Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stor sikringsjobb i vinter

Den midtre delen av Spitsbergen Hotel, Funken, til venstre for inngangspartiet, skal fundamenteres med 92 peler helt ned til fast fjell. FOTO: Hilde Røsvik

Stor sikringsjobb i vinter

Deler av Funken skal få helt nye ben å stå på. Til sammen 92 peler skal borres ned i permafrosten, den gamle funksjonærmessa skal rustes for framtiden.

– Vi satser på at dette er en investering som skal sikre bygget i nye 30 år, sier Knut Harald Holst-Hansen, direktør i Spitsbergen Travel om investeringen på mellom fem og ti millioner kroner.

Det er Svalbard Bygg som skal stå for jobben sammen med underleverandører. Det ble klart etter en anbudsrunde. Sweco har vært teknisk rådgiver i prosessen som har involvert både geologer og teknikere i et drøyt år.

Permafrost
Den midtre delen av Spitsbergen Hotel, Funken, står i dag rett på permafrosten uten frysesåle. En tidligere rapport fra Sweco har konkludert med at bygget har setningsskader og bør fundamenteres.

– Dette er noe vi har vurdert å gjøre over en lengre periode etter anbefalinger fra geologer og eksperter. Det er ikke noe kritisk rent bygningsmessig. Nå er alt på plass og godkjent av både styret og eiere, sier Holst-Hansen. Den gamle funksjonærmessa, til venstre for inngangspartiet, er på mange måter hotellets hjerte med kjøkken, lager, vaskeri og alt som trengs for å drifte resten av hotellet. Det Gamle Nordpolet og det tidligere styrerommet til Store Norske ligger også i denne delen av bygningsmassen.

Stor jobb
En liten pelerigg, også kalt kjellermus, skal kjøres gjennom dører og inn i kjelleren i selve bygget. Stålpelene skal bores helt ned i fast fjell og festes opp langs eksisterende grunnmur. På det dypeste skal pelene tolv meter ned i jorden.

Daglig leder i Svalbard Bygg, Trond Håvelsrud tror tidsaspektet vil bli den største utfordringen.

– Vi skal foreta flere operasjoner samtidig i en begrenset tidsperiode mens hotellet er stengt. Det blir det mest utfordrende med denne jobben. I tillegg blir det trangt når det gjelder adkomst. Ellers er dette en grei jobb, sier Håvelsrud.

Stenges
Hotellet vil være delvis åpent under arbeidsprosessen, men på grunn av støyende arbeid skal hotellet stenges helt i november og desember.

I denne perioden vil gjestene bli innlosjert på en av de andre overnattingsstedene selskapet eier, Polarhotellet og Coalminers. 1. mars skal alt etter planen stå ferdig.

– Neste trinn blir å pusse opp hele hotellet, sier Holst-Hansen.

Spitsbergen Travel eier i tillegg tre brakker i Nybyen som trengte refundamentering. En er ferdig refundamentert, mens de to siste skal ferdigstilles i løpet av året.

Se bildet større

En mindre pelerigg skal kjøres inn i kjelleren via denne døren. Direktør i Spitsbergen Travel, Knut Harald Holst-Hansen, er fornøyd med at arbeidet med fundamentering nå endelig kommer i gang. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Natur og miljø

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Nedbørsrekord for oktober

Med nesten to uker igjen av måneden, har Meteorologisk institutt allerede registrert ny nedbørsrekord.

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Farbart til Huset

Tirsdag ettermiddag var veisperringene borte og det var igjen mulig å gå og kjøre fra det gamle museet til Huset.

Stengt mot Endalen

Veien til Endalen er stengt på grunn av vannmassene. Det har også gått flere jordskred i Bjørndalen, men ikke noe skal være skadet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!