast fjell. FOTO: Hilde Røsvik

Stor sikringsjobb i vinter

Deler av Funken skal få helt nye ben å stå på. Til sammen 92 peler skal borres ned i permafrosten, den gamle funksjonærmessa skal rustes for framtiden.

Tekst:

Publisert:

– Vi satser på at dette er en investering som skal sikre bygget i nye 30 år, sier Knut Harald Holst-Hansen, direktør i Spitsbergen Travel om investeringen på mellom fem og ti millioner kroner.

Det er Svalbard Bygg som skal stå for jobben sammen med underleverandører. Det ble klart etter en anbudsrunde. Sweco har vært teknisk rådgiver i prosessen som har involvert både geologer og teknikere i et drøyt år.

Permafrost
Den midtre delen av Spitsbergen Hotel, Funken, står i dag rett på permafrosten uten frysesåle. En tidligere rapport fra Sweco har konkludert med at bygget har setningsskader og bør fundamenteres.

– Dette er noe vi har vurdert å gjøre over en lengre periode etter anbefalinger fra geologer og eksperter. Det er ikke noe kritisk rent bygningsmessig. Nå er alt på plass og godkjent av både styret og eiere, sier Holst-Hansen. Den gamle funksjonærmessa, til venstre for inngangspartiet, er på mange måter hotellets hjerte med kjøkken, lager, vaskeri og alt som trengs for å drifte resten av hotellet. Det Gamle Nordpolet og det tidligere styrerommet til Store Norske ligger også i denne delen av bygningsmassen.

Stor jobb
En liten pelerigg, også kalt kjellermus, skal kjøres gjennom dører og inn i kjelleren i selve bygget. Stålpelene skal bores helt ned i fast fjell og festes opp langs eksisterende grunnmur. På det dypeste skal pelene tolv meter ned i jorden.

Daglig leder i Svalbard Bygg, Trond Håvelsrud tror tidsaspektet vil bli den største utfordringen.

– Vi skal foreta flere operasjoner samtidig i en begrenset tidsperiode mens hotellet er stengt. Det blir det mest utfordrende med denne jobben. I tillegg blir det trangt når det gjelder adkomst. Ellers er dette en grei jobb, sier Håvelsrud.

Stenges
Hotellet vil være delvis åpent under arbeidsprosessen, men på grunn av støyende arbeid skal hotellet stenges helt i november og desember.

I denne perioden vil gjestene bli innlosjert på en av de andre overnattingsstedene selskapet eier, Polarhotellet og Coalminers. 1. mars skal alt etter planen stå ferdig.

– Neste trinn blir å pusse opp hele hotellet, sier Holst-Hansen.

Spitsbergen Travel eier i tillegg tre brakker i Nybyen som trengte refundamentering. En er ferdig refundamentert, mens de to siste skal ferdigstilles i løpet av året.

Se bildet større

En mindre pelerigg skal kjøres inn i kjelleren via denne døren. Direktør i Spitsbergen Travel, Knut Harald Holst-Hansen, er fornøyd med at arbeidet med fundamentering nå endelig kommer i gang. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!