Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbreene krymper kraftig

På det gamle prospektkortet (over) ser en hvordan isbreene dominerte i Magdalenefjorden. Under et bilde tatt av samme motiv sist sommer. FOTO: Arkiv/Tyrone Martinsson

Isbreene krymper kraftig

Gamle bilder fra Svalbard er gull verd for å se hvordan isbreene trekker seg tilbake.

Tekst:

Publisert:

Drøyt 100 år gamle bilder fra Magdalenefjorden viser flere store isbreer som dominerer landskapet.

På årets bilde av samme motiv ser man breene langt tilbaketrukket, og en mye større fjord enn på det historiske bildet.

Utstilling i Tromsø
Den svenske fotografen og historikeren Tyrone Martinsson har brukt mye tid på Svalbard både for å finne gamle bilder, men også for å oppsøke nøyaktig samme sted og fotografere motivet en gang til.

Bildene danner grunnlag for hans utstilling «Spitsbergen – Past and Present» som nå vises på Polarmuseet i Tromsø. I tillegg samarbeider fotografen tett med dagens breforskere, som også har stor nytte av før/etter bildene.

Observerer
– Helt siden Svalbard ble oppdaget har isbreene vært en viktig del av historien. For mange av dagens turister er det breene som er reisens høydepunkt, sier Martinsson som er tilknyttet Gøteborg universitet. I hans forskning inngår også tegninger og malerier fra de tidligere oppdagerne, der breene inngår i de fleste motiv.

Allerede rundt 1860 hadde oppdagerne med seg kamera, og de leverte ofte svært detaljerte bilder. Den svenske forskeren har brukt mye tid i gamle fotoarkiver, og han lager nå en katalog over enkelte breers visuelle historie med før/nå-bilder.

Breene forsvinner
– Siden starten av 1900 tallet har de fleste breene trukket seg tilbake. Naturen forandres, og det er viktig at det som skjer dokumenteres, sier glasiolog Jack Kohler ved Norsk Polarinstitutt. Også han benytter kamera for å vise breenes endringer. Blant annet  ved Kongsfjorden er det kamera som tar «time-laps» av flere breer, som er viktig for forskerne som skal forstå hva som skjer.

– Situasjonen for isbreene er ikke bra. Innen 100 år er de fleste små breer borte, og de som er store i dag vil være kraftig redusert, sier Kohler.

Flyfoto
Brefronten på Kongsvegen ble beskrevet første gang i 1869, og siden da er den trukket 13-14 kilometer tilbake. Flere av breene lå tidligere ut over vannet, men avsluttes nå i dalene inne på land.

Dette endrer mye av livet og aktiviteten i vannet, der brefrontene og smelteelvene virvler opp små dyr fra havbunnen skaper viktige matkilder for fugler, sel og isbjørn.

– I 1936 foretok man de første flyfotograferingene over Svalbard, og bildene annet grunnlaget for mer nøyaktige kart, forteller Kohler. Disse flyfotoene er viktige kilder for å vise hvordan breene har endret seg i tykkelse og areal.

Nøkkelord

Se bildet større

– Fotografi er en viktig kilde for å se hvordan breene og landskapet på Svalbard forandrer seg, påpeker Tyrone Martinsson (t.v.) og breforsker Jack Kohler. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Natur og miljø

Longyearbyen regner bort

Uken ble ikke som de hadde tenkt, hverken for konferansedeltakerne eller turistene som er på bryllupsreise. Les historiene og se bildegalleri her.

Fangstmannsskifte til sommeren

Sysselmannen søker nye fangstfolk på Austfjordnes. Sysselmannen har allerede fått flere henvendelser fra folk som ønsker å overvintre.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

 
Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Evakuering kan bli løsningen

NVE skal anbefale hva slags skredsikring Longyearbyen skal ha. Det er ikke sikkert at konklusjonen blir permanente tiltak.

Breene åpnet – isen kan stenges

Oppdatert forskrift åpner for at turister kan kjøre via breene til Pyramiden, og at Sysselmannen kan stenge fjorder av hensyn til dyrelivet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!