Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Miljørefs til trusten

Trust Arktikugol driver den russiske byen Barentsburg. FOTO: Eirik Palm (arkiv)

Miljørefs til trusten

Trust Arktikugol får klare beskjeder om å skjerpe rutiner i framtiden.

Tekst:

Publisert:

Miljødirektoratet var 23. september på befaring i Barentsburg. Da fant de ut at Trust Arktikugol deponerer mer enn de har lov til i gruvegangsdeponi i den russiske gruvebyen. I tillegg til forurenset trevirke, som de har lov til, fant direktoratet bildekk, stålmaterialer, asbestholdige plater, linoleum, elektriske ledninger, kabler og utrangerte transportbånd. Det var også vann i gruvegangen, noe det ikke skal være når det lagres søppel der.
Direktoratet ble i tillegg gjort kjent med at det var mudret utenfor kaien uten at Trust Arktikugol hadde søkt om tillatelse for det. Ifølge rapporten fra direktoratet ble det mudret for å øke seilingsdypet utenfor lastekaia i Barentsburg. Muddermassene ble deponert på skeidersteintippen nord for byen.
Direktoratet understreker at trusten må søke om tillatelse for å starte forurensende aktiviteter, og at de forutsetter at de retter seg etter det i fremtiden. Med det anser de oppfølgingen etter inspeksjonen som avsluttet.
I mai ble trusten varslet om at de må utrede tekniske løsninger og kostnader ved å rense utslipp av SO2, støv og NOx, slik energiverket i Longyearbyen gjør i dag. De har frist ut året til å levere utredningen. I rapporten fra direktoratets høstbesøk står det at trusten ga uttrykk for at det var lite aktuelt å investere i nytt renseanlegg.
Direktoratet påpeker at trusten må svare skriftlig innen utgangen av desember i år. De må også sende inn målinger av utslipp til luft og vann innen mars neste år.

Nøkkelord

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!