Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Miljørefs til trusten

Trust Arktikugol driver den russiske byen Barentsburg. FOTO: Eirik Palm (arkiv)

Miljørefs til trusten

Trust Arktikugol får klare beskjeder om å skjerpe rutiner i framtiden.

Tekst:

Publisert:

Miljødirektoratet var 23. september på befaring i Barentsburg. Da fant de ut at Trust Arktikugol deponerer mer enn de har lov til i gruvegangsdeponi i den russiske gruvebyen. I tillegg til forurenset trevirke, som de har lov til, fant direktoratet bildekk, stålmaterialer, asbestholdige plater, linoleum, elektriske ledninger, kabler og utrangerte transportbånd. Det var også vann i gruvegangen, noe det ikke skal være når det lagres søppel der.
Direktoratet ble i tillegg gjort kjent med at det var mudret utenfor kaien uten at Trust Arktikugol hadde søkt om tillatelse for det. Ifølge rapporten fra direktoratet ble det mudret for å øke seilingsdypet utenfor lastekaia i Barentsburg. Muddermassene ble deponert på skeidersteintippen nord for byen.
Direktoratet understreker at trusten må søke om tillatelse for å starte forurensende aktiviteter, og at de forutsetter at de retter seg etter det i fremtiden. Med det anser de oppfølgingen etter inspeksjonen som avsluttet.
I mai ble trusten varslet om at de må utrede tekniske løsninger og kostnader ved å rense utslipp av SO2, støv og NOx, slik energiverket i Longyearbyen gjør i dag. De har frist ut året til å levere utredningen. I rapporten fra direktoratets høstbesøk står det at trusten ga uttrykk for at det var lite aktuelt å investere i nytt renseanlegg.
Direktoratet påpeker at trusten må svare skriftlig innen utgangen av desember i år. De må også sende inn målinger av utslipp til luft og vann innen mars neste år.

Nøkkelord

Siste nytt i Natur og miljø

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

2016: varmest og våtest

Aldri før har det vært målt høyere temperaturer på Svalbard Lufthavn enn i år. – Skremmende, sier klimaforsker.

Målte storm og orkan

Det ble mye vær i Longyearbyen natt til torsdag. Meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn har full kontroll på stormen.

Stormen kommer

Værvarslinga for Nord-Norge opprettholder stormvarselet for Spitsbergen. Vinden er i ferd med å ta seg opp.

Den største gaven veier ni tonn

100- og 50-års jubileene i Ny-Ålesund skal feires fire dager til ende, minst. En av gavene veier ni tonn.

Et naturlig flerkulturelt samfunn (i havet)

Kronikk: Nye funn av blåskjell har endelig gitt oss mulighet til å gjøre et skikkelig studie av hvor blåskjellene på Svalbard faktisk kommer fra, og ikke minst få avkreftet/bekreftet at det dreier seg om det vanlige blåskjellet Mytilus edulis.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!